Ετοιμάσου να γλείφεις τα δάχτυλα σου με αυτή την υπέροχη χοιρινή σπάλα στη λαδόκολλα. Γεμάτη νοστιμιά και μυρωδιές από όλη την Ελλάδα.
Χοιρινή σπάλα στη λαδόκολλα
Ψάχνεις ένα πιάτο που να συνδυάζει κρέας, λαχανικά και άπειρες μυρωδιές και γεύσεις; Αυτή η χοιρινή σπάλα που είναι ψημένη σε λαδόκολλα, είναι αυτή η συνταγή που έψαχνες. Η νοστιμιά αυτού του πιάτου δεν περιγράφεται με λόγια. Επίσης, είναι τόσο εύκολο να το φτιάξεις που δεν θα το πιστεύεις.
Δεν ξεχνάμε ότι είναι ένα πιάτο που θυμίζει Ελλάδα μιας και έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές. Έτσι και εγώ πήρα αυτή τη συνταγή και τη προσάρμοσα στα δικά μου γούστα, όπως μπορείς να κάνεις και εσύ. Για να δούμε πως θα φτιάξεις και εσύ αυτό το λαχταριστό πιάτο.
Υλικά για περίπου 4-5 μερίδες:
- 1,5 κιλό χοιρινή σπάλα σε μέτρια κομμάτια (ζητήστε από τον κρεοπώλη σας να το κόψει)
- Αλάτι, πιπέρι όσο θέλετε
- Μία κουταλιά της σούπας ρίγανη
- Ένα κουταλάκι του γλυκού δεντρολίβανο και θυμάρι
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 2 μεσαίες ντομάτες
- 5-6 ντοματίνια
- 2 πιπεριές (εγώ διαλέγω μία πράσινη και μία κόκκινη ή μία πράσινη και μια κίτρινη)
- Δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- Ένα ποτήρι του κρασιού κόκκινο κρασί
- Χυμός από μισό λεμόνι
- Χυμός από ένα πορτοκάλι
- 300-400 γραμμάρια φέτα
- Λαδόκολλα για το ψήσιμο
Διαδικασία και παρασκευή για τη χοιρινή σπάλα στη λαδόκολλα
Η διαδικασία για να φτιάξεις αυτό το νοστιμότατο πιάτο, είναι πολύ εύκολη και γρήγορη. Για αρχή, βάλτε τον φούρνο να προθερμανθεί για να είναι έτοιμος για ψήσιμο. Στη συνέχεια, πλύνε καλά το κρέας και βάλε το σε ένα βαθύ μπολ. Πρόσθεσε αλάτι, πιπέρι, τη ρίγανη, το θυμάρι, το δεντρολίβανο, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, το κόκκινο κρασί, το λεμόνι και το πορτοκάλι.
Ανακάτεψε τα υλικά όλα μαζί και άφησε το μείγμα να μαριναριστεί για μισή ώρα περίπου στο ψυγείο.
Όσο περιμένεις να μαριναριστεί το κρέας, κόψε τις ντομάτες σε μικρά κομμάτια, όπως και τις πιπεριές, το σκόρδο και το κρεμμύδι. Τα ντοματίνια μπορείς να τα κόψεις στη μέση ή να τα βάλεις ολόκληρα.
Μόλις βγάλεις το μπολ από το ψυγείο, ρίξε του μέσα όλα τα λαχανικά που έκοψες, ανακάτεψε τα όλα μαζί άλλη μία φορά και άφησε το για λίγο στην άκρη. Σε ένα στρογγυλό ταψί. άπλωσε 4 μεγάλα κομμάτια λαδόκολλα, σαν να σχηματίζεις ένα μεγάλο Χ (χι) , με τις άκρες να βγαίνουν έξω από το ταψί για να μπορείς να τα διπλώσεις μετά.
Ρίξε όλο το μείγμα με το κρέας και τα λαχανικά μέσα στο ταψί με τη λαδόκολλα και άπλωσε από πάνω τη φέτα τρίβοντας τη με τα χέρια σου. Κλείσε τη καλά από όλες τις πλευρές σαν να είναι ένα μεγάλο πουγκί.
Ψήσε το φαγάκι μας στους 200 βαθμούς Κελσίου για 45 λεπτά με 1 ώρα ανάλογα τον φούρνο σου. Πριν κλείσεις τον φούρνο, άνοιξε λίγο τη λαδόκολλα να βεβαιωθείς πως έχει ψηθεί το φαγητό. Η λαχταριστή, χοιρινή σπάλα στη λαδόκολλα είναι έτοιμη να την απολαύσεις!
Extra tips:
- Εκτός από φέτα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ότι άλλο είδος τυριού σου αρέσει.
- Πρόσθεσε κι άλλα λαχανικά στη συνταγή μας, όπως για παράδειγμα μανιτάρια, καρότα, πατάτες, κολοκυθάκι, μελιτζάνα κλπ, ανάλογα με τα γούστα σου.
- Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ότι άλλο κομμάτι θέλεις από το χοιρινό, εκτός από τη χοιρινή σπάλα.
- Αν δεν σου αρέσει το χοιρινό, μπορείς να το αντικαταστήσεις με κοτόπουλο, λουκάνικα, αρνάκι αλλά και μοσχάρι.
- Επίσης, μπορείς να μην χρησιμοποιήσεις λαδόκολλα και να ψήσεις το φαγητό μας μόνο του στον φούρνο μαζί με διάφορα λαχανικά για γαρνιτούρα. Αν επιλέξεις αυτόν τον τρόπο, θα το ψήσεις λίγο λιγότερο.
- Συνόδευσε το κρέας μας με ρύζι, σαλάτα, μακαρόνια, πατάτες τηγανιτές ή φούρνου αλλά και πουρέ.
- Αυτή η χοιρινή σπάλα στη λαδόκολλα είναι το ιδανικό πιάτο για ένα τραπέζι, μπουφέ αλλά και κάποιο οικογενειακό γεύμα.
- Αντί για μία τεράστια λαδόκολλα, μπορείς να χωρίσεις το κρέας σε μερίδες και να του φτιάξεις μικρά πουγκάκια από λαδόκολλα.
Μοιράσου αυτή την υπέροχη συνταγή με τους φίλους σου. Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!