Σίγουρα δεν έχεις ξαναδοκιμάσει αυτό το υπέροχο ριζότο με σπαράγγια. Είναι μία ξεχωριστή συνταγή και σε συνδυασμό με κίτρινο τυρί, απογειώνεται σε γεύση.
Ριζότο με σπαράγγια και τυρί
Αυτή η συνταγή θα σας κάνει να αγαπήσετε τα σπαράγγια. Έχουν μοναδική ντελικάτη και τραγανή γεύση, που μπορεί να αναδείξει ένα απλό ριζότο σε γκουρμέ πιάτο. Επιπλέον είναι πολύ υγιεινά, καθώς μειώνουν την κατακράτηση υγρών και την υψηλή πίεση.
Γράφει η Κυριακή Δριτσάκου.
Υλικά για 6 μερίδες:
- 1 κιλό σπαράγγια
- Αλάτι όσο θέλετε
- 4-5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 μέτριο κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο
- 1 ½ κούπα ρύζι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 100 γραμμάρια έμενταλ ή ελβετικό τυρί σε κύβους
Εκτέλεση και διαδικασία για το ριζότο με σπαράγγια
Για αρχή, κόψτε τις σκληρές άκρες από τα σπαράγγια και πλύντε τα καλά. Αφαιρέστε τις κορυφές και κόψτε τα υπόλοιπα σε κομμάτια 4 εκατοστών. Βράστε σε μια κατσαρόλα νερό. Προσθέστε μια πρέζα αλάτι και ρίξτε εκεί τα κομμάτια των σπαραγγιών. Μαγειρέψτε για περίπου ένα λεπτό. Μετά προσθέστε τις κορυφές και μαγειρέψτε για 30 δευτερόλεπτα ακόμα. Σουρώστε τα σπαράγγια, κρατήστε το νερό στο οποίο έβρασαν και περάστε τα γρήγορα κάτω από κρύο νερό.
Αφού ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα πάνω από μέτρια φωτιά, προσθέστε το κρεμμύδι. Σοτάρετε ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσει, χωρίς όμως να ροδίσει. Ρίξτε το ρύζι και μαγειρέψτε το μέχρι να θαμπώσει και μέχρι το λάδι να έχει απορροφηθεί.
Για περισσότερες νόστιμες συνταγές δες εδώ
Προσθέστε αλάτι κατά βούληση και μια πρέζα πιπέρι. Σταδιακά προσθέστε τα υγρά των σπαραγγιών που είχατε φυλάξει, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι. Προσθέστε ανακατεύοντας τα σπαράγγια και το τυρί. Ανακατέψτε το ριζότο ακόμη μια φορά στην κατσαρόλα. Όταν το τυρί αρχίσει να λιώνει, το ριζότο είναι έτοιμο για σερβίρισμα.
EXTRA TIPS:
- Για ακόμη πιο γκουρμέ γεύση, μπορείτε να προσθέσετε και λίγα μανιτάρια (γύρω στα 50 γραμμάρια). Σοτάρετε τα προηγουμένως σε λίγο βούτυρο, για έξτρα νοστιμιά.
- Μπορείτε να βάλετε το μισό τυρί μέσα στο ριζότο και το υπόλοιπο από πάνω, για γαρνιτούρα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε άλλο τυρί θέλετε (όπως παρμεζάνα ή γραβιέρα, αλλά σ’ αυτή την περίπτωση πρέπει να προσέξετε το αλάτι, γιατί αυτά τα τυριά είναι αλμυρά).
- Αυτό το ριζότο σερβίρεται μόνο του, αλλά μπορεί να είναι και συνοδευτικό, μαζί με κρέας ή κοτόπουλο.
- Μπορείς να προσθέσεις και άλλα λαχανικά της επιλογής σου, όπως πιπεριές, ντομάτα τριμμένη, πελτέ ντομάτας, φρέσκο κρεμμυδάκι αλλά και ξύδι μπαλσάμικο για περισσότερη νοστιμιά.
- Δες εδώ πως μπορείς να φτιάξεις μελωμένο ριζότο με μανιτάρια.
- Υπέροχα λεμόνια γεμιστά για ένα υπέροχο ορεκτικό και συνοδευτικό για μεζέ.
- Δοκίμασε παραδοσιακή ρυζόπιτα με κοτόπουλο.
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!