Θέλεις ένα μοναδικό σοκολατένιο γλυκό που δεν έχεις δοκιμάσει ξανά; Αυτό το κέικ σοκολάτας με μαύρη κινόα είναι ένα ξεχωριστό επιδόρπιο.
Μοναδικό κέικ σοκολάτας με μαύρη κινόα
Τα ανοιχτόχρωμα φαγητά παίρνουν όλη τη δόξα, αλλά τη δύναμη – δηλαδή τα αντιοξειδωτικά, τις βιταμίνες και άλλα ιχνοστοιχεία – την έχουν οι σκούρες τροφές. Η μαύρη αυτοκρατορία αντεπιτίθεται.
Η μαύρη κινόα έχει το πλεονέκτημα ότι δεν παραβράζει. Άρα μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις για να να κάνεις πιο τραγανά τα επιδόρπια ή τα λαχανικά – πάει με όλα! Επιπλέον η μαύρη κινόα δεν έχει γλουτένη, αλλά έχει τόση πρωτεΐνη (8 γραμμάρια ανά φλιτζάνι) όση και η μπεζ εκδοχή της, ενώ κρύβει και ένα επιπλέον μυστικό όπλο : ακόμα περισσότερα αντιγηραντικά αντιοξειδωτικά.
Δες παρακάτω τη συνταγή για ένα υπέροχο κέικ, που μπορείς να το φας ως πρωινό ή απογευματινό επιδόρπιο. Ακόμα μπορείς να το αποθηκεύσεις και να το έχεις για όταν έχεις λιγούρες και θες κάτι γλυκό.
Γράφει η Κυριακή Δριτσάκου.
Υλικά (Για 10 μερίδες):
- 1 φλιτζάνι αποξηραμένους χουρμάδες
- 2/3 φλιτζανιού κακάο σε σκόνη
- 2/3 φλιτζανιού ζεστό καφέ
- 1/3 φλιτζανιού λάδι καρύδας ή σπορέλαιο
- 2 μεγάλα αβγά ελαφρώς χτυπημένα
- 2 κουταλιές του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ¼ φλιτζάνι ζάχαρη
- ½ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- ¼ φλιτζανιού μαύρη κινοα μαγειρεμένη
- Ψητοί, ανάλατοι σπόροι κολοκύθας
Εκτέλεση για το κέικ σοκολάτας με μαύρη κινόα
Πάμε να ξεκινήσουμε να φτιάχνουμε αυτό το υπέροχο κεκάκι. Για αρχή, προθέρμανε το φούρνο σου στους 180 βαθμούς για να είναι έτοιμος . Στη συνέχεια, βούτα τους χουρμάδες σε 1 φλιτζάνι βρασμένο νερό για 15 λεπτά και έπειτα πολτοποίησε τους (μαζί με το νερό) σε ένα μπλέντερ μέχρι να γίνουν πουρές.
Έπειτα χτύπα μαζί το κακάο, τον ζεστό καφέ και το λάδι καρύδας (ή το σπορέλαιο). Πρόσθεσε τον πουρέ από τους χουρμάδες, τα αβγά και τη βανίλια ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Σε ένα μπολ ανακάτευσε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι. Πρόσθεσε τα στο μείγμα με το κακάο και ανακάτευσε τα ώστε να γίνουν ένα. Ρίξε και την κινοα, ενώ ανακατεύεις συγχρόνως.
Τέλος, βάλε το μείγμα σε ένα ελαφρώς βουτυρωμένο ταψάκι για κέικ και ψήσε για 60 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί το κέντρο. Άσε το να κρυώσει για 15 λεπτά κι έπειτα βάλε το σε μια σχάρα για να κρυώσει τελείως. Μπορείς να το φας και ζεστό αλλά και κρύο. Σέρβιρε τα κομμάτια γαρνίροντας με σπόρους κολοκύθας ή με ότι άλλο θέλεις.
Extra tips:
- Μπορείς να διακοσμήσεις το κέικ σου με ότι υλικά σου αρέσουν. Για παράδειγμα, ζάχαρη άχνη, τριμμένη καρύδα, κάποια μαρμελάδα που σου αρέσει, σαντιγί, γιαούρτι αλλά και το αγαπημένο σου παγωτό.
- Για ένα πιο τραγανό αποτέλεσμα, πρόσθεσε ξηρούς καρπούς μέσα στο μείγμα του κέικ.
- Αντί για μαύρη κινόα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις κανονική. Μπορείς να τη βρεις σε όλα τα σούπερ-μάρκετ και μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα.
- Και για ένα πιο σοκολατένιο αποτέλεσμα, λιώσε σοκολάτα και περίχυσε το κέικ σου αφού κρυώσει λίγο.
- Φτιάξε κέικ βρώμης με σταγόνες σοκολάτας χωρίς αλεύρι και ζάχαρη για μικρούς και μεγάλους.
- Εύκολο κέικ πορτοκαλιού χωρίς ζάχαρη, για ένα ελαφρύ και πορτοκαλένιο κεκάκι.
- Ένα σοκολατένιο κεκάκι με επικάλυψη σοκολάτας με μόνο 94 θερμίδες.
Μοιράσου αυτό το υπέροχο κέικ σοκολάτας με μαύρη κινόα με τους φίλους σου. Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!