Ένα πεντανόστιμο μοσχαράκι κατσαρόλας που λιώνει στο στόμα. Μαζί με τη σάλτσα που συνοδεύεται, είναι το απόλυτο πιάτο για όλα τα τραπέζια.
Μοσχαράκι κατσαρόλας που θα λατρέψεις
Τώρα στις γιορτές, ήρθα αντιμέτωπη με το δίλημμα που τις περισσότερες φορές παιδεύει όλους εμάς που μαγειρεύουμε. Ήθελα ένα πιάτο για το γιορτινό δείπνο αλλά δεν είχα ιδέα τι να φτιάξω. Έβαλα το μυαλό μου να κατεβάσει ιδέες και το αποτέλεσμα ήταν αυτό το υπέροχο μοσχαράκι που λιώνει στο στόμα. Είναι πεντανόστιμο, πολύ μαλακό και σίγουρα θα το αγαπήσουν μικροί και μεγάλοι.
Η σάλτσα που βάζεις στο τέλος το απογειώνει και όλοι οι καλεσμένοι σου δεν θα πιστεύουν τη νοστιμιά του. Αλλά μπορείς να το φτιάξεις όποτε θέλεις ακόμα και αν δεν είναι γιορτές ή δεν θέλεις να το σερβίρεις σε κάποιο τραπέζι. Για πάμε να φτιάξουμε μαζί αυτό το μοναδικό μοσχαράκι.
Τι θα χρειαστείς για 1 κιλό μοσχαράκι (4-5 μερίδες):
- 1 κιλό μοσχαράκι κομμένο σε κομματάκια
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι όσο θέλουμε
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- Μία πρέζα θυμάρι
- 1 φύλλο δάφνης
- Μία κουταλιά της σούπας λεμόνι
- 1 κύβος ζωμό για κρέας
- 2 ξερά κρεμμύδια
- 4 σκελίδες σκόρδο
- 3 καρότα
- 1 ποτήρι του νερού κόκκινο κρασί
- Χυμό από 1 πορτοκάλι
- Μία κουταλιά της σούπας κορνφλάουρ
- Νερό ζεστό για το βράσιμο
Διαδικασία για το λαχταριστό μοσχαράκι κατσαρόλας
Πίστεψε με ότι αυτό το υπέροχο πιάτο θα γίνει από τα πιο αγαπημένα σου. Στη κυριολεξία, δεν θα προλαβαίνεις να το φτιάξεις γιατί θα στο ζητάνε όλοι.
Για αρχή θα πλύνουμε καλά το κρέας μας και θα το βάλουμε να τσιγαριστεί με το ελαιόλαδο μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι όσο θέλουμε, τη ζάχαρη, το θυμάρι και τη δάφνη και ανακατεύουμε. Μόλις τραβήξει τα υγρά του, σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και προσθέτουμε μέσα τον χυμό από ένα πορτοκάλι.
Στη συνέχεια, καθαρίζουμε και κόβουμε σε κομματάκια τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τα καρότα και τα προσθέτουμε μέσα στη κατσαρόλα μας. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε χαμηλή και ρίχνουμε μέσα 1 ζεστό ποτήρι νερό και τον κύβο κρέατος. Σκεπάζουμε το φαγητό μας και το αφήνουμε να σιγοβράσει για 1-1,5 ώρα τουλάχιστον μέχρι να μαλακώσει καλά. Κάθε 15-20 λεπτά τσεκάρουμε το νερό γιατί μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε και άλλο για να βράσει το κρέας μας. Θέλουμε το νερό να είναι ζεστό για να μην κόψει τη βράση του μοσχαριού.
Μετά από 1,5 ώρα περίπου δοκιμάζουμε το κρέας και αν δούμε ότι είναι μαλακό, το βγάζουμε από τη κατσαρόλα και το τοποθετούμε σε μία πιατέλα. Κρατάμε τον ζωμό του κρέατος που έχει μείνει γιατί με αυτό θα φτιάξουμε τη σάλτσα μας. Μέσα στον ζωμό που έχει μείνει, προσθέτουμε το κορνφλάουρ και το λεμόνι και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να αρχίσει να πήζει η σάλτσα.
Μόλις πήξει λίγο η σάλτσα, την απλώνουμε πάνω από το κρέας μας και σερβίρουμε. Αυτή η σάλτσα είναι πεντανόστιμη και τα λιωμένα λαχανικά μέσα τη κάνουν ακόμα πιο υπέροχη. Φτιάξε και εσύ αυτό το υπέροχο μοσχαράκι κατσαρόλας και θα με θυμηθείς.
Extra tips:
- Μπορείς να προσθέσεις και άλλα μπαχαρικά αν σου αρέσουν. Στη συνταγή μας ταιριάζει πολύ η πάπρικα, ο κουρκουμάς, το κύμινο, το σκόρδο σε σκόνη αλλά και το ολόκληρο πιπέρι.
- Και αν θέλεις, μπορείς να βάλεις και άλλα λαχανικά. Για παράδειγμα, πατάτα, γλυκοπατάτα, ντοματίνια, πιπεριές κόκκινες και πράσινες, φρέσκο κρεμμυδάκι, κολοκύθα ή κολοκυθάκια αλλά και μανιτάρια φρέσκα.
- Επίσης, εκτός από μοσχάρι, μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποιο διαφορετικό κρέας. Κάποια κρέατα που προτείνω είναι το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, η προβατίνα, το χοιρινό, το αρνί αλλά και το κατσίκι.
- Για συνοδεία στο φαγητό μας μπορείς να βάλεις πουρέ πατάτας ή πουρέ λαχανικών, πατάτες φούρνου ή τηγανιτές, ρύζι αλλά και κάποιο μακαρόνι ή ζυμαρικό που σου αρέσει. Όπως επίσης, μπορείς να το σερβίρεις μαζί με σαλάτα ή φρυγανισμένο ψωμί.
- Και για περισσότερη νοστιμιά, πρόσθεσε αποξηραμένα φρούτα στο φαγητό μας. Όπως για παράδειγμα, αποξηραμένα δαμάσκηνα, αποξηραμένους χουρμάδες αλλά και αποξηραμένα βερίκοκα.
- Για πιο γλυκιά σάλτσα, πρόσθεσε κέτσαπ, πελτέ ντομάτας και μέλι στο πιάτο μας. Αυτά τα υλικά, πρόσθεσε τα στο τέλος στη σάλτσα και όχι μαζί με το μοσχαράκι.
- Και αντί για αυτή τη σάλτσα, μπορείς να φτιάξεις μία διαφορετική προσθέτοντας μέσα κρέμα γάλακτος στο τέλος. Ή ακόμα μπορείς να ρίξεις μέσα τυρί κρέμα τύπου Φιλαδέλφεια, ανθότυρο, κάποιο κίτρινο τριμμένο τυρί αλλά και γιαούρτι. Έτσι θα έχεις μία πολύ ενδιαφέρουσα λευκή σάλτσα για να συνοδεύσεις το μοσχαράκι σου.
Μοιράσου αυτό το πεντανόστιμο μοσχαράκι κατσαρόλας με τους φίλους σου. Καλή όρεξη και καλή επιτυχία!