Μία ανάλαφρη σαλάτα με τορτελίνι που μπορείς να τη φας ότι ώρα θέλεις. Η ιδανική σαλάτα για ένα γεύμα πλήρες, γεμάτο γεύση.
Γευστικότατη σαλάτα με τορτελίνι
Αν θέλετε ένα ελαφρύ γεύμα, αυτή η σαλάτα είναι ό,τι πρέπει. Αν τη δοκιμάσετε, σίγουρα θα θελήσετε και δεύτερη μερίδα. Η γεύση της είναι καλύτερη την επόμενη μέρα, επιπλέον προσφέρεται για γεύμα-πακέτο για το γραφείο ή το σχολείο.
Είναι ελαφριά και υγιεινή, βασίζεται στα λαχανικά κι έχει μια ευχάριστη υπόξινη γεύση, ό,τι πρέπει για τις ξαφνικές λιγούρες. Αν προσθέσετε τυρί και κρέας γίνεται πιο χορταστική και αξιοποιεί τα υπολείμματα του προηγούμενου γεύματος. Έτσι τίποτα δεν πάει χαμένο. Επειδή σίγουρα θα σας τη ζητούν ξανά και ξανά, προτείνουμε να φτιάξετε παραπάνω δόση! Ώρα να φτιάξεις και εσύ αυτή τη σαλάτα που είναι κατάλληλη ως γεύμα μέσα στη μέρα και περιέχει όλες τις βιταμίνες που χρειάζεσαι στη καθημερινότητα σου.
Γράφει η Κυριακή Δριτσάκου.
Υλικά (Για 6-8 άτομα):
Για τη σάλτσα:
- 1/3 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 4 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
- 2 κουταλιές της σούπας από κόκκινο κρασί
- 2 θρυμματισμένες σκελίδες σκόρδο
- 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη
- ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- ¼ κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
- 1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
Για τη σαλάτα:
- 2 συσκευασίες τορτελίνι
- 1 μικρή κίτρινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
- 1 αγγουράκι ψιλοκομμένο
- ¾ του φλιτζανιού ελιές χωρίς κουκούτσι και κομμένες σε φέτες
- 1 καρδιά αγκινάρας, ψιλοκομμένη
- 2 κούπες ψιλοκομμένο λουκάνικο γαλοπούλας
- 200 γραμμάρια θρυμματισμένη φέτα
- ½ κούπα φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα
Εκτέλεση για τη νοστιμότατη σαλάτα με τορτελίνι
Πάμε να ξεκινήσουμε με τη συνταγή μας. Για αρχή, γεμίστε μία μεγάλη κατσαρόλα με νερό, βάλτε μία πρέζα αλάτι και αφήστε το να πάρει βράση. Εντωμεταξύ φτιάξτε τη σάλτσα μέχρι να βράσει το νερό. Σε ένα μεγάλο μπολ, βάλτε το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, το ξύδι, το σκόρδο, τη ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατέψτε καλά το μείγμα. Έπειτα βάλτε και το κρεμμύδι και ανακατέψτε πάλι. Βάλτε το μπολ στην άκρη στο ψυγείο μέχρι να γίνει το νερό για να ζυμαρικά μας.
Μόλις πάρει βράση το νερό, ρίξτε τα τορτελίνι και αφήστε τα μέχρι να γίνουν αλ ντέντε, ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας. Στραγγίστε τα σε ένα σουρωτήρι στο νεροχύτη. Ξεπλύνετε με κρύο τρεχούμενο νερό, μέχρι τα ζυμαρικά να αποκτήσουν θερμοκρασία δωματίου. Αν δεν το κάνετε, θα μαλακώσουν τα λαχανικά και θα λιώσει το τυρί που θα τοποθετήσετε μετά. Στραγγίξετε καλά. Τα μακαρόνια μας πρέπει να είναι δροσερά για να γίνει νόστιμη η σαλάτα μας.
Συναρμολογήστε τη σαλάτα μας. Προσθέστε στη σάλτσα τα κρύα τορτελίνι, τις πιπεριές, τα αγγούρια, τις ελιές, την καρδιά αγκινάρας, το λουκάνικο, τη φέτα και τον βασιλικό. Ανακατέψτε καλά μέχρι να ομοιογενοποιηθούν. Προσθέστε μια πρέζα αλάτι και πιπέρι, αν χρειαστεί. Βάλε τη σαλάτα στο ψυγείο για 1-2 ώρες αν θέλεις να γίνει πιο νόστιμη.
Extra Tips:
- Οποιοδήποτε είδος κρέατος ή λαχανικού χρησιμοποιήσετε, καλό είναι να το κόψετε στο ίδιο μέγεθος με τα τορτελίνι.
- Αν δεν τρώτε κρέας, μπορείτε να αντικαταστήσετε το λουκάνικο με δύο κουταλιές της σούπας ρεβίθια κονσέρβας ή κόκκινα φασόλια κονσέρβας.
- Το λουκάνικο μπορεί επίσης να αντικατασταθεί με ψητό κοτόπουλο στην ίδια ποσότητα.
- Μπορείτε επίσης να προσθέσετε 300 γραμμάρια ντοματίνια, βραστά κολοκυθάκια, μπρόκολο, κουνουπίδι ή καρότα ή ότι άλλο σας αρέσει.
- Αντί για φέτα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μοτσαρέλα ή οποιοδήποτε ιταλικό τυρί. Όπως επίσης και γκούντα, έμμενταλ, ανθότυρο κλπ.
- Αντί για τορτελίνι μπορείς να χρησιμοποιήσεις ότι είδος ζυμαρικού θέλεις ανάλογα τα γούστα σου. Επίσης, μπορείς να βάλεις όση ποσότητα χρειάζεσαι και επιθυμείς.
- Φτιάξε τη πιο νόστιμη μακαρονοσαλάτα με τόνο που θα λατρέψεις.
- Δροσερή σαλάτα με αγγούρι που έχει γίνει πολύ διάσημη σε όλο τον κόσμο.
- Κρύα σαλάτα με βίδες και ότι άλλο ζυμαρικό θέλεις ανάλογα τις γεύσεις σου.
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη! Μοιράσου τη πιο νόστιμη σαλάτα με τορτελίνι με τους φίλους σου.