kokkino-nistisimo-kritharaki-vegan-me-laxanika-ntomata-manitaria-sintages-sarakosti-piata-eisaimonadikigr

Κόκκινο νηστίσιμο κριθαράκι με μανιτάρια και διάφορα λαχανικά

Θέλεις ένα νόστιμο αλλά και νηστίσιμο-vegan πιάτο; Αυτό το κόκκινο νηστίσιμο κριθαράκι με διάφορα λαχανικά είναι αυτό που ψάχνεις.

 

Νηστίσιμο κριθαράκι με φρέσκια ντομάτα και λαχανικά

nistisimo-kritharaki-kokkinisto-me-manitaria-kai-laxanika-vegan-sintages-piata-eisaimonadikigr

 

Στη χώρα μας υπάρχουν πολλοί περίοδοι νηστείας και ειδικά το Πάσχα. Έτσι, μιας και πλησιάζει η Μεγάλη Εβδομάδα, πολλά άτομα νηστεύουν και 40 μέρες. Η Σαρακοστή θεωρείται μία σημαντική περίοδος για τον Χριστιανισμό και όποιος θέλει μπορεί να νηστέψει όσες μέρες θέλει.

Εκείνες τις μέρες μου αρέσει να φτιάχνω διάφορες νηστίσιμες και vegan συνταγές που δεν περιέχουν κρέας ή κάποιο ζωικό προϊόν. Φυσικά το καλύτερο για εμένα προσωπικά, είναι να μην ξαναφάω κάποιο ζωικό προϊόν, αλλά όλοι είμαστε διαφορετικοί. Αλλά για να μην πολυλογώ, ώρα να σου δείξω ένα από τα πιο αγαπημένα μου πιάτα που μου φέρνει στο μυαλό παιδικές αναμνήσεις και μυρωδιά μαμαδίστικης κουζίνας. Είμαι σίγουρη πως αν το φτιάξεις μία φορά, θα γίνει από τα πιο αγαπημένα σου πιάτα ανεξάρτητα αν είναι περίοδος νηστείας ή όχι. Πάμε να δούμε τι θα χρειαστείς για αυτό το υπέροχο νηστίσιμο κριθαράκι.

 

 

 

 

Υλικά που θα χρειαστείς για 4-5 μερίδες:

 



  • 500 γραμμάρια κριθαράκι
  • 500 γραμμάρια μανιτάρια φρέσκα ή κονσέρβας
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κολοκυθάκι
  • Μία μεγάλη ντομάτα
  • 5 ντοματίνια
  • 1 πράσινη πιπεριά
  • 1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • Αλάτι και πιπέρι όσο θέλουμε
  • Μισό κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
  • Μισό κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • Ζεστό νερό για το βράσιμο

 

 

 

 

 

 

 

Παρασκευή και διαδικασία για το κόκκινο νηστίσιμο κριθαράκι

vegan-nistisimo-kokkinisto-kritharaki-piata-sintages-sarakosti-eisaimonadikigr

 

Αυτό το πιάτο είναι πεντανόστιμο και περιέχει πολλές βιταμίνες λόγω των λαχανικών. Σίγουρα θα το λατρέψουν μικροί και μεγάλοι και είναι ένα φαγητό που μπορείς να κάνεις τις δικές σου παραλλαγές για να έχεις το αποτέλεσμα που επιθυμείς. Πάμε να ξεκινήσουμε με τη παρασκευή αυτού του απίστευτα εύκολου και νόστιμου πιάτου.

Για αρχή, θα βάλουμε το ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι για να ζεσταθεί. Μόλις ζεσταθεί, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα ρίχνουμε μέσα στο λάδι για να τσιγαριστούν για 2-3 λεπτά μέχρι να αρχίζουν να παίρνουν χρώμα. Στη συνέχεια, ψιλοκόβουμε και το κολοκυθάκι αλλά και τις πιπεριές και τα προσθέτουμε και αυτά μέσα στο μείγμα. Τέλος, κόβουμε και τα μανιτάρια μας αν δεν είναι ήδη κομμένα και τα ρίχνουμε και αυτά μέσα στο τηγάνι μας για να τσιγαριστούν όλα μαζί.

 

 

Έπειτα, αυτό που θα κάνουμε είναι να κόψουμε σε μικρά κομματάκια ή να τρίψουμε τη ντομάτα μας. Τη βάζουμε και αυτή μέσα μαζί με όλα τα ζουμιά της και μαζί ρίχνουμε και τα ντοματίνια αφού τα κόψουμε σε 2 ή 4 κομμάτια. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι όσο θέλουμε, τη ρίγανη και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε να πάνε παντού τα μπαχαρικά μας. Χαμηλώνουμε τη φωτιά μας και τα αφήνουμε να σιγοψηθούν για 5 λεπτά. Δεν πρέπει να είναι τελείως ψημένα τα λαχανικά μας, μιας και θέλουμε να είναι λίγο ζουμερά για να τραβήξει το ζουμί το κριθαράκι μας.

Μόλις περάσουν τα 5 λεπτά, ρίχνουμε μέσα το κριθαράκι μας, ανακατεύουμε και μόλις ρουφήξει όλα τα υγρά του, προσθέτουμε 3 ποτήρια ζεστό νερό για να μην κόψει η βράση του. Τώρα ήρθε η ώρα να προσέξουμε λίγο παραπάνω το φαγητό μας για να μην κολλήσει και να βγει ζουμερό και χυλωμένο, όπως ακριβώς το θέλουμε.

Σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύουμε μέχρι το κριθαράκι να πιει όλο το νερό και δοκιμάζουμε για να δούμε αν έβρασε. Αν δεις ότι δεν έχει βράσει ακόμα, πρόσθεσε και άλλο νερό και συνέχισε το ανακάτεμα. Το μυστικό για ένα χυλωμένο και ζουμερό κριθαράκι, είναι να το σβήσεις 5 λεπτά πριν τραβήξει όλα τα υγρά του και το αφήσεις στην άκρη. Μετά από 5 λεπτά θα είναι έτοιμο για να το ευχαριστηθείς. Αν το αφήσεις να πιει όλα τα υγρά του, πιθανόν να σφίξει πολύ, κάτι που δεν θέλουμε.

Σέρβιρε το πεντανόστιμο νηστίσιμο κριθαράκι μας σε ένα πιάτο της επιλογής σου και αν θέλεις στόλισε το με λίγο φρέσκο βασιλικό ή φρέσκο ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι.

 

 

 

 

 

Extra tips:

  • Το συγκεκριμένο φαγητάκι, τρώγεται ζεστό. Αν κρυώσει δεν θα είναι τόσο ζουμερό αλλά και πάλι είναι νόστιμο.
  • Για περισσότερη νοστιμιά, μπορείς να προσθέσεις κάποιο νηστίσιμο τυρί ή κανονικό τυρί αν δεν έχεις θέμα. Επίσης, ταιριάζει πολύ το γιαούρτι στη συγκεκριμένη συνταγή. Κάποια τυριά που ταιριάζουν με αυτό το πιάτο είναι σίγουρα το ανθότυρο, η μοτσαρέλα, το ροκφόρ, αλλά και το κίτρινο τυρί.
  • Επίσης, μπορείς να προσθέσεις περισσότερα λαχανικά ανάλογα τα γούστα σου. Σου προτείνω μελιτζάνα, καρότο, κολοκύθα, σπανάκι, μπρόκολο, ελιές, αρακάς κλπ.
  • Μπορείς να προσθέσεις και μαλάκια αν δεν τα νηστεύεις. Για παράδειγμα καλαμαράκι, σουπιές, χταπόδι κλπ.
  • Και σίγουρα έχεις την επιλογή να προσθέσεις κάποιο κρέας ή κάποιο άλλο ψάρι αν δεν νηστεύεις. Πχ, κοτόπουλο, χοιρινό, μοσχάρι, μπέικον, λουκάνικο, τόνο κλπ.
  • Πρόσθεσε λίγο ξύδι μπαλσάμικο για περισσότερη γεύση. Ταιριάζει πολύ σε παρασκευές με ριζότο ή κριθαράκι.
  • Επίσης, μπορείς να βάλεις και άλλα μπαχαρικά. Όπως για παράδειγμα, κουρκουμάς, σκόρδο σε σκόνη, πάπρικα κλπ.
  • Αντί για κριθαράκι, μπορείς να βάλεις ρύζι, τραχανά, κινόα, κριθαράκι ολικής, ζυμαρικά της επιλογής σου αλλά και όσπρια, όπως φακές, φασόλια, φασολάκια φρέσκα κλπ.
  • Για πιο κοκκινιστό αποτέλεσμα, πρόσθεσε πελτέ ντομάτας ή περισσότερη φρέσκια ντομάτα.
  • Και αν θέλεις να γίνει ένα ”τσικ” πιο καυτερό το πιάτο σου, πρόσθεσε λίγο μπούκοβο αλλά και κόκκινο και μαύρο πιπέρι.
  • Φτιάξε νόστιμο γιουβέτσι θαλασσινών που μυρίζει θάλασσα.
  • Σουπιές με σπανάκι για ένα μοναδικό πιάτο.
  • Κοκκινιστή σούπα με κριθαράκι γεμάτη αναμνήσεις.
  • Υπέροχο πρασόρυζο για ένα νόστιμο και υγιεινό πιάτο.
  • Σπιτικό λαχανόρυζο με συνταγή της γιαγιάς.

 

 

 

Μοιράσου αυτό το νόστιμο νηστίσιμο κριθαράκι με τους φίλους σου. Καλή όρεξη και καλή επιτυχία!

 

Post Author: Eisaimonadikigr