Αυτό το κριθαρότο με μανιτάρια είναι ένα πανεύκολο και πολύ νόστιμο πιάτο. Φτιάχνεται πολύ εύκολα και γρήγορα και είναι γεμάτο βιταμίνες.
Νόστιμο κριθαρότο με μανιτάρια
Είμαι ένας άνθρωπος που έχω ιδιαίτερη αγάπη στα μανιτάρια και τα βάζω σε ότι συνταγή μπορώ να τα βάλω. Κάνω διάφορες παραλλαγές με σάλτσες κλπ, και πάντα μου αρέσει το αποτέλεσμα. Θεωρώ ότι όπου μπαίνει μανιτάρι, γίνεται αυτόματα και υπέροχο το φαγητό. Και αν βάλεις και λίγη φαντασία, τότε μπορείς να φτιάξεις ένα απίστευτο πιάτο με μανιτάρια.
Έτσι και έκανα και εγώ μία μέρα που βρήκα κάτι μανιτάρια μέσα στο ψυγείο μου. Έστυψα το μυαλό μου για να σκεφτώ τι θα μπορούσα να φτιάξω και δεν άργησε να μου έρθει η επιφοίτηση. Έφτιαξα ένα κριθαρότο με μανιτάρια που είμαι σίγουρη πως αν το φτιάξεις, θα γλείφεις και τα δάχτυλα σου. Με λίγα οικονομικά υλικά, ελάχιστο κόπο και πολύ νοστιμιά. Αυτό το κριθαρότο με μανιτάρια είναι το κατάλληλο πιάτο για φοιτητές, για γονείς που θέλουν κάτι γρήγορο και θρεπτικό για την οικογένεια τους, αλλά και για όσους βιάζονται και θέλουν κάτι ελαφρύ και νόστιμο. Για να δούμε τι θα χρειαστείς για να το φτιάξεις και εσύ.
Υλικά για 3-4 μερίδες:
- 500 γραμμάρια κριθαράκι
- 2 κονσέρβες μανιτάρια ή 500 γραμμάρια φρέσκα μανιτάρια
- Αλάτι, πιπέρι όσο θέλουμε
- 1 κύβος λαχανικών
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
- 2-3 σκελίδες σκόρδο
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- Χυμός από μισό λεμόνι
- 3-4 ποτήρια νερό
- Λίγο κουρκουμά σε σκόνη (τον προσθέτετε προαιρετικά, αν δεν θέλετε, δεν τον βάζετε)
Διαδικασία και τρόπος εκτέλεσης για το κριθαρότο με μανιτάρια
Για να δούμε πως θα φτιάξεις και εσύ εύκολα και γρήγορα αυτό το πεντανόστιμο πιάτο. Για αρχή θα βάλεις σε ένα κατσαρολάκι 2 ποτήρια νερό μαζί με τον κύβο λαχανικών και το λεμόνι. Άφησε τα να βράσουν για 5 λεπτά μέχρι να λιώσει καλά ο κύβος. Απόσυρε τον ζωμό από τη φωτιά γιατί θα τον χρησιμοποιήσουμε σε λίγο.
Στη συνέχεια βάλε σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ή σε μία κατσαρόλα, το ελαιόλαδο και άφησε το να κάψει. Ψιλόκοψε το κρεμμύδι και το σκόρδο και πρόσθεσε το μέσα στο σκεύος για να τσιγαριστούν τα υλικά για 1-2 λεπτά. Καθάρισε και κόψε τα μανιτάρια σου σε φέτες και πρόσθεσε τα μέσα στο μείγμα. Αν έχεις διαλέξει κονσέρβες μανιταριών, απλά ξέπλυνε τα καλά και βάλε τα μέσα.
Άφησε όλα τα υλικά να ψηθούν για 3-4 λεπτά μέχρι και τα μανιτάρια να αρχίζουν να πίνουν τα υγρά τους. Μετά από 3-4 λεπτά, χαμήλωσε τη φωτιά και ρίξε μέσα το κριθαράκι ανακατεύοντας για να τραβήξει όλα τα υγρά του. Μόλις τραβήξει όλα τα υγρά, άρχισε να ρίχνεις μέσα σιγά σιγά τον ζωμό, ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να τραβήξει τα υγρά. Συνέχισε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει ο ζωμός και πρόσθεσε αλάτι και πιπέρι όσο θέλεις. Σε αυτό το σημείο αν θέλεις, πρόσθεσε και λίγο κουρκουμά που ταιριάζει στο πιάτο. Αν πάλι δεν θέλεις, δεν χρειάζεται να το προσθέσεις. Δοκίμασε το φαγητό μας και αν δεις ότι θέλει κι άλλο βράσιμο το κριθαράκι, πρόσθεσε κι άλλο νερό για να βράσει.
Μόλις καταλάβεις ότι το κριθαράκι μας δεν θέλει άλλο βράσιμο, απέσυρε από τη φωτιά και σέρβιρε. Το πιο νόστιμο και εύκολο κριθαρότο με μανιτάρια είναι έτοιμο να το απολαύσεις ζεστό ζεστό.
Extra tips:
- Αντί για κριθαράκι, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ρύζι, τραχανά, σουσαμάκι, κινόα, κοφτό μακαρονάκι και ότι άλλο σου αρέσει.
- Για ένα πιο νόστιμο αποτέλεσμα μπορείς να προσθέσεις λίγη φρέσκια ντομάτα ή πελτέ ντομάτας.
- Εκτός από τα λαχανικά που σου προτείνω, μπορείς να προσθέσεις κι άλλα. Για παράδειγμα πιπεριές, μανιτάρια πλευρώτους, ελιές, φρέσκο κρεμμυδάκι, σπανάκι, πράσο, κολοκύθα και κολοκυθάκι, όπως και μελιτζάνα ή καρότα.
- Για μία πιο γκουρμέ και ξεχωριστή πινελιά, πρόσθεσε τυρί τριμμένο ή cottage cheese ή μοτσαρέλα ή λίγο γιαούρτι, μόλις κλείσεις το φαγητό μας. Θα δώσει μία απίστευτη νοστιμιά στο πιάτο.
- Αυτό το πιάτο συνοδεύεται πολύ ωραία με μία δροσερή σαλάτα, με παξιμάδια, με γιαούρτι και με κάποιο τυρί της επιλογής σας.
-
Εμένα μου αρέσει να προσθέτω και λίγο ξύδι μπαλσάμικο στο τέλος για περισσότερη νοστιμιά.
- Αν δεν θέλεις, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις ζωμό. Μπορείς να βράσεις το κριθαρότο μανιταριών με απλό νερό και τα μπαχαρικά που επιθυμείς. Εκτός από αυτά που σου προτείνω, μπορείς να βάλεις και πάπρικα, φρέσκο λευκό ή κόκκινο πιπέρι, όπως και σκόνη σκόρδου αντί για κανονικό σκόρδο.
- Μπορείς να φτιάξεις το ίδιο νόστιμο κριθαρότο, απλά πρόσθεσε μέσα κάποιο θαλασσινό, όπως καλαμάρια και γαρίδες ή κάποιο κρέας ή αλλαντικό. Ωστόσο, δεν είναι αναγκαίο να τα προσθέσεις αν δεν το επιθυμείς.
- Μία συμβουλή μου που θεωρώ χρήσιμη, είναι να κοιτάς συνέχεια το κριθαρότο για να μην κολλήσει και να το ανακατεύεις συνέχεις σε χαμηλή φωτιά μέχρι να βράσει.
- Επίσης, είναι το κατάλληλο πιάτο αν είσαι vegan ή θέλεις κάποιο νηστίσιμο πιάτο. Δεν περιέχει κρέας ή κάποιο άλλο ζωικό προϊόν, εκτός κι αν θέλεις να προσθέσεις εσύ.
- Για περισσότερες vegan και νηστίσιμες συνταγές, δες εδώ.
- Δες εδώ πως μπορείς να φτιάξεις ένα υπέροχο λαχανόρυζο με συνταγή της γιαγιάς.
- Φτιάξε πρασόρυζο για ένα υπέροχο πιάτο.
- Γιουβέτσι θαλασσινών με κριθαράκι για ένα πεντανόστιμο πιάτο.
- Κοκκινιστή σουπίτσα με κριθαράκι γεμάτη αναμνήσεις.
Μοιράσου αυτό το υπέροχο κριθαρότο με μανιτάρια με τους φίλους σου. Καλή όρεξη και καλή επιτυχία!