Έχεις φτιάξει ποτέ ρυζόπιτα με κοτόπουλο; Αν όχι, τότε ήρθε η ώρα να δοκιμάσεις τη πιο νόστιμη ξεσκέπαστη πίτα που γίνεται πολύ εύκολα και γρήγορα.
Ξεσκέπαστη ρυζόπιτα με κοτόπουλο
Σας έμεινε λίγο κοτόπουλο από χτες, ψητό ή κοκκινιστό; Βράστε λίγο ρύζι με γάλα και φτιάξτε αυτή τη φανταστική πίτα που κανείς δεν μπορεί να της αντισταθεί.
Υλικά για τη ρυζόπιτα με κοτόπουλο:
- Δύο χωριάτικα φύλλα εμπορίου (μπορείς να φτιάξεις και τα δικά σου φύλλα)
- 400 γραμμάρια ρύζι Καρολίνα
- Δύο λίτρα φρέσκο γάλα (κρατάω ένα φλιτζάνι)
- Έξι αβγά (κρατάω το ένα)
- Μία κουταλιά της σούπας βούτυρο
- 250 γραμμάρια φέτα τριμμένη
- Ένα στήθος κοτόπουλο βρασμένο και ψιλοκομμένο
- Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Ένα κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο
- Μισό κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση συνταγής
Αν δεν έχεις έτοιμο κοτόπουλο από εχθές, μπορείς απλά να βράσεις όσο κοτόπουλο θέλεις να χρησιμοποιήσεις στη πίτα. Ωστόσο, μπορούμε σ’ αυτή τη συνταγή να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε κομμάτι μαγειρεμένου κοτόπουλου που μας περίσσεψε από το τραπέζι της προηγούμενης μέρας.
Αφού κρατήσουμε ένα φλιτζάνι γάλα από το συνολικό της συνταγής, βάζουμε το υπόλοιπο σε κατσαρόλα, να πάρει βράση. Μόλις βράσει το γάλα, προσθέτουμε το ρύζι, το μοσχοκάρυδο, το ψιλοκομμένο (ή ανοιγμένο με τα χέρια σε ίνες) κοτόπουλο. Βράζουμε για 8 λεπτά ανακατεύοντας συχνά και το αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
Στη συνέχεια, χτυπάμε τα αβγά (αφού κρατήσουμε ένα χωριστά), τα αναμειγνύουμε με τα τριμμένα τυριά και ανακατεύοντας, τα προσθέτουμε στο βρασμένο ρύζι με το γάλα. Τρίβουμε μπόλικο πιπέρι και αλατίζουμε συντηρητικά (γιατί τα τυριά είναι αλμυρά). Δεν είναι αναγκαίο να προσθέσεις αλάτι. Τέλος,προσθέτουμε και το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν όλα τα υλικά ένα μείγμα.
Απλώνουμε τα δύο φύλλα λαδωμένα σε επίσης λαδωμένο ταψί της επιλογής μας, έτσι ώστε να καλυφθούν και τα τοιχώματα. Αδειάζουμε το μείγμα μέσα στα φύλλα, χτυπάμε το ένα αβγό με το ένα φλιτζάνι γάλα και περιχύνουμε τη ρυζόπιτα. Γυρίζουμε προς τα μέσα τις άκρες των φύλλων.
Λαδώνουμε ελαφρά με πινέλο τα εμφανή φύλλα για να μην καούν στο ψήσιμο (τις άκρες). Ψήνουμε την πίτα για 40-45 λεπτά, στους 180 βαθμούς Κελσίου, σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα.
EXTRA TIPS:
- Μπορούμε να προσθέσουμε μπέικον, λουκανικάκια Φρανκφούρτης και χρωματιστές πιπεριές στην πίτα, για περισσότερο χρώμα και περισσότερη νοστιμιά.
- Συνοδέψτε με μπύρα για να απογειώσετε τη γεύση της. Αν σας αρέσει το κρασί, προτιμήστε ένα φρουτώδες, που θα ισορροπήσει την αλμύρα των τυριών.
- Η ρυζόπιτα είναι ιδανική για ένα νόστιμο κολατσιό για τη δουλειά και το σχολειό, για ορεκτικό αλλά και ως κυρίως πιάτο. Η συνοδεία σαλάτας απογειώνει τη γεύση της.
Καλή σας όρεξη και καλή επιτυχία!