Το πιο νόστιμο κοτόπουλο κλέφτικο για να γλείφεις τα δάχτυλα σου. Ζουμερό, πεντανόστιμο, κατάλληλο για όλα τα τραπέζια με αγαπημένους.
Κοτόπουλο κλέφτικο για όλα τα αγαπημένα τραπέζια
Τη περίοδο των γιορτών μου αρέσει να ψάχνω και να βρίσκω διάφορες συνταγές για να εμπλουτίζω τα τραπέζια που κάνω. Οι γιορτές είναι η ευκαιρία να περάσεις όμορφες στιγμές με την οικογένεια σου αλλά και τους αγαπημένους σου φίλους. Τα τραπέζια μοσχοβολάνε από νοστιμιές και το κάθε σπίτι φτιάχνει τη σπεσιαλιτέ του για να εντυπωσιάσει τους καλεσμένους.
Έτσι κάνω και εγώ μιας και μου αρέσει να δοκιμάζω διαφορετικά πιάτα και να εκφράζω την αγάπη μου μέσω του φαγητού. Αν ανήκεις και εσύ σε αυτή την ομάδα ανθρώπων, τότε μπορείς να καταλάβεις τι εννοώ.
Για να μην στα πολυλογώ, μία μέρα που έψαχνα το επόμενο κυρίως που θα σερβίρω σε αυτό το ρεβεγιόν, έπεσα πάνω σε αυτό το υπέροχο κοτόπουλο κλέφτικο. Η νοστιμιά και η ευκολία του μου τράβηξαν αμέσως τη προσοχή και έβαλα όλο το ταλέντο μου για να πετύχω αυτό το πιάτο. Δεν μπορώ να σου εκφράσω με λόγια πόσο νόστιμο έγινε και το πόσο το αγάπησαν οι καλεσμένοι μου. Όλα τα ζουμιά και η μυρωδιά του φαγητού δημιούργησε το τέλειο δείπνο. Πάμε να δούμε μαζί πως θα φτιάξεις και εσύ αυτό το πεντανόστιμο κοτόπουλο στον φούρνο.
Τι θα χρειαστείς για ένα ολόκληρο κοτόπουλο:
- 1 ολόκληρο κοτόπουλο κομμένο σε κομμάτια
- 2 πιπεριές πράσινες
- 2 πιπεριές κόκκινες Φλωρίνης
- 1 κρεμμύδι ξερό
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 4 λιαστές ντομάτες
- 250 γραμμάρια κεφαλογραβιέρα
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- Αλάτι και πιπέρι όσο θέλουμε
- 1 κουταλιά της σούπας θυμάρι
- 1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
- Λαδόκολλα για το ψήσιμο
- Αλουμινόχαρτο για το ψήσιμο
Για τη σως:
- Για τη σάλτσα που θα περιχύσουμε το κοτόπουλο πριν το ψήσουμε χτυπάμε 2 κουταλιές της σούπας λάδι με μία πρέζα αλάτι, μία πρέζα ρίγανη, λίγο θυμάρι, μία κουταλιά της σούπας μουστάρδα και 2 κουταλιές της σούπας λεμόνι και χυμό από μισό πορτοκάλι. Λιώνουμε και μία σκελίδα σκόρδο και τη βάζουμε στο μείγμα. Αν δεν θέλουμε σκελίδα σκόρδο, προσθέτουμε σκόρδο σε σκόνη όσο θέλουμε.
Προετοιμασία και διαδικασία για το κοτόπουλο κλέφτικο
Το συγκεκριμένο φαγητάκι δεν χρειάζεται να το φτιάχνουμε μόνο σε γιορτές ή τραπέζια. Μπορείς να το απολαμβάνεις όποτε θέλεις με παρέα ή και χωρίς. Γίνεται πανεύκολα και θα αγαπήσεις το πόσο νόστιμο και μοναδικό είναι.
Για αρχή, πλύνε και καθάρισε καλά το κοτόπουλο σου. Πλύνε και κόψε σε μεγάλα κομμάτια όλα τα λαχανικά σου και βάλε τα σε ένα μπολ για τη συνέχεια. Άπλωσε λαδόκολλα σε ένα μεγάλο ταψί και τοποθέτησε εκεί το κοτόπουλο σου. Ρίξε του μπόλικα μπαχαρικά, αλάτι, πιπέρι, θυμάρι, ρίγανη και σκόρδο και κάνε μασάζ να πάνε παντού. Ρίξε δίπλα στο κοτόπουλο τα κομμένα λαχανικά σου και βάλε τους ελαιόλαδο και μπαχαρικά.
Στη συνέχεια, ανακάτεψε τα υλικά της σάλτσας (ελαιόλαδο, αλάτι, ρίγανη, θυμάρι, μουστάρδα, λεμόνι και πορτοκάλι) και περίχυσε το κοτόπουλο. Κόψε τη κεφαλογραβιέρα σε κομμάτια και πρόσθεσε τη και αυτή μέσα. Ανακάτεψε τα όλα μαζί και κλείσε από όλες τις μεριές το κοτόπουλο σαν πακετάκι. Σφίξε το καλά για να μην φύγουν τα ζουμιά του και βάλε του από πάνω και μία στρώση αλουμινόχαρτο. Βάλε το κλέφτικο κοτόπουλο να ψηθεί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 βαθμούς Κελσίου για 1-1,5 ώρα ανάλογα τον φούρνο σου. Πάνω στη 1 ώρα, βγάλε τη λαδόκολλα από το φαγητό και άφησε το να ξεροψηθεί για την επόμενη μισή ώρα.
Συνόδευσε το πιο νόστιμο κοτόπουλο με ότι επιθυμείς και εντυπωσίασε τους πάντες. Μία καλή συνοδεία είναι οι πατάτες σε ότι μορφή και να σου αρέσουν, τα ξεροψημένα λαχανικά που έχουν τραβήξει τα ζουμιά του κοτόπουλου, ρύζι, κάποιο ζυμαρικό και φυσικά κινόα, κους κους, τραχανάς, κριθαράκι, μία δροσερή σαλάτα κλπ. Το πιο νόστιμο κοτόπουλο στη λαδόκολλα, είναι έτοιμο να το απολαύσεις.
Extra tips:
- Μπορείς να συνοδεύσεις αυτό το λαχταριστό κοτόπουλο και με μία δροσερή σως αλλά και με περισσότερα λαχανικά. Όπως για παράδειγμα, κολοκύθι, γλυκοπατάτα, καρότο, σέλερι, ξερό κρεμμύδι κλπ.
- Για μία πιο καραμελωμένη υφή μπορείς να προσθέσεις λίγο μέλι μέσα στη σάλτσα πριν τη προσθέσεις στο κοτόπουλο σου.
- Επίσης, μπορείς να προσθέσεις αποξηραμένα και φρέσκα φρούτα μέσα στο κοτόπουλο, όπως πχ χουρμάδες, σύκα, πορτοκάλι, λεμόνι, ανανά κλπ.
- Αν δεν σου αρέσει το κοτόπουλο στον φούρνο, μπορείς να φτιάξεις τη συγκεκριμένη συνταγή και στη κατσαρόλα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.
- Επίσης, για ένα πιο ζουμερό και street αποτέλεσμα, ξεψάχνισε το κοτόπουλο με ένα πιρούνι μόλις γίνει και ανακάτεψε το με τα λαχανικά και τα ζουμιά του. Σέρβιρε το μέσα σε ένα ψωμάκι και καλή απόλαυση. Και ναι μπορείς να προσθέσεις και ότι τυρί, σάλτσα, σαλάτα κλπ επιθυμείς.
- Με την ίδια ακριβώς διαδικασία μπορείς να φτιάξεις και χοιρινό αλλά και αρνί στον φούρνο. Θα ξετρελαθούν μικροί και μεγάλοι με τη δημιουργία σου.
- Γεμιστό, χριστουγεννιάτικο κοτόπουλο με απίστευτη γέμιση.
- Φτιάξε υπέροχες κροκέτες κοτόπουλου με το κοτόπουλο που σου έχει περισσέψει.
- Υπέροχο σουφλέ κοτόπουλο για ένα μοναδικό πιάτο.
- Δροσερό, γευστικότατο κοτόπουλο με γιαούρτι για όλες τις ώρες της ημέρας.
- Μοναδική τηγανιά κοτόπουλο με κρέμα γάλακτος.
- Λεμονάτο κοτόπουλο στη κατσαρόλα για να γλείφεις τα δάχτυλα σου.
- Κοτόπουλο με μέλι, ένα διεθνές αγαπημένο πιάτο.
Μοιράσου το πιο λαχταριστό κλέφτικο κοτόπουλο με τους φίλους σου. Καλή όρεξη και καλή επιτυχία!