Αυτή η νόστιμη κοτόπιτα με πιπεριές θα σου λύσει τα χέρια. Το χωριάτικο φύλλο απογειώνει τη γεύση της. Θα γίνει από τις αγαπημένες σου πίτες.
Κοτόπιτα με πιπεριές και χωριάτικο φύλλο
Οι πίτες είναι αμιγώς ελληνικό πιάτο και μπορούν να φτιαχτούν με διάφορα υλικά. Εδώ πρόκειται για κοτόπιτα και μπορεί να σταθεί ως κυρίως πιάτο, ως συνοδευτικό ή ως ορεκτικό. Εσείς αποφασίζετε! Είναι μάλιστα ό,τι πρέπει αν σας έχει περισσέψει κοτόπουλο από την προηγούμενη μέρα. Δεν χρειάζεται να το πετάξετε. Βάλτε το στη συνταγή που σας προτείνουμε και δεν θα το γνωρίζετε!
Μη νομίζετε ότι η κοτόπιτα είναι πιάτο των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς αποκλειστικά. Μπορείτε να τη δοκιμάσετε και στο καθημερινό σας τραπέζι.
Γράφει η Κυριακή Δριτσάκου.
Υλικά(για ένα ταψί διαμέτρου 32-34 εκατοστών):
- Μία συσκευασία χωριάτικο φύλλο
- 350 γραμμάρια κοτόπουλο βραστό
- 1 πράσινη πιπεριά
- 2 κόκκινες πιπεριές
- 3 κίτρινες πιπεριές
- 2 κρεμμύδια κόκκινα, ξερά, κομμένα σε λεπτές φέτες
- Μία κουταλιά της σούπας πάπρικα
- 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 250 γραμμάρια φέτα θρυμματισμένη
- 100 γραμμάρια γραβιέρα τριμμένη
- Ένα αβγό, ελαφρώς χτυπημένο
- Μία κουταλιά της σούπας σουσάμι και λίγο επιπλέον για πασπάλισμα
- Αλάτι και πιπέρι όσο θέλουμε
Εκτέλεση και διαδικασία για τη κοτόπιτα με πιπεριές
Για αρχή, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα. Κόβουμε τις πιπεριές σε κυβάκια και τις σοτάρουμε μέχρι να πάρουν χρώμα. Έχουμε ήδη το κοτόπουλο βρασμένο και έτοιμο στην άκρη.
Κόβουμε το βρασμένο κοτόπουλο σε μικρά κομμάτια και το σοτάρουμε κι αυτό μαζί με τις πιπεριές. Πασπαλίζουμε με πάπρικα και αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε τα υλικά να κρυώσουν λίγο.
Προσθέτουμε στο μείγμα τη φέτα, τη γραβιέρα, το αβγό και το σουσάμι και τα ανακατεύουμε όλα μαζί.
Λαδώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 32-34 εκατοστά και στρώνουμε το ένα φύλλο.
Απλώνουμε από πάνω την κρύα γέμιση και καλύπτουμε με δύο φύλλα, καλά λαδωμένα. Πριν βάλετε την πίτα για ψήσιμο, αλείψτε το φύλλο με αβγό. Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια, λαδώνουμε πάλι και πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι.
Βάζουμε το ταψί στην μεσαία σχάρα προθερμασμένου φούρνου και ψήνουμε στους 200 βαθμούς Κελσίου , για μία ώρα, στις αντιστάσεις (πάνω – κάτω). Μόλις πάρει χρώμα η πίτα μας είναι έτοιμη να την απολαύσουμε. Αυτή η κοτόπιτα με πιπεριές θα γίνει μία από τις πιο αγαπημένες σου πίτες.
EXTRA TIPS:
- Προσθέστε στην πίτα τριμμένο καρότο ή σταφίδες, για να απογειώσετε τη γεύση της.
- Αντί για φέτα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μυζήθρα (στην ίδια ποσότητα), για πιο ελαφριά γεύση). Μπορείτε όμως να προσθέσετε και οποιοδήποτε άλλο τυρί σας αρέσει.
- Παρόλο που συνηθίζεται να φτιάχνουμε την κοτόπιτα με το κοτόπουλο που περίσσεψε από χτες, αξίζει να χρησιμοποιήσετε ένα ολόκληρο κοτόπουλο για την συνταγή που σας προτείνουμε.
- Μην βάλετε αλάτι στο κοτόπουλο πριν το μαγειρέψετε, γιατί θα επισκιαστεί η γεύση του.
- Για περισσότερο άρωμα και πιο πικάντικη γεύση στην πίτα, μπορείτε να προσθέσετε λίγες φέτες μπέικον. Αν το κάνετε, ελαττώστε το αλάτι της συνταγής.
- Όταν ψηθεί, αφήστε τη για ένα τέταρτο σε θερμοκρασία δωματίου πριν την κόψετε.
- Φυλάξτε το ζωμό του κοτόπουλου που θα μείνει μετά το βράσιμο για να φτιάξετε κοτόσουπα. Διατηρείται για αρκετές μέρες στο ψυγείο.
- Αυτή η κοτόπιτα με πιπεριές είναι το κατάλληλο πιάτο για έναν μπουφέ, ένα τραπέζι, ένα πάρτι, αλλά και για να τη πάρεις μαζί σου στο σχολείο, στη δουλειά ή και στη σχολή.
- Δες εδώ πως μπορείς να φτιάξεις σπιτική ζεστή κασερόπιτα.
- Μία διαφορετική μακαρονόπιτα με φύλλο.
Μοιράσου αυτή τη φανταστική κοτόπιτα με τους φίλους σου. Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!