Αν σου αρέσει το παριζάκι ως αλλαντικό, τότε θα λατρέψεις αυτή τη πίτα. Η πιο εύκολη ζαμπονοτυρόπιτα με παριζάκι για όλη την οικογένεια.
Πεντανόστιμη ζαμπονοτυρόπιτα με παριζάκι
Εδώ και χρόνια αγοράζω πολλές φορές παριζάκι από το σούπερ-μάρκετ και το χρησιμοποιώ σε διάφορες παρασκευές . Συγκεκριμένα, το συνδυάζω με τα αγαπημένα μου τοστ και σάντουιτς. Ωστόσο, τον τελευταίο καιρό σκέφτομαι ότι θέλω κάτι πιο πρωτοποριακό για να γεμίσω τη κουζίνα και τις συνταγές μου με το αγαπημένο μου αλλαντικό.
Έχω κάνει πολλές συνταγές και μία από αυτές είναι μία απίθανη σάλτσα μακαρονιών που φτιάχνω πολύ συχνά μέχρι και σήμερα. Και μιας και σήμερα ήταν μία από αυτές τις μέρες, σκέφτηκα ότι θα ήταν τέλειο να αξιοποιήσω και σε κάποια άλλη συνταγή το παριζάκι μου. Η ιδέα δεν άργησε να μου έρθει μιας και φτιάχνω συχνά πίτες και μάλιστα χωρίς φύλλο. Θεωρώ ότι είναι ένα πολύ εύκολο πιάτο που σου λύνει τα χέρια και μπορείς να το αξιοποιήσεις σε όλες τις περιπτώσεις και ανάγκες.
Έτσι, έβαλα τη ποδιά μου, πήρα τα υλικά που χρειαζόμουν και μέσα σε 10 λεπτά, είχα έτοιμη για ψήσιμο, τη πιο νόστιμη πίτα που έχεις δοκιμάσει ποτέ. Και το πιο ωραίο ξέρεις ποιο είναι; Ότι θα γίνει η αγαπημένη πίτα των μικρών μας φίλων μιας και τα περισσότερα παιδιά λατρεύουν το παριζάκι. Πάμε λοιπόν να μάθεις τι θα χρειαστείς και πως θα φτιάξεις και εσύ αυτή τη μοναδική ζαμπονοτυρόπιτα.
Υλικά που θα χρειαστείς για ένα μεσαίο ταψάκι:
- Μισό κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 2 αυγά
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- Μία πρέζα πιπέρι
- Λίγη ρίγανη
- Λίγο σκόρδο σε σκόνη ή 1-2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
- 200 γραμμάρια γιαούρτι
- 1 ποτήρι νερό ή φρέσκο γάλα
- 200-300 γραμμάρια παριζάκι
- 1 κόκκινη γλυκιά πιπεριά
- 200 γραμμάρια φέτα
- 300 γραμμάρια κίτρινο τυρί τριμμένο
- Λίγο κίτρινο τυρί για πριν το ψήσιμο
- Λαδόκολλα για το ψήσιμο
Προετοιμασία και εκτέλεση για τη πιο νόστιμη ζαμπονοτυρόπιτα με παριζάκι
Ο τρόπος παρασκευής αυτής της υπέροχης πίτας είναι πολύ εύκολος και με λίγα απλά βήματα. Και σίγουρα μπορεί να βοηθήσει όλη η οικογένεια.
Σε μία μεγάλη λεκάνη, ρίχνουμε τα αυγά μαζί με το γάλα, το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι, τη ρίγανη και το σκόρδο και ανακατεύουμε τα υλικά καλά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το γιαούρτι και ρίχνουμε και τη πιπεριά αφού τη κόψουμε σε μικρά κομματάκια. Έπειτα κόβουμε και το παριζάκι σε κομματάκια και το προσθέτουμε και αυτό μαζί με τη φέτα θρυμματισμένη και το κίτρινο τυρί που έχουμε επιλέξει. Τέλος, ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι μέχρι να γίνει ένα πηχτό μείγμα που να μπορούμε να ψήσουμε.
Απλώνουμε το μείγμα σε ένα μεσαίο ταψάκι με μία λαδόκολλα και ψήνουμε τη πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 30-35 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα. Αν θέλουμε βάζουμε και άλλο κίτρινο τυρί πριν τη ψήσουμε για ένα πιο τραγανό αποτέλεσμα. Μόλις ψηθεί η πίτα, άφησε τη να κρυώσει λίγο πριν τη δοκιμάσεις.
Extra tips:
- Εκτός από πιπεριά, μπορείς να προσθέσεις περισσότερα λαχανικά μέσα στη πίτα σου. Για παράδειγμα, μανιτάρια, κολοκύθι, μελιτζάνα, ελιές, ντομάτα και ότι άλλο σου αρέσει.
- Επίσης, μπορείς να αντικαταστήσεις το παριζάκι με ότι άλλο αλλαντικό ή κρέας θέλεις. Πχ, κοτόπουλο, χοιρινό, μπέικον, λουκάνικο, γαλοπούλα κλπ.
- Σίγουρα μπορείς να προσθέσεις και κάποιο άλλο τυρί της επιλογής σου, όπως για παράδειγμα, μοτσαρέλα, γκούντα, blue cheese, παρμεζάνα, κασέρι, τυρί κρέμα κλπ.
- Όπως επίσης, αν θέλεις στόλισε τη πίτα σου με σουσάμι πριν τη ψήσεις.
- Μπορείς να συνοδεύσεις τη πίτα με λίγο δροσερό γιαούρτι αλλά και με κάποια σαλάτα της επιλογής σου και με κάποιο αναψυκτικό.
- Για ένα πιο ελαφρύ αποτέλεσμα, αντικατέστησε το κανονικό αλεύρι με ολικής ή βρώμης. Αλλά και το τυρί με κάποιο με λίγα λιπαρά.
- Η συγκεκριμένη ζαμπονοτυρόπιτα με παριζάκι είναι η ιδανική για να τη πάρεις μαζί σου στη δουλειά, για το σχολείο, για να τη μοιράσεις σε όσους αγαπάς κλπ.
- Η πιο εύκολη μελιτζανόπιτα χωρίς φύλλο, έτοιμη σε 5 λεπτά.
- Πεντανόστιμη σπανακόπιτα χωρίς φύλλο που δεν έχεις ξαναδοκιμάσει.
- Τυρόπιτα με σιμιγδάλι, χωρίς φύλλο για όλες τις ώρες.
Μοιράσου αυτή την υπέροχη ζαμπονοτυρόπιτα με παριζάκι με τους φίλους σου. Καλή όρεξη και καλή επιτυχία!