Αν έχεις ιδιαίτερη αδυναμία στα πιάτα με θαλασσινά, τότε θα λατρέψεις αυτό το κριθαρότο με γαρίδες. Γίνεται πανεύκολα και είναι πεντανόστιμο.
Εύκολο κριθαρότο με γαρίδες
Είμαι και εγώ από εκείνα τα άτομα που λατρεύουν τα θαλασσινά και τους συνδυασμούς τους. Με ότι κι αν συνοδευτούν τα θαλασσινά, θεωρώ ότι είναι πεντανόστιμα και μπορούν να γίνουν το κατάλληλο καλοκαιρινό πιάτο που έψαχνες. Ένα φαγητό που μυρίζει θάλασσα και γίνεται πολύ εύκολα. Μπορεί να γίνει κυρίως πιάτο στο τραπέζι σου και να το συνοδεύσεις με ένα κρασάκι της επιλογής σου ή ακόμα και με ουζάκι ή μπύρα.
Επίσης, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ότι θαλασσινό σου αρέσει εκτός από γαρίδες για να έχεις το απόλυτο πιάτο για σένα. Πάμε να δούμε πως θα φτιάξεις και εσύ αυτό το λαχταριστό κριθαρότο με γαρίδες.
Υλικά για 3-4 μερίδες:
- 1 κιλό γαρίδες μικρές ή μεγάλες καθαρισμένες
- 1 ξερό κρεμμύδι
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 δάφνη
- Ένα ποτηράκι του κρασιού κόκκινο κρασί
- Αλάτι και πιπέρι όσο θέλουμε
- 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
- Λίγο κουρκουμά
- Λίγη πάπρικα γλυκιά
- 2 φρέσκιες ντομάτες
- Μία κουταλιά της σούπας ζάχαρη
- Μία κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
- Μισή σακούλα κριθαράκι
- Παρμεζάνα ή κάποιο άλλο τυρί για το σερβίρισμα
Εκτέλεση και παρασκευή για το κριθαρότο με γαρίδες
Αυτό το υπέροχο πιάτο με γαρίδες, φτιάχνεται πανεύκολα και πολύ γρήγορα. Μέσα σε λίγα λεπτά θα έχεις στο πιάτο σου ένα καλοκαιρινό πιάτο γεμάτο θάλασσα για να το μοιραστείς με όλους. Θα ξεκινήσουμε τη συνταγή μας με το να φτιάξουμε τη σάλτσα μας που θα πλαισιώσει το κριθαρότο μας.
Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και αφού ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα και τα δύο. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να τσιγαριστεί λίγο για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας συνέχεια. Σβήνουμε με το κρασί (μπορείς να διαλέξεις ότι είδος κρασιού θέλεις) και προσθέτουμε τις ντομάτες αφού τις τρίψουμε στον τρίφτη και τον πελτέ ντομάτας. Προσθέτουμε και τη δάφνη, αλάτι και πιπέρι όσο θέλουμε, τη ρίγανη, τον κουρκουμά, τη πάπρικα και τη ζάχαρη. Ρίχνουμε και ένα ποτήρι νερό.
Ανακατεύουμε και αφήνουμε τη σάλτσα μας να βράσει για 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά και έπειτα προσθέτουμε το κριθαράκι. Αφήνουμε το κριθαράκι να τραβήξει όλα τα υγρά της σάλτσας, ανακατεύοντας συνέχεια για να μην κολλήσει σε χαμηλή φωτιά.
Μόλις τραβήξει όλα τα υγρά, δοκιμάζουμε και αν θέλει περισσότερο βράσιμο, προσθέτουμε κι άλλο νερό. Τώρα θα συνεχίσουμε με ένα μυστικό για να βγουν νόστιμες οι γαρίδες μας και να μην παραβράσουν. Δέκα λεπτά πριν γίνει το κριθαρότο, ρίχνουμε μέσα στο μείγμα τις γαρίδες για να ψηθούν όλα μαζί. Οι γαρίδες δεν θέλουν παραπάνω από 10-15 λεπτά για να βράσουν και να παραμείνουν ζουμερές και λαχταριστές.
Ανακατεύουμε συνέχεια με μία σπάτουλα και μόλις δούμε ότι το κριθαρότο είναι έτοιμο και έχει χυλώσει αρκετά, αποσύρουμε από τη φωτιά και το σερβίρουμε με το τυρί της επιλογής μας ή ακόμα και με λίγο γιαούρτι ή μία σαλάτα. Το πιο νόστιμο κριθαρότο με γαρίδες είναι έτοιμο να το απολαύσεις και να το χαρείς.
Extra tips:
- Εκτός από γαρίδες, μπορείς να προσθέσεις ότι άλλο θαλασσινό θέλεις με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.
- Όπως επίσης, μπορείς να βάλεις και άλλα λαχανικά εκτός από αυτά που σου προτείνω. Κάποια από αυτά είναι οι πιπεριές, τα μανιτάρια, η μελιτζάνα, το καλαμπόκι, το κολοκυθάκι, ο αρακάς, το καρότο κλπ.
- Αντί για κριθαράκι, μπορείς να χρησιμοποιήσεις και άλλα ζυμαρικά ή όσπρια που σου αρέσουν. Για παράδειγμα, ρύζι, τραχανά, κινόα, κοφτό μακαρονάκι κλπ.
- Όπως επίσης, μπορείς να προσθέσεις αλλά και να αφαιρέσεις ότι μπαχαρικό δεν σου αρέσει στη συνταγή μας.
- Σε αυτή τη συνταγή ταιριάζει μία καυτερή νότα, οπότε αν θέλεις πρόσθεσε κάποια καυτερή πιπεριά ή ακόμα και κάποια καυτερή σάλτσα του εμπορίου. Επίσης, μπορείς να προσθέσεις παραπάνω πιπέρι ή ακόμα και να επιλέξεις κόκκινο που είναι πιο καυτερό.
- Και αν θέλεις μία ακόμα πιο νόστιμη πινελιά, πρόσθεσε λίγη κρέμα γάλακτος στο μείγμα πριν το κλείσεις.
- Εκτός από παρμεζάνα, μπορείς να βάλεις ότι τυρί θέλεις στο φαγητό μας. Του ταιριάζει πολύ το cottage cheese, η μοτσαρέλα, το ανθότυρο, το ροκφόρ αλλά και η φέτα. Όπως επίσης και όλα τα κίτρινα τυριά.
- Φτιάξε υπέροχες γαρίδες σαγανάκι με φετούλα.
- Καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι και μία νόστιμη σαλτσούλα.
- Σουπιές με σπανάκι για ένα αγαπημένο πιάτο.
- Ριζότο με καλαμαράκια για να μην ξεκολλάς.
- Εύκολη καβουροσαλάτα για τη πιο νόστιμη καλοκαιρινή σαλάτα.
- Ζεστή σούπα θαλασσινών για όλη την οικογένεια.
Μοιράσου αυτό το μοναδικό κριθαρότο με γαρίδες με τους φίλους σου. Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!