Έχεις δοκιμάσει ποτέ mac and cheese; Ένα πιάτο που μας έρχεται από το εξωτερικό και το έχουμε αγαπήσει μικροί και μεγάλοι στην Ελλάδα.
Λαχταριστό mac and cheese στον φούρνο
Τις προάλλες επισκέφτηκα ένα εστιατόριο με μία φίλη μου και είδα στον κατάλογο ένα πιάτο που δεν ήξερα τι είναι. Τι σημαίνει mac and cheese; Μακαρόνια με τυρί ή κάτι τελείως διαφορετικό;
Η φίλη μου, μου πρότεινε να το παραγγείλω και ότι σύμφωνα με τις γεύσεις μου στο φαγητό, θα μου αρέσει πολύ. Έτσι και έκανα και ειλικρινά τρελάθηκα με το πόσο νόστιμο ήταν αυτό το πιάτο. Ειδικά αν είσαι μακαρονού σαν και μένα, θα το λατρέψεις και θα θέλεις να το τρως συνέχεια. Μετά από αυτή μου την εμπειρία, ήθελα να μάθω πως γίνεται αυτό το αριστούργημα για να μπορώ να το φτιάχνω και στο σπίτι.
Έψαξα πολύ στο ίντερνετ και ανακάλυψα ότι είναι αρκετά γνωστό στην Ελλάδα αυτό το πιάτο και ότι αρέσει πολύ στα παιδιά και στις πιο νεαρές ηλικίες. Καθώς έψαχνα, έπεσα πάνω σε μία συνταγή που θεωρώ ότι είναι από τις πιο εύκολες και γρήγορες και θα σου λύσει τα χέρια. Είμαι σίγουρη ότι θα λατρέψουν αυτή τη συνταγή τα παιδιά αλλά και οι ενήλικες που θα εντυπωσιαστούν από τη νοστιμιά του. Γεμάτο τυριά και μία απίστευτα λαχταριστή κρέμα που λιώνει στο στόμα. Πάμε να δούμε τι υλικά θα χρειαστείς και τη διαδικασία αυτού του πιάτου.
Υλικά που θα χρειαστείς για ένα μεσαίο ταψάκι:
- 500 γραμμάρια κοφτό μακαρονάκι ή ότι άλλο ζυμαρικό σου αρέσει
- 1 κουταλιά της σούπας αλάτι
- 1 κουταλιά της σούπας ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο
- 200 γραμμάρια βούτυρο
- 4 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- Μισό λίτρο φρέσκο γάλα της επιλογής σου
- Αλάτι και πιπέρι όσο θέλεις
- 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα γλυκιά
- Λίγο σκόρδο σε σκόνη ή 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη στον τρίφτη
- 100 γραμμάρια τυρί τριμμένο γκούντα
- 150 γραμμάρια τριμμένο τυρί ένταμ
- 80-100 γραμμάρια μοτσαρέλα τριμμένη
- 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα απαλή
- Για πριν το ψήσιμο: Τριμμένη γραβιέρα ή ότι άλλο τυρί τριμμένο θέλεις
Τρόπος παρασκευής και εκτέλεση για το αγαπημένο mac and cheese
Αυτό το πιάτο θυμίζει πολύ το δικό μας παστίτσιο με κάποιες μικρές παραλλαγές και πολύ περισσότερο τυρί. Σίγουρα και εσύ μπορείς να κάνεις ότι αλλαγές σου αρέσουν ανάλογα με τα γούστα σου και να προσαρμόσεις τη συνταγή όπως θέλεις. Είναι μία καλή επιλογή και για ένα πλήρες γεύμα που θα λατρέψει όλη η οικογένεια.
Ξεκινάμε τη συνταγή μας με το να ετοιμάσουμε τα μακαρόνια. Γεμίζουμε μία κατσαρόλα με νερό λίγο παραπάνω από τη μέση και ρίχνουμε μέσα το αλάτι και το λάδι. Το αφήνουμε να πάρει μία βράση και αφού βράσει ρίχνουμε μέσα τα μακαρόνια μας. Τα αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά ή όση ώρα λέει η συσκευασία τους. Αφού είναι έτοιμα, τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη για λίγο.
Όσο βράζουν τα μακαρόνια μας θα φτιάξουμε τη κρέμα μας που μοιάζει πολύ με μπεσαμέλ. Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι να καβουρδιστεί και να πάρει λίγο χρώμα σε χαμηλή με μέτρια φωτιά. Μόλις ρουφήξει το βούτυρο, προσθέτουμε το γάλα μας και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσει να πήζει λίγο το μείγμα. Μόλις πήξει λίγο, βάζουμε μέσα αλάτι και πιπέρι όσο θέλουμε, τη πάπρικα γλυκιά, το σκόρδο και τη μουστάρδα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα και τέλος, προσθέτουμε τα τυριά για να λιώσουν. Όταν λιώσουν και γίνει πιο πηχτή η κρέμα μας, αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τα μακαρόνια. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και απλώνουμε το μείγμα σε ένα τετράγωνο ταψί της επιλογής μας. Βάζουμε από πάνω και άλλο τυρί και ψήνουμε το φαγητό μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 20-25 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα.
Πριν το κόψουμε κομμάτια και το σερβίρουμε, το αφήνουμε να κρυώσει λίγο για 10-15 λεπτά για να μην διαλυθεί και να κοπεί ένα ωραίο κομμάτι. Συγχαρητήρια! Δημιούργησες το πιο νόστιμο mac and cheese του κόσμου! Μπορείς να το συνοδεύεις με μία δροσερή σαλάτα ή ένα παγωμένο αναψυκτικό της επιλογής σου.
Extra tips:
- Αν θέλεις μπορείς να προσθέσεις και κάποιο κρέας της επιλογής σου. Πχ, bacon, κοτόπουλο, χοιρινό, λουκάνικο κλπ.
- Και σίγουρα μπορείς να προσθέσεις και τα αγαπημένα σου λαχανικά. Για παράδειγμα, πιπεριές, μανιτάρια, κρεμμύδι, μπρόκολο, ντομάτα, καλαμπόκι κλπ.
- Μπορείς να προσθέσεις ότι τυριά θέλεις και προτιμάς. Είναι στο χέρι σου πόσο τυρένια θέλεις τη συνταγή σου και ποια τυριά θα χρησιμοποιήσεις.
- Εκτός από κοφτό μακαρονάκι, μπορείς να βάλεις και άλλα ζυμαρικά. Πχ, πένες, για παστίτσιο, κλπ.
- Έχεις και την επιλογή να μην προσθέσεις μπεσαμέλ αν δεν θέλεις. Εμπλούτισε το πιάτο σου με τυριά και η νοστιμιά θα είναι ίδια.
- Επίσης, αντί για μπεσαμέλ, μπορείς να ρίξεις κρέμα γάλακτος για μαγειρική ή απλά γάλα.
- Βάλε φαντασία και πρόσθεσε περισσότερα μπαχαρικά που θα χαρίσουν περισσότερη νοστιμιά στο πιάτο. Πχ, ρίγανη, κουρκουμά, λευκό πιπέρι, μπούκοβο, κρεμμύδι σε σκόνη κλπ.
- Για περισσότερες ιδέες από το εξωτερικό, δες εδώ.
- Φτιάξε υπέροχες πένες ογκρατέν στον φούρνο, έτοιμο σε λίγα λεπτά.
- Πεντανόστιμα τορτελίνια φούρνου για να γλείφεις τα δάχτυλα σου.
- Πανεύκολη μακαρονάδα φούρνου για όλη την οικογένεια.
Μοιράσου αυτή την υπέροχη συνταγή με τους φίλους σου. Καλή όρεξη και καλή επιτυχία!