Αν θες κάτι πιο συνηθισμένο αλλά εύκολο και σπιτικό, σου προτείνω ένα παγωτό σοκολάτα χωρίς παγωτομηχανή, με πλούσια γεύση, λίγα υλικά και χωρίς αυγά ή περίπλοκες διαδικασίες.
Το παγωτό σοκολάτα είναι ίσως η πιο αγαπημένη γεύση μικρών και μεγάλων. Σοκολατένιο, πλούσιο, κρεμώδες και ακαταμάχητο, αποτελεί το απόλυτο καλοκαιρινό γλυκό. Το καλό νέο είναι ότι μπορείς να το φτιάξεις μόνος/η σου στο σπίτι, χωρίς παγωτομηχανή, χωρίς αυγά και χωρίς ιδιαίτερη εμπειρία στην κουζίνα.
Αυτή η συνταγή είναι ιδανική για όσους ψάχνουν κάτι εύκολο, γρήγορο αλλά απολαυστικό. Με μόλις τρία βασικά υλικά και λίγο χρόνο προετοιμασίας, έχεις έτοιμο ένα παγωτό σοκολάτα που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από αυτά του ζαχαροπλαστείου.
Υλικά (για περίπου 1 λίτρο παγωτό)
-
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα (περίπου 397 γρ.)
-
500 ml κρέμα γάλακτος πλήρης (35% λιπαρά, παγωμένη)
-
200 γρ. κουβερτούρα (ή σοκολάτα γάλακτος, ανάλογα με τα γούστα)
Προαιρετικά:
-
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
-
1 πρέζα αλάτι (τονίζει τη γεύση της σοκολάτας)
-
Ψιλοκομμένα μπισκότα, σταγόνες σοκολάτας, φουντούκια ή swirl από νουτέλα
Εκτέλεση
1. Λιώνουμε τη σοκολάτα
Ξεκινάμε λιώνοντας την κουβερτούρα. Την κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τη λιώνουμε είτε σε μπεν μαρί (σε κατσαρόλα με νερό που βράζει, με το μπολ πάνω από τον ατμό), είτε στο φούρνο μικροκυμάτων (σε χαμηλή ένταση, με ανακάτεμα ανά 30 δευτερόλεπτα). Η σοκολάτα πρέπει να λιώσει εντελώς αλλά να μην καεί. Την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει ελαφρώς – θέλουμε να είναι ρευστή αλλά όχι καυτή.
2. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος
Η κρέμα πρέπει να είναι πολύ κρύα για να πετύχει σωστά. Την βάζουμε στο μπολ του μίξερ (ή τη χτυπάμε με μίξερ χειρός) μέχρι να γίνει μια αφράτη, ελαφριά σαντιγί. Δεν χρειάζεται να είναι πολύ σφιχτή – απλώς να στέκεται.
3. Ανακατεύουμε με ζαχαρούχο
Σε ένα μεγάλο μπολ, αναμειγνύουμε το ζαχαρούχο γάλα με τη λιωμένη σοκολάτα. Προσθέτουμε και το εκχύλισμα βανίλιας αν χρησιμοποιούμε, καθώς και την πρέζα αλατιού που βοηθά να αναδειχθεί η γεύση της σοκολάτας.
4. Ενώνουμε τα μείγματα
Προσθέτουμε σταδιακά τη σαντιγί στο μπολ με το σοκολατένιο μείγμα. Χρησιμοποιούμε μαρίζ (σπάτουλα σιλικόνης) και ανακατεύουμε απαλά, με κινήσεις από κάτω προς τα πάνω, ώστε να μην χαθεί ο αέρας που έχει ενσωματωθεί στην κρέμα. Το αποτέλεσμα θα είναι ένα ομοιογενές, αφράτο μείγμα σοκολάτας.
5. Προσθήκη υλικών (προαιρετικά)
Αν θέλεις να δώσεις μια πιο ενδιαφέρουσα υφή ή γεύση, μπορείς τώρα να προσθέσεις ψιλοκομμένα μπισκότα (τύπου oreo ή digestive), καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς, σταγόνες σοκολάτας ή ακόμα και λίγη νουτέλα «μαρμαρωτή» μέσα στο μείγμα. Αυτά θα πάνε παντού στο παγωτό και θα το κάνουν ακόμα πιο πλούσιο.
6. Πάγωμα
Μεταφέρουμε το τελικό μείγμα σε ένα πλαστικό ή μεταλλικό δοχείο κατάλληλο για κατάψυξη. Ισιώνουμε την επιφάνεια, σκεπάζουμε με καπάκι ή μεμβράνη και το αφήνουμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 6 ώρες ή μέχρι να παγώσει καλά.
Σερβίρισμα
Πριν σερβίρεις, άφησε το παγωτό εκτός κατάψυξης για 5-10 λεπτά, ώστε να μαλακώσει λίγο και να βγαίνει εύκολα με το κουτάλι. Σέρβιρε σε μπολ ή χωνάκι, με γαρνιτούρες όπως σιρόπι σοκολάτας, τριμμένη κουβερτούρα ή φρέσκα φρούτα.
Συμβουλές – Tips
-
Αν προτιμάς πιο bitter γεύση, μπορείς να χρησιμοποιήσεις κουβερτούρα 70% κακάο.
-
Αν θέλεις σοκολάτα-φουντούκι, πρόσθεσε 2-3 κουταλιές νουτέλα ή πραλίνα φουντουκιού.
-
Θες να το κάνεις vegan; Χρησιμοποίησε φυτική κρέμα καρύδας και vegan σοκολάτα. Υπάρχουν και vegan εκδοχές ζαχαρούχου γάλακτος από καρύδα.
✨ Γιατί να το δοκιμάσεις;
Γιατί είναι:
-
Απίστευτα εύκολο: δεν απαιτείται καμία ιδιαίτερη τεχνική
-
Πολύ οικονομικό: λίγα υλικά, μεγάλος όγκος
-
Προσαρμόσιμο: μπορείς να το κάνεις όσο σοκολατένιο ή ελαφρύ θέλεις
-
Απόλυτα απολαυστικό: με πλούσια υφή, χωρίς κρυστάλλους ή «νερομένη» γεύση
Αν σου άρεσε αυτό το παγωτό, μπορείς να δοκιμάσεις την ίδια βασική συνταγή με παραλλαγές: αντί για σοκολάτα, βάλε σιρόπι φράουλας, καραμέλας ή ακόμη και φυστικοβούτυρο!
Καλή απόλαυση και… καλό καλοκαίρι!