Μία υπέροχη σάλτσα δαμάσκηνου που θα απογειώσει σε γεύση τα πιάτα σου και ειδικά το κρέας σου. Η ιδανική σάλτσα για όλα τα τραπέζια.
Μοναδική σάλτσα δαμάσκηνου
Είχα επισκεφτεί τις προάλλες ένα εστιατόριο στο κέντρο της πόλης με τους φίλους μου. Στο συγκεκριμένο μαγαζί σέρβιραν κυρίως κρέας με διάφορους συνδυασμούς γεύσεων και που έδεναν απίστευτα μεταξύ τους. Οι φίλοι μου είχαν ξαναπάει στο συγκεκριμένο μέρος και όλοι σχεδόν μου πρότειναν να δοκιμάσω ένα πιάτο με κρέας που έλιωνε στο στόμα.
Έτσι και έκανα και διάλεξα ένα πιάτο με μοσχαράκι γάλακτος και πουρέ. Δοκίμασα μία μπουκιά και προς μεγάλη μου έκπληξη, πρόσεξα ότι συνοδεύεται με μία σάλτσα που δεν είχα ξαναδεί. Τη δοκίμασα και έπεσα από τα σύννεφα. Ειλικρινά ήταν από τις πιο νόστιμες και δροσερές σάλτσες που έχω δοκιμάσει ποτέ και αμέσως ρώτησα τη σερβιτόρα τι ήταν αυτό το θαύμα στο πιάτο μου. Μου απάντησε πως είναι σάλτσα δαμάσκηνου και μόλις γύρισα σπίτι, άρχισα να ψάχνω πως μπορώ να τη φτιάξω. Βρήκα μία εύκολη συνταγή, την έφτιαξα και ήταν ακριβώς ίδια με αυτή που είχα δοκιμάσει. Από εκείνη τη μέρα τη φτιάχνω συνέχεια και δεν χορταίνω τη νοστιμιά της. Αλλά ήρθε η ώρα να μοιραστώ αυτή την απίστευτη σάλτσα μαζί σου. Μπορείς να τη συνοδεύσεις με ότι πιάτο θέλεις και ειδικά με κάποιο που περιέχει κρέας. Και σίγουρα είναι η ιδανική σάλτσα για τα γιορτινά τραπέζια και όχι μόνο.
Υλικά που θα χρειαστείς για τη σάλτσα με δαμάσκηνο:
- 350 γραμμάρια μαρμελάδα δαμάσκηνο
- Μία πρέζα αλάτι
- 1 κουταλιά της σούπας καστανή ζάχαρη
- Μία κουταλιά της σούπας μέλι
- 2 κουταλιές της σούπας κανονικό ξύδι ή μηλόξυδο
- 1 κουταλάκι του γλυκού κρεμμύδι ξερό σε σκόνη
- Μία κουταλιά της σούπας σκόρδο σε σκόνη
- Μισό κουταλάκι του γλυκού πιπέρι κόκκινο
Εκτέλεση και διαδικασία για τη μοναδική σάλτσα δαμάσκηνου
Η συγκεκριμένη εκδοχή αυτής της σάλτσας είναι από τις πιο εύκολες και γρήγορες και μπορείς να την αποθηκεύσεις στο ψυγείο σου για να τη συνοδεύσεις με όλα τα πιάτα σου. Κυρίως είναι η ιδανική σως για κρέας και ειδικά για χοιρινό και κοτόπουλο. Ένα αγαπημένο μου πιάτο είναι η χοιρινή μπριζόλα με πουρέ πατάτας και συνοδεία σάλτσας δαμάσκηνου για περισσότερη γεύση στον πουρέ και άπειρο βούτηγμα του κρέατος. Αλλά σίγουρα ταιριάζει και πολύ με ιαπωνικές και κινέζικες συνταγές, ως συνοδευτική σάλτσα. Για παράδειγμα, dumplings, won ton, spring rolls, τσιπς γαρίδας κλπ.
Πάμε να δούμε πως μπορείς να φτιάξεις μέσα σε λίγα λεπτά αυτή τη πολύ απλή σάλτσα. Πάρε ένα κατσαρολάκι και ρίξε μέσα όλα τα υλικά που θα χρειαστείς. Ανακάτεψε τα όλα μαζί και άφησε το μείγμα να μαγειρευτεί μέχρι να αρχίσει να πήζει η σάλτσα. Προσέχουμε η φωτιά να είναι μέτρια για να ψηθεί σιγά σιγά και να έχει μία καραμελωμένη υφή. Με το που αρχίζει να πήζει η σάλτσα μας, απέσυρε από τη φωτιά και άφησε την στην άκρη να κρυώσει πριν τη δοκιμάσεις. Ωστόσο, μπορείς να την απολαύσεις και έτσι όπως είναι ζεστή ανάλογα τα γούστα σου. Η πιο εύκολη και νόστιμη σάλτσα δαμάσκηνου είναι πανέτοιμη να την απολαύσεις με ότι πιάτο θέλεις.
Extra tips:
- Φρόντισε να αφήσεις τη σάλτσα να κρυώσει καλά πριν τη βάλεις μέσα σε βαζάκια στο ψυγείο. Μπορείς να την αποθηκεύσεις και δεν χαλάει εύκολα.
- Αν θέλεις πιο πηχτή τη σάλτσα σου, πρόσθεσε λίγο κορν-φλάουρ στη συνταγή.
- Είναι άνετα μία από τις πιο νόστιμες σάλτσες που θα απογειώσει όλα τα πιάτα σου.
- Επίσης, μπορείς να τη σερβίρεις και ως ντιπάκι μαζί με κάποιο πατατάκι, σνάκ κλπ, σε μία φιλική μάζωξη στο σπίτι.
- Αντί για μαρμελάδα δαμάσκηνο, μπορείς να προσθέσεις μαρμελάδα ροδάκινο, μήλο, νεκταρίνι, σύκο, μούρο κλπ. Με τον ίδιο τρόπο θα έχεις διαφορετικές σάλτσες με ενδιαφέρουσες γεύσεις.
- Φτιάξε τη πιο εύκολη μαρμελάδα ντομάτας που θα λατρέψεις.
- Υγιεινή σως με λίγες θερμίδες για όλες τις ώρες της ημέρας.
- Η πιο νόστιμη σπιτική σίζαρ σως για απίστευτες σαλάτες και όχι μόνο.
Μοιράσου αυτή τη μοναδική σάλτσα με τους φίλους σου. Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!