Ένα λαχταριστό, μελωμένο μπουτάκι αρνιού στον φούρνο με μία νόστιμη μαρινάδα και γεμιστό με μία μοναδική γέμιση που λιώνει στο στόμα.
Μπουτάκι αρνιού στον φούρνο με συκωτάκια
Εντυπωσίασε αυτό το Πάσχα τους συνδαιτυμόνες σου κι απόλαυσε λαχταριστές, πρωτότυπες συνταγές για αρνί, όπως αυτή που θα διαβάσεις παρακάτω. Είναι ένα πιάτο που θα κατακλύσει με ευχάριστα αρώματα το σπίτι, φέρνοντας γευστικές απολαύσεις γύρω από το γιορτινό τραπέζι. Η γεύση του είναι ανεπανάληπτη και είναι γεμάτο νοστιμιά και μυρωδιές. Θα το λατρέψουν μικροί και μεγάλοι. Για να δούμε πως μπορείς να το φτιάξεις και εσύ.
Γράφει η Κυριακή Δριτσάκου.
Μερίδες: 6-8
Χρόνος προετοιμασίας: 35 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 3 ώρες
Υλικά για το αρνάκι:
- 2 κιλά αρνί μπούτι, χωρίς κόκκαλο
Για τη μαρινάδα:
- Χυμό από ένα λεμόνι
- Χυμό από δύο πορτοκάλια
- 2 κουταλιές της σούπας μέλι θυμαρίσιο
- 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα Dijon
- ½ φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
- ½ φλιτζάνι τσαγιού νερό
- 1 κλωναράκι θυμαριού, φρέσκο
- 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
- Αλάτι, πιπέρι όσο θέλουμε
Για τη γέμιση:
- 500 γραμμάρια συκωτάκια αρνιού
- 250 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο
- 250 γραμμάρια μανιτάρια λευκά, κομμένα στη μέση
- 1 κρεμμύδι ξερό
- 1 σκελίδα σκόρδου
- 80 γραμμάρια σταφίδα Κορινθιακή
- 50 γραμμάρια κουκουνάρι
- 50-80 γραμμάρια δαμάσκηνα
- 2/3 φλιτζανιού τσαγιού κρασί λευκό
- ½ κλωνάρι θυμαριού, φρέσκο
- 150 γραμμάρια γραβιέρα, τριμμένη
- Αλάτι, πιπέρι όσο θέλεις
Εκτέλεση και προετοιμασία για το γεμιστό μπουτάκι αρνιού στον φούρνο
Για αρχή, προθερμάνετε το φούρνο στον αέρα, στους 160-170 βαθμούς Κελσίου. Στη συνέχεια, σε ένα σκεύος αναμείξτε τα υλικά για το μαρινάρισμα του αρνιού, δηλαδή το χυμό λεμονιού και πορτοκαλιού, το μέλι, τη μουστάρδα, το θυμάρι, το σκόρδο, το νερό και το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι όσο θέλετε και ανακατέψτε καλά με ένα μεγάλο κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθούν. Βάλτε μέσα το αρνί και αλείψτε το καλά να πάει παντού η μαρινάδα. Αφήστε το μέσα στο ψυγείο για τουλάχιστον 1-2 ώρες.
Φτιάξτε τη γέμιση. Ζεματίστε τη συκωταριά σε κατσαρόλα που έχετε βάλει σε δυνατή φωτιά, με αλατισμένο νερό για 5 λεπτά. Έπειτα αφαιρέστε τη συκωταριά με τρυπητή κουτάλα, ακουμπήστε τη σε μια πιατέλα και ψιλοκόψτε τη. Βάλτε μια μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, προσθέστε το βούτυρο και όταν ζεσταθεί καλά ξεκινήστε να σοτάρετε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τον κιμά, προσθέτοντας το θυμάρι για να αφήσει τα αρώματά του.
Έπειτα βάλτε τα ψιλοκομμένα συκωτάκια και τέλος τα μανιτάρια ανακατεύοντας συνεχώς. Στη συνέχεια σβήστε με λευκό κρασί. Μόλις εξατμιστούν τα υγρά, προσθέστε τα δαμάσκηνα, τη σταφίδα, το κουκουνάρι και την τριμμένη γραβιέρα και ανακατέψτε με μια ξύλινη κουτάλα. Διορθώστε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι. Μόλις είναι έτοιμα, ρίξτε τα σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Έπειτα, αλατοπιπερώστε το αρνί από όλες τις πλευρές, προσθέστε τη γέμιση και τυλίξτε το με σπάγγο σε ρολό, κλείνοντας καλά τις άκρες του. Τοποθετήστε το ρολό σε ένα πυρίμαχο σκεύος με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο για καλύτερο ψήσιμο και ψήστε στη μεσαία σχάρα του φούρνου για 3 ώρες στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Κατά τη διάρκεια του ψησίματος ελέγχετε προσθέτοντας νερό αν χρειαστεί. Μισή ώρα πριν το τελείωμα του ψησίματος αφαιρέστε τη λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο για να πάρει χρώμα. Μαζέψτε τα υγρά που έχουν μείνει. Τοποθετήστε τα σε ένα κατσαρολάκι και βράστε για μερικά λεπτά μέχρι να δέσουν και χρησιμοποιήστε τα ως σάλτσα. Το πιο νόστιμο μπουτάκι αρνιού στον φούρνο είναι έτοιμο να το απολαύσεις και να το μοιραστείς με όσους αγαπάς.
Extra tips:
- Μπορείς να προσθέσεις ότι υλικά θέλεις στη γέμιση, εκτός από αυτά που σου πρότεινα, όπως και στη μαρινάδα.
- Επίσης, μπορείς να συνοδεύσεις το αρνί με κάποια λαχανικά που σου αρέσουν. Για παράδειγμα πατάτες, γλυκοπατάτες, καρότα, πιπεριές, μανιτάρια, κλπ.
- Συνόδευσε το πιάτο με πουρέ πατάτας ή λαχανικών, μακαρόνια, ρύζι με λαχανικά ή ότι άλλο θέλεις.
- Φτιάξε ξεχωριστή κρεατόπιτα με αρνί για όλους.
- Αρνί που περίσσεψε; Μην το πετάξεις και δες πως μπορείς να το αξιοποιήσεις.
Μοιράσου αυτό το πεντανόστιμο μπουτάκι αρνιού στον φούρνο με γέμιση με τους φίλους σου. Καλή όρεξη και καλή επιτυχία!