mosxaraki-kokkinisto-me-patates-katsarolas-kreas-mosxari-sintages-eisaimonadikigr

Μοσχαράκι κοκκινιστό με πατάτες στη κατσαρόλα

Αν ψάχνεις για μία εύκολη και πεντανόστιμη συνταγή με κρέας που να θυμίζει μαμαδίστικη κουζίνα, τότε το μοσχαράκι κοκκινιστό με πατάτες είναι η ιδανική επιλογή. Μαγειρεύεται στην κατσαρόλα, με υλικά που έχεις ήδη στην κουζίνα σου, και η γεύση του είναι πλούσια, γεμάτη άρωμα και θαλπωρή.


Υλικά (για 4 άτομα)



 

  • 1 κιλό μοσχαρίσιο κρέας (σπάλα ή ποντίκι), κομμένο σε μερίδες

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο

  • 1 ποτήρι κρασί κόκκινο (προαιρετικό)

  • 400 γρ. ντομάτα τριμμένη (ή μία κονσέρβα ντοματάκι)

  • 1 κουταλιά πελτέ ντομάτας

  • 1 κουταλάκι ζάχαρη

  • 5-6 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες

  • 1 δαφνόφυλλο

  • 1 ξυλάκι κανέλας (προαιρετικά)

  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

  • Νερό (όσο χρειαστεί)

 


kokkinisto-mosxaraki-katsarolas-patates-kreas-sintages-eisaimonadikigr

 

Εκτέλεση

  1. Ετοιμασία του κρέατος:
    Σε μια μεγάλη και βαριά κατσαρόλα, ζέστανε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Πρόσθεσε τα κομμάτια του μοσχαριού και σοτάρισέ τα από όλες τις πλευρές μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Αυτό το στάδιο είναι πολύ σημαντικό, γιατί «κλειδώνει» τους χυμούς του κρέατος μέσα και του δίνει βάθος στη γεύση.

  2. Σοτάρισμα λαχανικών:
    Μόλις το κρέας πάρει χρώμα, πρόσθεσε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σκόρδο και σοτάρισε για 3-4 λεπτά ακόμα, μέχρι να μαραθούν και να βγάλουν τα αρώματά τους.

  3. Σβήσιμο με κρασί:
    Αν χρησιμοποιήσεις κρασί, πρόσθεσέ το τώρα και άφησέ το να βράσει για 2-3 λεπτά ώστε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Το κρασί δίνει βάθος και σώμα στη σάλτσα, αλλά η συνταγή βγαίνει πολύ νόστιμη και χωρίς αυτό.

  4. Προσθήκη ντομάτας και μπαχαρικών:
    Ρίξε στην κατσαρόλα την τριμμένη ντομάτα, τον πελτέ, τη ζάχαρη, το δαφνόφυλλο και αν θέλεις, το ξυλάκι κανέλας. Αλατοπιπέρωσε κατά βούληση. Ανακάτεψε καλά και πρόσθεσε λίγο νερό, όσο να σκεπάζει το κρέας. Χαμήλωσε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή, σκέπασε την κατσαρόλα και άφησε το φαγητό να σιγοβράζει για περίπου 1,5 ώρα, μέχρι να μαλακώσει το κρέας.

  5. Προσθήκη πατάτας:
    Μόλις το κρέας έχει σχεδόν μαγειρευτεί, πρόσθεσε τις πατάτες. Αν χρειαστεί, πρόσθεσε λίγο ζεστό νερό ώστε να τις σκεπάζει ελαφρώς. Συνέχισε το μαγείρεμα για ακόμα 30-40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και να δέσει η σάλτσα.

  6. Τελικό δέσιμο:
    Προς το τέλος του μαγειρέματος, έλεγξε τα υγρά. Η σάλτσα πρέπει να έχει δέσει, χωρίς να είναι πολύ νερουλή. Αν είναι ακόμα αραιή, μπορείς να αφήσεις την κατσαρόλα ξεσκέπαστη για λίγα λεπτά σε δυνατή φωτιά.

 

 


Σερβίρισμα

Το μοσχαράκι κοκκινιστό με πατάτες σερβίρεται ζεστό, ιδανικά με μπόλικο ψωμί για βούτες στη σάλτσα. Αν θέλεις, μπορείς να πασπαλίσεις με λίγο φρέσκο μαϊντανό στο τέλος για φρεσκάδα.

Συνοδεύεται υπέροχα με μια πράσινη σαλάτα, φέτα και ένα ποτήρι κόκκινο κρασί. Είναι ένα πιάτο που ταιριάζει τέλεια σε οικογενειακά τραπέζια και αγαπιέται από μικρούς και μεγάλους.


mosxari-kreas-katsarola-kokkinisto-patates-sintages-eisaimonadikigr

 

Μικρά μυστικά:

  • Μπορείς να ετοιμάσεις το φαγητό από την προηγούμενη μέρα – την επόμενη θα είναι ακόμα πιο νόστιμο.

  • Αν δεν θέλεις πατάτες, μπορείς να βάλεις χυλοπίτες, ρύζι ή πουρέ για συνοδευτικό.

  • Δοκίμασε να προσθέσεις και λίγα καρότα μαζί με τις πατάτες για έξτρα γλυκύτητα.

 

 

Post Author: Eisaimonadikigr