Το ουζάτο κέικ είναι ένα κέικ που το έμαθα με έναν λίγο ασυνήθιστο τρόπο. Σε μία περίοδο της ζωής μου γνώρισα κάποιες υπέροχες καλόγριες που μου το έμαθαν.
Το μοναδικό ουζάτο κέικ
Υπήρχε μία περίοδος της ζωής μου που είχα γνωρίσει κάποιες υπέροχες καλόγριες. Οι μοναχές ήταν από τους πιο μοναδικούς ανθρώπους που έχω γνωρίσει και εκτός από αυτό, με κέρασαν και αυτό το ελαφρύ, φουσκωτό γλυκάκι.
Μόλις το δοκίμασα, δεν μπορούσα να πιστέψω το πόσο νόστιμο ήταν. Είχε μέσα ένα υλικό που δεν είχα ξαναδοκιμάσει. Αμέσως ρώτησα τις μοναχές τι είναι αυτό το υλικό που δεν μπορούσα να καταλάβω και μου είπαν ότι είναι ούζο. Μου έδωσαν τη συνταγή και ήθελα να τη μοιραστώ μαζί σας. Η νοστιμιά και η μοναδικότητα αυτού του κέικ θα σε συναρπάσει.
Τι θα χρειαστείς για το ουζάτο κέικ:
- 9-10 αυγά
- 2 ποτήρια ζάχαρη
- 1 ποτηράκι του κρασιού ούζο
- Μισή συσκευασία φαρινάπ (αλεύρι που φουσκώνει μόνο του) ή 4 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 4 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 Βιτάμ μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου
Για το σιρόπι:
- 5 ποτήρια νερό
- 3 ποτήρια ζάχαρη
- 1 ποτηράκι του κρασιού ούζο
Εκτέλεση και προετοιμασία
Ξεκινάμε τη συνταγή μας με τα αυγά. Χωρίζουμε τα αυγά, τα ασπράδια από τους κρόκους προσεκτικά. Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και το αφήνουμε στην άκρη για λίγο.
Στη συνέχεια, χτυπάμε το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει καλά και να αφρατέψει το μείγμα. Προσθέτουμε το ούζο και ανακατεύουμε. Έπειτα, αρχίζουμε να ρίχνουμε σιγά σιγά τη μαρέγκα μέσα στο μείγμα ανακατεύοντας απαλά για να μην ”πέσει” και να παραμείνει αφράτο.
Τέλος, ρίχνουμε το αλεύρι κουταλιές κουταλιές μέχρι να ενσωματωθεί στο μείγμα χωρίς να γίνει πολύ σκληρό. Το θέλουμε αφράτο και μαλακό ως κέικ.
Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψάκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου μέχρι να πάρει χρώμα το κέικ μας.
Όσο ψήνεται το κέικ, φτιάχνουμε το σιρόπι. Βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη να βράσουν και μόλις λιώσει η ζάχαρη και πάρει ένα χρυσαφί χρώμα, ρίχνουμε το ούζο και έτοιμο το σιρόπι. Δεν πρέπει να βράσουμε το ούζο, απλά να το προσθέσουμε στο τέλος.
Για να προσθέσουμε το σιρόπι στο κέικ, πρέπει είτε το κέικ να είναι παγωμένο, είτε το σιρόπι ή αντίστροφα. Δηλαδή ή ζεστό σιρόπι, κρύο κέικ, ή κρύο σιρόπι και ζεστό κέικ. Διάλεξε τον τρόπο που σε βολεύει.
Ρίξε το σιρόπι στο γλυκό και άφησε το να το απορροφήσει καλά για 2-3 ώρες. Το ουζάτο κέικ μας είναι έτοιμο να το απολαύσεις. Μπορείς να το σερβίρεις με ζάχαρη άχνη, παγωτό της επιλογής σου, όπως και κάποιο γλυκό του κουταλιού.
Extra tips:
- Αν θέλεις, μπορείς να προσθέσεις κάποιον ξηρό καρπό που σου αρέσει για ένα πιο τραγανό αποτέλεσμα.
- Η μαστίχα Χίου είναι μία πολύ νόστιμη επιλογή αν τη προτιμάς.
- Άλλη μία καλή επιλογή είναι και η κανέλα αλλά και το γαρύφαλλο.
- Διατηρείται στο ψυγείο για τουλάχιστον 1,5 εβδομάδα και είναι ιδανικό για όλες τις ώρες της ημέρας.
- Ταιριάζει απίστευτα με ελληνικό καφέ αλλά και ως ένα ελαφρύ επιδόρπιο μετά το γεύμα σου.
- Το παρακάτω κέικ μοιάζει πολύ με το ραβανί αλλά έχει και αυτή τη πολύ ενδιαφέρον προσθήκη ούζου που το κάνει μοναδικό.
- Μία συνταγή που δεν θα ξεχάσω ποτέ και θα την έχω πάντα μέσα στη καρδιά μου.
Μοιράσου το αγαπημένο μας ουζάτο κέικ με τους αγαπημένους σου φίλους!