kefallonitiki-xtapodopita-pites-pita-me-xtapodi-sintages-eisaimonadikigr

Παραδοσιακή Κεφαλλονίτικη χταποδόπιτα με ρύζι και μπαχαρικά

Αυτή η παραδοσιακή Κεφαλλονίτικη χταποδόπιτα είναι ένα μοναδικό πιάτο που δεν έχεις ξαναδοκιμάσει. Από τις πιο νόστιμες, παραδοσιακές πίτες.

 

Συνταγή για Κεφαλλονίτικη χταποδόπιτα

pita-me-xtapodi-paradosiaki-kefallonitiki-xtapodopita-pites-paradosiakes-eisaimonadikigr

 

Όταν πρωτοδιάβασα αυτή τη συνταγή δεν μπορούσα να πιστέψω ότι υπάρχει μία τέτοια πίτα. Πίτα με χταπόδι; Μα πώς γίνεται αυτό; Θα είναι νόστιμη; Τη γνωρίζει κανείς άλλος αυτή τη συγκεκριμένη πίτα;

Οι ερωτήσεις μου απαντήθηκαν αμέσως όταν έπεσα στη συγκεκριμένη συνταγή που προέρχεται από την αγαπημένη Κεφαλλονιά. Σύμφωνα με τη συνταγή, αυτή η χταποδόπιτα είναι μία παραδοσιακή πίτα που οι κάτοικοι φτιάχνουν κυρίως τη Σαρακοστή. Αλλά σίγουρα μπορείς να τη φτιάξεις όποτε θέλεις και με ότι συνδυασμούς προτιμάς. Και πιστεύω ότι είναι η καλύτερη πίτα για να τη συνοδεύσεις με ουζάκι και κρασάκι σε μία ταβερνούλα δίπλα στη θάλασσα. Ή ακόμα και να τη μοιράσεις σε όλη την οικογένεια ως ένα μοναδικό και πρωτοποριακό πιάτο. Θα δεις αμέσως ότι δεν διαφέρει από τις γνωστές αγαπημένες μας πίτες και ότι ο τρόπος παρασκευής είναι παρόμοιος. Πάμε να δούμε τι θα χρειαστείς και πως θα τη φτιάξεις και εσύ.

 

 

 

 

Τι θα χρειαστείς για ένα μεγάλο ταψί:

 



 

  • 450 γραμμάρια κατεψυγμένο φύλλο κρούστας (1 πακέτο)
  • 1,5 κιλό χταπόδι
  • 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 ποτήρι του κρασιού κόκκινο κρασί
  • Αλάτι και πιπέρι όσο θέλεις
  • Μία κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  • Μία μεγάλη ώριμη ντομάτα τριμμένη
  • Μισό κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 2 κουταλιές της σούπας ξύδι
  • 1 φλυτζάνι ρύζι γλασέ
  • Λίγο άνηθο ψιλοκομμένο
  • Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 αυγό χτυπημένο
  • 3 κουταλιές της σούπας φρέσκο γάλα

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαδικασία για τη Κεφαλλονίτικη χταποδόπιτα

paradosiaki-kefallonitiki-xtapodopita-sintages-pites-xtapodi-eisaimonadikigr

 

Μπορώ να σου εγγυηθώ ότι δεν θα χρειαστείς πολύ κόπο και χρόνο από τη μέρα σου για να φτιάξεις αυτή τη μοναδική πίτα. Τα βήματα είναι πολύ απλά και οι οδηγίες ξεκάθαρες. Πάμε να ξεκινήσουμε.

Για αρχή, θα καθαρίσουμε καλά το χταπόδι μας αφαιρώντας το στόμα και τα μάτια του. Το βάζουμε σε μία βαθιά κατσαρόλα με άφθονο νερό να το σκεπάσει μαζί με το ξύδι. Βράζουμε το χταπόδι για 40-45 λεπτά μέχρι να μαλακώσει καλά. Πριν το βγάλουμε, το πιρουνιάζουμε και αν δούμε ότι είναι σκληρό, το βράζουμε για άλλα 10-20 λεπτά.

Το σουρώνουμε από το νερό του και το κόβουμε σε κομματάκια. Το αφήνουμε για λίγο στην άκρη μέχρι να τελειώσουμε με το επόμενο βήμα μας. Σε ένα βαθύ τηγάνι, πρόσθεσε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί, ρίξε μέσα το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα. Μόλις τσιγαριστούν λίγο, πρόσθεσε μέσα τη τριμμένη ντομάτα, αλάτι και πιπέρι όσο θέλεις, το μοσχοκάρυδο, τη ζάχαρη και το ρύζι και μόλις πιούν τα υγρά τους, σβήσε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το κρασί, πρόσθεσε τον άνηθο και τον μαϊντανό αφού τα ψιλοκόψεις.

 

 

Τέλος, ρίξε μέσα και το χταπόδι που έχεις βράσει και ανακάτεψε τα όλα μαζί να πάρουν μία γεύση. Απέσυρε από τη φωτιά και θα συνεχίσουμε τη ”συναρμολόγηση” της πίτας μας. Φρόντισε να έχεις βγάλει τα φύλλα να ξεπαγώσουν πριν τα χρησιμοποιήσεις.

Χτύπησε σε ένα μπολάκι το αυγό μαζί με το γάλα γιατί θα το χρειαστούμε για να αλείψουμε τα φύλλα μας. Λαδώνουμε ένα μεγάλο ταψί και βάζουμε πάνω τα μισά φύλλα το ένα πάνω στο άλλο αφού τα αλείψουμε με λάδι. Στη μέση ρίξε τη γέμιση και άπλωσε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα με τον ίδιο τρόπο. Άλειψε από πάνω το αραιωμένο αυγό και ψήσε τη πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 βαθμούς Κελσίου για 30-45 λεπτά ανάλογα τον φούρνο μας. Η Κεφαλλονίτικη χταποδόπιτα είναι έτοιμη μόλις πάρει χρώμα. Την αφήνουμε να κρυώσει λίγο πριν τη κόψουμε για να μην χαλάσουν τα κομμάτια. Μπορείς να τη φας ζεστή αλλά και κρύα.

 

 

 

 

 

Extra tips:

 

 

 

Μοιράσου τη πιο νόστιμη Κεφαλλονίτικη χταποδόπιτα με τους φίλους σου. Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

 

Post Author: Eisaimonadikigr