ladenia-kimolou-paradosiaki-pita-afrati-san-focaccia-psomi-pites-sintages-eisaimonadikigr

Παραδοσιακή λαδένια Κιμώλου με χειροποίητο ζυμάρι

Η λαδένια είναι ένα παραδοσιακό έδεσμα που υπάρχει σε πολλά Ελληνικά νησιά. Μία από αυτές είναι και η λαδένια Κιμώλου που θα σου δείξω.

 

Αγαπημένη, αφράτη λαδένια Κιμώλου

sintagi-gia-ladenia-paradosiaki-kimolou-sintages-eisaimonadikigr

 

Ακόμα θυμάμαι που πριν πολλά χρόνια, όταν ήμουν παιδάκι η γιαγιά μου έφτιαχνε την αγαπημένη μου λαδένια. Συγκεκριμένα την έψηνε στον φούρνο που είχε στην αυλή και μοσχομύριζε σε όλη τη γειτονιά. Έφτιαχνε το δικό της ζυμάρι και χόρταινε όλη η οικογένεια από τη νοστιμιά και την αγάπη που έβαζε στη συνταγή της.

Από τότε θυμάμαι να αποζητάω αυτό το αγαπημένο έδεσμα και να το ψάχνω σε διάφορα νησιά που πήγαινα διακοπές. Ένα από αυτά ήταν και η Κίμωλος που την επισκέφτηκα και αγάπησα τον τόπο και τις νοστιμιές της. Μία μέρα που περνούσα από έναν παραδοσιακό φούρνο με συνεπήρε μία αγαπημένη μυρωδιά που κάτι μου θύμιζε. Αμέσως μπήκα μέσα και ο φούρναρης είχε απλώσει πάνω στον πάγκο ένα μεγάλο ταψί με αφράτη λαδένια της περιοχής. Βεβαίως και τον ρώτησα πως τη φτιάχνει και μου εκμυστηρεύτηκε κάποια από τα μυστικά του.

Έφτιαξα τη λαδένια και έβαλα και λίγη δική μου φαντασία. Το αποτέλεσμα δεν περιγράφεται και είμαι έτοιμη να μοιραστώ τη μυστική μου συνταγή μαζί σου. Είμαι σίγουρη πως αν τη φτιάξεις μία φορά, δεν θα την αποχωρίζεσαι και θα τη φτιάχνεις συνέχεις. Πάμε να δούμε τι θα χρειαστείς και ποια είναι η διαδικασία που θα ακολουθήσεις.

 

 

 

 

Τι θα χρειαστείς για ένα μεγάλο τετράγωνο ταψί:



  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 500 ml χλιαρό νερό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά ή 10 γραμμάρια νωπή μαγιά
  • Μία κουταλιά της σούπας αλάτι
  • Ελαιόλαδο για το άλειμμα και το ζύμωμα
  • 1 μεγάλη ντομάτα
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • Λίγη ρίγανη ή δεντρολίβανο (μπορούμε να βάλουμε και τα 2)
  • Προαιρετικά: Αν θέλεις μπορείς να προσθέσεις και ελιές σε ροδέλες, τυρί φέτα, πιπεριές σε ροδέλες αλλά και ότι άλλο θέλεις πάνω στη λαδένια.

 

 

 

 

 

 

 

Εκτέλεση και διαδικασία για την αφράτη λαδένια Κιμώλου

paradosiaki-ladenia-kimolou-pites-sintages-paradosiakes-eisaimonadikigr

 

Και για όσους/ες δεν γνωρίζουν, η λαδένια είναι ένα νόστιμο είδος ψωμιού που έχει πολλές παραλλαγές ανάλογα τον τόπο παρασκευής του. Συνήθως το απλώνουμε σε ένα μεγάλο ταψί και από πάνω βάζουμε διάφορα λαχανικά της επιλογής μας. Είναι ένα τραγανό ζυμάρι πίτσας χωρίς τυρί και αλλαντικά αλλά σίγουρα ο καθένας μπορεί να προσθέσει ότι θέλει. Το συγκεκριμένο ζυμάρι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη παρασκευή πίτσας. Ώρα να ξεκινήσουμε τη συνταγή μας.

Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τη μαγιά μαζί με το χλιαρό νερό και τη ζάχαρη. Το αφήνουμε για λίγο στην άκρη (5-10 λεπτά) και στη συνέχεια προσθέτουμε μέσα το αλάτι και το αλεύρι. Ζυμώνουμε τη ζύμη μας για 2-3 λεπτά μέχρι να μην κολλάει στα χέρια μας. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε μέγεθος για 1-1,5 ώρα.

 

 

Μόλις φουσκώσει, απλώνουμε λίγο ελαιόλαδο στο ταψί μας και βάζουμε και στα χέρια μας για να ανοίξουμε τη ζύμη. Απλώνουμε τη ζύμη με τα χέρια μας στο ταψί και τη διατηρούμε φουσκωτή κάνοντας κινήσεις με τα δάχτυλα μας. Αφού απλωθεί καλά, κόβουμε τη ντομάτα σε λεπτές ροδέλες και τις βάζουμε πάνω στη λαδένια. Κάνουμε το ίδιο και με το κρεμμύδι και αν θέλουμε ρίχνουμε και λίγη ρίγανη, δενδρολίβανο ή και τα 2 πάνω στη πίτα μας. Θα μοσχομυρίσει όλο το σπίτι. Ψήνουμε τη λαδένια μας σε προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λεπτά στους 180 βαθμούς Κελσίου μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα. Την αφήνουμε να κρυώσει λίγο και τη κόβουμε σε κομμάτια. Αν θέλουμε συνοδεύουμε με λίγο κρασάκι, μπύρα αλλά και ούζο. Η παραδοσιακή λαδένια Κιμώλου είναι έτοιμη να την απολαύσεις και να τη μοιραστείς με φίλους και αγαπημένους.

 

 

 

 

 

Extra tips:

 

 

 

Μοιράσου τη πιο νόστιμη λαδένια Κιμώλου με τους φίλους σου. Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

 

 

Post Author: Eisaimonadikigr