Αυτή η ντοματόπιτα με φέτα θα σε κάνει να γλείφεις τα δάχτυλα σου. Μία ελληνική πίτα γεμάτη μυρωδιές από πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Παραδοσιακή ντοματόπιτα με φέτα
Σας έχουμε έκπληξη! Την βασική συνταγή ντοματοτυρόπιτας με νόστιμες παραλλαγές! Η ντοματόπιτα δεν είναι μια συνηθισμένη πίτα μα ούτε και η ντομάτα είναι το κλασικό συστατικό που συναντάμε σε μια πίτα, τουλάχιστον ωμή και φρέσκια, όμως είναι ιδιαίτερα αγαπητή στα νησιά αλλά και στις περιοχές που παράγουν ντομάτες. Συχνά την βρίσκουμε εμπλουτισμένη από τοπικά τυριά όπως ξινομυζήθρα ή σκληρά τυριά αλλά και φέτα.
Εξάλλου είναι η πίτα που χαρακτηρίζει το ελληνικό καλοκαίρι. Θα νοστιμίσει τα καλοκαιρινά σας τραπέζια χωρίς να σας βαρύνει. Θα την απολαύσετε ζεστή ή κρύα. Πάμε να δούμε πως μπορείς να φτιάξεις και εσύ αυτή την υπέροχη ντοματόπιτα με φέτα.
Γράφει η Κυριακή Δριτσάκου.
Υλικά για 12 μερίδες:
- 2 Φύλλα σφολιάτας από το σούπερ-μάρκετ
- 2 κιλά ντομάτες ώριμες
- 1 κουταλιά της σούπας πελτές ντομάτας
- 3 πιπεριές Φλωρίνης
- 2 κλωναράκια δυόσμου
- 500 γραμμάρια φέτα
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, πιπέρι
- Προαιρετικά σουσάμι για πασπάλισμα
Εκτέλεση και διαδικασία για τη ντοματόπιτα με φέτα
Για αρχή, πολτοποιούμε τις ντομάτες και τις πιπεριές στο μούλτι και βάζουμε το μείγμα σε κατσαρόλα να βράσει μαζί με το δυόσμο, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά μια να μείνει μόνο μια πηχτή σάλτσα.
Τότε ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι, τον πελτέ και βράζουμε λίγο ακόμη. Κατεβάζουμε τη σάλτσα από τη φωτιά και την αφήνουμε να γίνει χλιαρή. Πατάμε τη φέτα με το πιρούνι να γίνει σαν τραχανάς και την προσθέτουμε στη σάλτσα ανακατεύοντας απαλά.
Στη συνέχεια, ετοιμάζουμε το ταψί που θα ψήσουμε την πίτα. Λαδώνουμε καλά τα πλαϊνά μέρη του ταψιού, τοποθετούμε το ένα φύλλο, το στρώνουμε καλά αφήνοντας περιθώριο δύο με τρία δάχτυλα και συνεχίζουμε με τη γέμιση. Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο, κλείνουμε την πίτα μας και την αλείφουμε με ελαιόλαδο. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε σουσάμι πριν το ψήσιμο. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου, σε προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα η ντοματόπιτα.
Αφήνουμε να κρυώσει για μισή ώρα και σερβίρουμε. Η ζουμερή ντοματόπιτα με φέτα είναι έτοιμη να την απολαύσουμε και να τη μοιραστούμε με τους αγαπημένους μας.
EXTRA TIPS:
- Αν θέλετε, μπορείτε να πασπαλίσετε την πίτα σας με σουσάμι πριν τη βάλουμε να ψηθεί για περισσότερη νοστιμιά.
- Για έξτρα γεύση μπορείτε να προσθέσετε δύο κουταλιές της σούπας μανιτάρια. Επίσης, μπορείτε να προσθέσετε ότι λαχανικό σας αρέσει ανάλογα με τα γούστα σας.
- Αν θέλετε να αποκτήσει η πίτα σας περισσότερη νοστιμιά, πασπαλίζετε από πάνω, πριν τη βάλετε στο φούρνο, τυρί φέτα, κεφαλοτύρι, γκούντα και πεκορίνο. Δίνει τρομερή γεύση.
- Για πιο έντονη γεύση σοτάρετε μια σκελίδα σκόρδο και ένα κρεμμύδι ψιλοκομμένο και προσθέστε τα στη γέμιση της πίτας πριν τη βάλετε στο φούρνο. Φροντίστε όμως να μην πάρουν χρώμα στο σοτάρισμα.
- Προσέχουμε να εξατμιστεί η υγρασία από τη γέμιση όταν μαγειρεύουμε για να μη μας πανιάσουν τα φύλλα.
- Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκες ντομάτες ή αποφλοιωμένες ντομάτες εμπορίου.
- Μπορείτε να προσθέσετε μυρωδικά, όπως βασιλικό, ρίγανη και δυόσμο που ταιριάζουν πολύ.
- Αν επιλέξετε φρέσκες ντομάτες, προτιμήστε να είναι ώριμες αλλά σφιχτές και μην παραλείψετε να τις ξεφλουδίσετε για να δώσετε στη γέμιση την τέλεια υφή.
- Εκτός από φέτα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι είδος τυριού σας αρέσει για να φτιάξετε τη πίτα των ονείρων σας.
- Ζύμωσε τα δικά σου σπιτικά φύλλα αν δεν θέλεις να χρησιμοποιήσεις έτοιμα του εμπορίου.
- Δες εδώ πως μπορείς να φτιάξεις εύκολη πίτα στο τηγάνι με τα υλικά της επιλογής σου.
- Φτιάξε υπέροχη ανοιχτή μακαρονόπιτα με ότι υλικά έχουμε στο σπίτι.
- Αυτή τη πατατόπιτα φούρνου δεν την έχεις ξαναδοκιμάσει σίγουρα.
- Μία ζουμερή κοτόπιτα με πιπεριές και πολλά τυριά μόνο για σένα.
- Κασερόπιτα με τα όλα της για μία υπέροχη πίτα.
Μοιράσου αυτή την υπέροχη πίτα με τους φίλους σου. Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!