mousakas-tis-mamas-mou-paradosiakos-tapsiou-mageireuta-ellinikes-sintages-mageiriki-eisaimonadikigr

Ο αγαπημένος μουσακάς της μαμάς μου

Το πιο αγαπημένο φαγητό των παιδικών μας χρόνων και όχι μόνο. Ώρα να φτιάξεις και εσύ τον μουσακάς της μαμάς μου που τόσο πολύ αγαπάω.

 

Μουσακάς της μαμάς γεμάτος αναμνήσεις

mousakas-sintagi-klasiki-mama-sintages-eisaimonadikigr

 

Αν ζεις στην Ελλάδα, σίγουρα έχεις δοκιμάσει έστω και μία φορά το πιο αγαπημένο πιάτο της ελληνικής οικογένειας. Ο μουσακάς είναι αγαπημένος σε όλες τις πλευρές της χώρας και υπάρχουν πολλές παραλλαγές της συνταγής σε όλα τα ελληνικά σπίτια. Ακόμα θυμάμαι που γύρναγα από το σχολείο και το σπίτι μοσχομύριζε με το αγαπημένο μου φαγητό. Αμέσως έτρεχα στη κουζίνα για να αντικρίσω το ταψί που είχε φτιάξει με τόση αγάπη, φροντίδα και μεράκι η μητέρα μου.

Πόσο νόστιμο είναι αυτό το φαγητό και πόσες αναμνήσεις πλημμυρίζει τη καρδιά μου. Το φτιάχνω και εγώ μέχρι και σήμερα πολύ συχνά και είμαι σίγουρη ότι το ίδιο κάνεις και εσύ. Σίγουρα όσοι το έχουν φάει το έχουν λατρέψει και σε κάθε σπίτι υπάρχει και μία διαφορετική παραλλαγή. Σήμερα, σε αυτό το άρθρο θα σου παρουσιάσω τη παραλλαγή της μαμάς μου που τη κάνω και εγώ μέχρι και σήμερα. Ο μουσακάς είναι ένα φαγητό που μπορείς να το φτιάξεις όπως σου αρέσει και να του δώσεις τη δική σου πινελιά. Και αν δεν ήξερες πως να τον φτιάξεις, είμαι εδώ για να σου μάθω εγώ. Ένα φαγητάκι αγαπημένο, γεμάτο κιμά, λαχανικά και λαχταριστή σπιτική μπεσαμέλ. Πάμε να το φτιάξουμε μαζί και να μοιραστείς τη συνταγή με όσους αγαπάς. Ο πιο αγαπημένος μουσακάς της μαμάς μου που θα λατρέψεις και εσύ.

 

 

 

Τι θα χρειαστείς για ένα μεγάλο ταψί:



 

  • 1 κιλό πατάτες
  • 3-4 μεγάλες μελιτζάνες ή κολοκύθια
  • Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
  • Αλάτι και πιπέρι όσο θέλουμε
  • 200 γραμμάρια κίτρινα τυριά τριμμένα

 

 

Για τον κιμά:

  • 1 κιλό κιμάς της επιλογής μας (προσωπικά επιλέγω μισό χοιρινό και μισό μοσχαρίσιο)
  • Αλάτι και πιπέρι όσο θέλεις
  • Λίγο ρίγανη
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • Μισό ποτήρι κρασί κόκκινο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο ή 1 κουταλιά της σούπας σκόρδο σε σκόνη
  • Μία συσκευασία πελτέ ντομάτας
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • Μισό κουταλάκι του γλυκού κανέλα

 

 

 

Για τη μπεσαμέλ:

 

 

 

 

 

 

Διαδικασία και παρασκευή για τον αγαπημένο μου μαμαδίστικο μουσακά

paradosiakos-mousakas-tis-mamas-mou-ellinikes-paradoasiakes-sintages-mageirikis-eisaimonadikigr

 

Μπορείς να φτιάξεις το μουσακά σου με ότι βήματα επιθυμείς και να προσθέσεις και ότι υλικά θέλεις. Εγώ ξεκινάω με τον κιμά διότι θέλει λίγη ώρα να γίνει. Έτσι, άμα έχουμε έτοιμο τον κιμά μας, τα υπόλοιπα βήματα είναι πανεύκολα. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν τη συνταγούλα μας.

Σε ένα βαθύ, αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε το ελαιόλαδο για να ζεσταθεί λίγο. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα ρίχνουμε στο ζεστό ελαιόλαδο για να τσιγαριστούν. Τα ανακατεύουμε και με το που πάρουν λίγο χρώμα, ρίχνουμε μέσα τον κιμά και τον διαλύουμε με μία κουτάλα μέχρι να ξεροψηθεί και αλλάξει χρώμα. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι όσο θέλουμε, τη ρίγανη και τη πάπρικα και σβήνουμε με το κρασί μας. Το αφήνουμε να εξατμιστεί για 1 λεπτό και προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, τη ζάχαρη και τη κανέλα και ανακατεύουμε. Βάζουμε μέσα ένα ποτήρι νερό και το σκεπάζουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά μέχρι να τραβήξει λίγο τα υγρά του.

Μέχρι να βράσει καλά ο κιμάς μας, αρχίζουμε να φτιάχνουμε τα λαχανικά μας. Πλένουμε καλά τις μελιτζάνες και τις πατάτες και ξεφλουδίζουμε τις πατάτες. Κόβουμε σε ροδέλες τις μελιτζάνες και τις πατάτες και τις βάζουμε σε 2 ξεχωριστά μπολ γεμάτα με νερό μέχρι να τα ψήσουμε. Αν θέλεις άλλαξε το νερό 2-3 φορές στις μελιτζάνες για να ξεπικρίσουν λίγο. Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε ηλιέλαιο μέχρι τη μέση και το αφήνουμε να ζεσταθεί καλά. Στη συνέχεια, αλατοπιπερώνουμε τις πατάτες και τις μελιτζάνες αφού τις στραγγίσουμε καλά από το νερό τους. Αν έχει ζεσταθεί καλά το λάδι αρχίζουμε να τηγανίζουμε πρώτα τις πατάτες. Μόλις πάρουν χρώμα βάζουμε τις μισές στον πάτο ενός μεγάλου ταψιού και κρατάμε τις υπόλοιπες για τη συνέχεια. Τηγανίζουμε και τις μελιτζάνες και κάνουμε το ίδιο ακριβώς βήμα.

 

 

Έπειτα θα φτιάξουμε και τη μπεσαμέλ, όπως σου έδειξα στη προηγούμενη συνταγή και τη κρατάμε στην άκρη για το τέλος. Τώρα είναι η ώρα να συναρμολογήσουμε τον μουσακά μας.

Βάζουμε μία στρώση πατάτες στον πάτο του ταψιού και από πάνω μία στρώση μελιτζάνες. Από πάνω βάζουμε όλο τον κιμά μας με μία σουρωτή κουτάλα για να μην τραβήξει πολλά υγρά. Έπειτα άλλη μία στρώση πατάτες, άλλη μία μελιτζάνες και τέλος απλώνουμε ομοιόμορφα από πάνω τη μπεσαμέλ μας. Στολίζουμε από πάνω με μπόλικο κίτρινο τυρί και αν θέλουμε βάζουμε και λίγο μέσα στο φαγητό μας πριν το ψήσουμε.

Ψήνουμε τον μουσακά μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 200-250 βαθμούς Κελσίου για 40-45 λεπτά ανάλογα τον φούρνο μας. Μόλις πάρει χρώμα, το κλείνουμε και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο πριν κόψουμε κομμάτι. Με αυτόν τον τρόπο θα κοπεί πιο όμορφα. Ο αγαπημένος μουσακάς της μαμάς μου, είναι έτοιμος να τον απολαύσεις και να τον χαρείς με τους ανθρώπους που αγαπάς.

 

 

 

 

Extra tips:

 

 

 

Ο πιο υπέροχος μουσακάς της μαμάς μου, για να τον μοιραστείς με τους φίλους σου. Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

 

Post Author: Eisaimonadikigr