Ήρθε η ώρα να δοκιμάσεις τα πιο νόστιμα νηστίσιμα γεμιστά κολοκύθια με αμάρανθο και σαφράν. Μία μοναδική συνταγή για όλες τις περιστάσεις.
Νόστιμα νηστίσιμα γεμιστά κολοκύθια
Ο αμάρανθος είναι ένα ψευδοδημητριακό που τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μεγάλη δημοσιότητα. Πέρα από τους καρπούς του, καλλιεργούνται και τα φύλλα του για κατανάλωση τους ως χορταρικά γιατί θυμίζουν σπανάκι. Δε θα πρέπει να τον συγχέουμε με άλλα βότανα της ελληνικής φύσης που ονομάζονται αμάραντοι ή μάραθοι.
Ο αμάρανθος θεωρείται υπερτροφή γιατί περιέχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα περισσότερα δημητριακά. Επίσης, λόγω των φυτικών ινών που περιέχει, συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου και στη μείωση της χοληστερόλης. Ακόμη, είναι πολύ πλούσιος σε ασβέστιο για την πρόληψη της οστεοπόρωσης και την ενίσχυση του οργανισμού σε περιόδους εγκυμοσύνης και γαλουχίας. Επιπλέον περιέχει μαγγάνιο, που βοηθάει στην σκελετική υγεία, και βιταμίνη C, που βελτιώνει την υγεία των συνδέσμων και των τενόντων.
Περιέχει και αρκετό σίδηρο, που μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της σιδηροπενικής αναιμίας ή της σιδηροπενίας.
Πώς καταναλώνεται;
Ο αμάρανθος θεωρείται τρομερά ευπροσάρμοστος στο μαγείρεμα, για αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές και με πολλές παραλλαγές.
Στη συνταγή που ακολουθεί είναι από τα βασικά υλικά. Ο συνδυασμός του αμάρανθου με το σαφράν προσφέρει ένα μοναδικό άρωμα και χρώμα. Δοκιμάστε τη για υπέροχη γεύση και καλή υγεία.
Γράφει η Κυριακή Δριτσάκου.
Υλικά:
Για 2-3 άτομα
- 6 μέτρια κολοκύθια
- 1 φλιτζάνι αμάρανθο
- 1/2 φλιτζάνι ντομάτα ψιλοκομμένη
- 1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού σαφράν
- 1/4 φλιτζανιού φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο
- Αλάτι και πιπέρι όσο θέλεις
Οδηγίες για τα νηστίσιμα γεμιστά κολοκύθια
Ξεκινάμε το φαγητό μας που γίνεται πανεύκολα. Για αρχή, κόψτε τα κολοκύθια στη μέση και αφού τα πλύνετε καλά, αφαιρέστε τα εσωτερικά τους με ένα κουτάλι, δημιουργώντας μικρές “καραμέλες“. Στη συνέχεια, σε μια κατσαρόλα, βράστε το αμάρανθο με 2 φλιτζάνια νερό για 15-20 λεπτά, μέχρι να γίνει μαλακό.
Έπειτα, σε ένα τηγάνι, σοτάρετε τη ντομάτα και το σαφράν με το ελαιόλαδο για 5 λεπτά, και προσθέστε το αμάρανθο. Γεμίστε τα κολοκύθια με το μείγμα και ψήστε τα στους 180°C σε προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. Σερβίρετε με φρέσκο δυόσμο και ελαιόλαδο. Ένα πιάτο θρεπτικό γεμάτο βιταμίνες και νοστιμιά που θα λατρέψει όλη η οικογένεια.
Εδώ είναι μερικές επιπλέον συμβουλές για να απολαύσεις τη συνταγή στο έπακρο:
- Εναλλακτικά αρωματικά: Αν δεν έχετε σαφράν, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με κουρκουμά για μια πιο γήινη γεύση και έντονο χρώμα. Επίσης, ανάλογα τα γούστα σου, πρόσθεσε ότι μπαχαρικά σου αρέσουν και επιθυμείς.
- Πρόσθετα υλικά: Αν θέλετε προσθέστε λίγα καβουρδισμένα αμύγδαλα ή φιστίκια Αιγίνης για επιπλέον τραγανή υφή.
- Ανανέωση γεύσης: Δοκιμάστε να προσθέσετε λίγη φέτα νηστίσιμη ή tofu για μια πιο κρεμώδη υφή στη γέμιση. Όπως επίσης και ανθότυρο ή κάποιο άλλο τυρί που σου αρέσει.
- Σερβίρισμα: Συνοδεύστε τα γεμιστά κολοκύθια με μια δροσερή σάλτσα γιαουρτιού (ή φυτικής κρέμας) για μια πλούσια υφή. Για τη σάλτσα γιαουρτιού θα χρειαστείτε ένα φλιτζάνι γιαούρτι. Το ανακατεύετε με ένα ψιλοκομμένο αγγούρι, μία ψιλοκομμένη σκελίδα σκόρδου, μία κουταλιά του γλυκού ελαιόλαδο και μια κουταλιά του γλυκού χυμό λεμονιού.
- Μπορείς να γεμίσεις τα κολοκύθια σου, επίσης με ρύζι, κουκουνάρι και ότι άλλο προτιμάς.
- Για περισσότερες νηστίσιμες-vegan συνταγές, δες εδώ.
- Νηστίσιμο ριζότο με μανιτάρια και κάσιους.
- Νηστίσιμα ζουμερά μπιφτέκια γεμιστά με λαχανικά για να γλείφεις τα δάχτυλα σου.
- Κριθαρότο με μανιτάρια που θα λατρέψεις.
Μοιράσου τα πιο υπέροχα κολοκύθια με τους φίλους σου! Καλή όρεξη και καλή επιτυχία!