mous-lemoni-me-mono-tria-ulika-gluka-eukola-zaxaroplastiki-eisaimonadikigr

Μους λεμονιού με 3 υλικά (χωρίς ψήσιμο, χωρίς αυγά)

Πρόκειται για ένα δροσερό, αφράτο και αρωματικό γλυκό ψυγείου, που δεν είναι πολύ γνωστό αλλά κερδίζει πάντα εντυπώσεις. Είναι ιδανικό για ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές μέρες και σερβίρεται είτε μόνο του, είτε με μπισκότα ή φρούτα.


eukoli-mous-lemoniou-glika-eukola-liga-ilika-eisaimonadikigr

 

 

Υλικά (για 4-6 μερίδες):

 



 

  • 400 γρ. γλυκό συμπυκνωμένο γάλα (τύπου ζαχαρούχο)

  • 250 ml κρέμα γάλακτος πλήρης (35% λιπαρά)

  • Χυμός και ξύσμα από 2 μεγάλα λεμόνια (περίπου 100 ml χυμός)

Προαιρετικά για σερβίρισμα: μπισκότα digestive ή βουτύρου, φρούτα του δάσους, φύλλα δυόσμου


 

Εκτέλεση:

lemoni-mous-liga-ilika-droseri-gluka-eukola-eisaimonadikigr

 

 

  1. Προετοιμασία των υλικών:
    Πλύνε καλά τα λεμόνια και πάρε πρώτα το ξύσμα τους. Έπειτα στύψ’ τα μέχρι να έχεις περίπου 100 ml χυμό. Ο χυμός λεμονιού θα λειτουργήσει σαν φυσικό πηκτικό και θα “δέσει” την κρέμα, δημιουργώντας τη μους.

  2. Χτύπημα κρέμας:
    Σε ένα μεγάλο μπολ, χτύπησε την κρέμα γάλακτος με μίξερ χειρός μέχρι να γίνει παχύρρευστη και να σχηματίζει κορυφές (σαν σαντιγί). Φρόντισε η κρέμα να είναι καλά παγωμένη από το ψυγείο, για να πετύχεις το τέλειο αποτέλεσμα.

  3. Προσθήκη ζαχαρούχου:
    Πρόσθεσε το ζαχαρούχο γάλα στην κρέμα και ανακάτεψε απαλά με σπάτουλα ή με χαμηλή ταχύτητα στο μίξερ. Θα αρχίσει να αποκτά πιο μεταξένια υφή.

  4. Χυμός λεμονιού & ξύσμα:
    Πρόσθεσε σιγά-σιγά τον χυμό λεμονιού και το ξύσμα, ανακατεύοντας συνεχώς. Θα παρατηρήσεις ότι η υφή αρχίζει να δένει, σαν να πήζει ελαφρώς – είναι απολύτως φυσιολογικό και επιθυμητό!

  5. Ψύξη:
    Μοίρασε τη μους σε μπολάκια ή ποτήρια και βάλε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες, ιδανικά όμως 6 ή και όλη τη νύχτα. Θα σφίξει και θα γίνει αφράτη και βελούδινη.

 

 


Σερβίρισμα:

Σέρβιρε τη μους με:

  • θρυμματισμένα μπισκότα από πάνω (για έξτρα υφή),

  • λίγα φρέσκα φρούτα (π.χ. βατόμουρα, φράουλες),

  • λίγο ξύσμα λεμονιού ή φύλλα δυόσμου για φρεσκάδα.

 

 


mous-lemoniou-eukoli-liga-ilika-gluka-eisaimonadikigr

 

 

 

Γιατί είναι τόσο καλή αυτή η συνταγή;

  • Είναι απίστευτα εύκολη. Κυριολεκτικά γίνεται σε 10 λεπτά και το μόνο που απαιτεί είναι υπομονή για την ψύξη.

  • Δεν χρειάζεται αυγά, ζελατίνες, ψήσιμο ή ειδικά εργαλεία.

  • Το λεμόνι δεν είναι υπερβολικό. Η γεύση είναι ισορροπημένη – ούτε πολύ ξινή, ούτε υπερβολικά γλυκιά.

  • Είναι ελαφριά και δροσερή. Δεν βαραίνει, και είναι τέλεια για μετά από φαγητό.

  • Εντυπωσιάζει χωρίς κόπο. Οι καλεσμένοι σου θα νομίζουν ότι έκανες επαγγελματικό γλυκό.

 

 


Παραλλαγές:

  • Με λάιμ αντί για λεμόνι: Αν θέλεις μια πιο εξωτική νότα.

  • Με πορτοκάλι: Για πιο γλυκιά, απαλή γεύση.

  • Με μπισκότο στη βάση: Άπλωσε λίγα τριμμένα digestive στον πάτο κάθε μπολ πριν βάλεις τη μους – θυμίζει cheesecake χωρίς την πολυπλοκότητα!

 

 


Συμβουλές επιτυχίας:

  • Μην παραλείψεις την ψύξη – είναι απαραίτητη για να σταθεροποιηθεί η υφή.

  • Αν θες ακόμα πιο “σφιχτή” υφή, μπορείς να προσθέσεις 1-2 κουταλιές γιαούρτι στραγγιστό.

  • Αντί για ατομικά μπολ, μπορείς να τη βάλεις και σε μία μεγάλη γυάλινη φόρμα και να σερβίρεις με κουτάλι, σαν παγωτό.

 

Post Author: Eisaimonadikigr