mpakaliaros-me-karamelomena-kremmidia-damaskina-sintages-mageiriki-eisaimonadikigr

Μπακαλιάρος με καραμελωμένα κρεμμύδια και δαμάσκηνα

Ένας πεντανόστιμος μπακαλιάρος με καραμελωμένα κρεμμύδια και δαμάσκηνα για να γλείφεις τα δάχτυλα σου. Μία μοναδική συνταγή μπακαλιάρου.

 

Μπακαλιάρος με Καραμελωμένα Κρεμμύδια και Δαμάσκηνα 

mpakaliarakia-damaskina-karamelomena-kremmudia-sintages-psaria-eisaimonadikigr

 

 

Ένα πιάτο που συνδυάζει τη γλυκύτητα με την αλμυρότητα. Ο μπακαλιάρος είναι ένα ψάρι που έχει αγαπηθεί για τη μοναδική του γεύση και την ευελιξία του στη μαγειρική. Σε αυτή τη συνταγή, τον συνδυάζουμε με καραμελωμένα κρεμμύδια και δαμάσκηνα, δημιουργώντας ένα πιάτο που παντρεύει τη γλυκύτητα με την αλμυρότητα. Το άρωμα της κανέλας και το βάθος του κόκκινου κρασιού δίνουν μια γκουρμέ διάσταση, κάνοντας αυτή τη συνταγή ιδανική για ένα ξεχωριστό γεύμα. Ετοιμαστείτε να ανακαλύψετε έναν ασυνήθιστο αλλά εξαιρετικά νόστιμο τρόπο να απολαύσετε τον μπακαλιάρο! 

 

Γράφει η Κυριακή Δριτσάκου.

 

 

Υλικά:  (Για 3 άτομα. Αν θέλεις μπορείς να διπλασιάσεις τις ποσότητες, για συνταγή 5-6 ατόμων) 

 

 

  • 500 γρ. μπακαλιάρος (ξαλμυρισμένος) 
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες 
  • 8-10 δαμάσκηνα ξερά 
  • 2 κουταλιές της σούπας μέλι 
  • ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα 
  • ½ ποτήρι κόκκινο κρασί 
  • ½ ποτήρι ζωμός λαχανικών 
  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο 
  • Αλάτι, πιπέρι 
  • 1 κουταλάκι του γλυκού φρέσκο θυμάρι ή δενδρολίβανο (προαιρετικά) 
  • 2 κουταλιές της σούπας βαλσαμικό ξύδι  
  • 1 κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα  
  • 1 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας  
  • 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο ξύσμα πορτοκαλιού  
  • 1 κουταλάκι του γλυκού καβουρδισμένα κουκουνάρια  
  • 1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο φρέσκο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά) 

 

 

 

 

 

Εκτέλεση: 

psari-mpakaliaros-karamelomena-kremmidia-damaskina-sintages-eisaimonadikigr

 

 

Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνεις το ελαιόλαδο και προσθέτεις τα κρεμμύδια. Τα σοτάρεις σε μέτρια φωτιά μέχρι να καραμελώσουν και να αποκτήσουν ένα χρυσαφένιο χρώμα, περίπου 10-15 λεπτά. Μην βιαστείς, το πιο σημαντικό είναι να είναι αργό το μαγείρεμα, ώστε να αναδειχθεί η γλυκύτητα τους. Στην καραμέλα των κρεμμυδιών, πρόσθεσε την κανέλα, την καπνιστή πάπρικα, και το φρέσκο θυμάρι (ή δενδρολίβανο). Συνεχίζεις το σοτάρισμα για 1-2 λεπτά για να απελευθερωθούν τα αρώματα. 

Ρίξε το κόκκινο κρασί και άφησέ το να σιγοβράσει για 5 λεπτά. Στη συνέχεια, πρόσθεσε τα δαμάσκηνα και άφησέ τα να μαλακώσουν μέσα στη σάλτσα. Αν θέλεις, μπορείς να προσθέσεις και το βαλσαμικό ξύδι για περισσότερη οξύτητα.  Στο ίδιο τηγάνι, βάζεις τον μπακαλιάρο (ο οποίος μπορεί να είναι ψημένος στο φούρνο ή τηγανισμένος, ανάλογα με την προτίμησή σου) και τον προσθέτεις στην καραμελωμένη σάλτσα. Ρίξε τον ζωμό λαχανικών και άφησέ τον να βράσει για 10-12 λεπτά μέχρι να απορροφήσει τις γεύσεις. 

 

 

Πριν το σερβίρισμα, πρόσθεσε το φρέσκο ξύσμα πορτοκαλιού και μια κουταλιά σάλτσας σόγιας για να δώσεις βάθος και αλμυρότητα. Σερβίρεις το πιάτο με καβουρδισμένα κουκουνάρια και αν θέλεις, λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο για ένα επιπλέον άρωμα. Έτοιμος ο υπέροχος μπακαλιάρος με καραμελωμένα κρεμμύδια και δαμάσκηνα.

 

 

 

 

 

 

 

EXTRA TIPS:

  • Αν χρησιμοποιείς παστό μπακαλιάρο, ξαλμύρισέ τον για τουλάχιστον 24 ώρες, αλλάζοντας το νερό κάθε 6-8 ώρες. 
  • Για να έχεις πιο τραγανό αποτέλεσμα, αφού σοτάρεις τον μπακαλιάρο, μπορείς να τον περάσεις από ένα ελαφρύ κουρκούτι (αλεύρι και λίγη σόδα) και να τον τηγανίσεις πριν τον προσθέσεις στην καραμελωμένη σάλτσα. 
  • Αν θέλεις πιο έντονη γεύση, μούλιασε τα δαμάσκηνα σε λίγο κρασί για 10-15 λεπτά πριν τα προσθέσεις στη συνταγή. 
  • Αν σου αρέσει να πειραματίζεσαι, δοκίμασε να μαγειρέψεις τα δαμάσκηνα με λίγη από την ίδια ποικιλία κόκκινου κρασιού που θα σερβίρεις στο τραπέζι. Θα δημιουργήσεις μία πανέμορφη συμφωνία γεύσεων. 
  • Σέρβιρε το πιάτο με πουρέ γλυκοπατάτας, κριθαράκι ή ακόμα και με ένα αρωματικό κουσκούς για μια πιο ιδιαίτερη παρουσίαση. Όπως επίσης και με σκορδαλιά που του ταιριάζει αλλά και με κάποια δροσερή σαλάτα που σου αρέσει.
  • Μοναδική σκορδαλιά με παντζάρι γεμάτη αρώματα.
  • Παραδοσιακή, αγαπημένη σκορδαλιά με πατάτα που όλοι αγαπάμε.
  • Πεντανόστιμα μπακαλιαράκια στον φούρνο για όλη την οικογένεια.

 

 

 

Ο πιο νόστιμος μπακαλιάρος με καραμελωμένα κρεμμύδια για να μοιραστείς με τους φίλους σου. Καλή όρεξη και καλή επιτυχία!

Post Author: Eisaimonadikigr