Ένα υπέροχο κέικ με σταφίδες που θα αγαπήσουν μικροί και μεγάλοι. Μπορείτε να το φάτε όλες τις ώρες της ημέρας με το καφεδάκι σας ή χωρίς.
Εύκολο κέικ με σταφίδες
Θέλεις ένα κεκάκι που εκτός από πολύ εύκολο, είναι και νηστίσιμο; Φτιάχνω αυτό το κέικ εδώ και χρόνια και το αγαπάμε ιδιαίτερα όλοι μας. Οι σταφίδες που περιέχει απογειώνουν τη γεύση του και το κάνουν μοναδικό. Αν αγαπάς και εσύ τόσο τις σταφίδες, τότε αυτό το κέικ είναι για σένα. Θα μπορείς να το απολαύσεις όποτε θέλεις και ειδικά μαζί με το καφεδάκι σου ή το τσάι σου για ένα χαλαρωτικό σνακ. Επίσης, μπορείς να το φτιάχνεις και να το παίρνεις μαζί σου στη δουλειά, στη σχολή αλλά και στο σχολείο. Πάμε να δούμε τι θα χρειαστείς για αυτό το υπέροχο κέικ με σταφίδες.
Τι θα χρειαστείς για ένα κανονικό ταψάκι:
- 500 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 2 βανίλιες
- Μία κουταλιά της σούπας κανέλα
- 150 γραμμάρια ζάχαρη καστανή
- 100 γραμμάρια ηλιέλαιο (Μισή κούπα)
- Χυμό από 1,5 πορτοκάλι
- Ξύσμα από ένα λεμόνι
- Μία κούπα σταφίδες ξανθές ή μαύρες
- Ηλιέλαιο ή λαδόκολλα για το ψήσιμο
Εκτέλεση και ψήσιμο για το νηστίσιμο κέικ με σταφίδες
Αυτό που πρέπει να επισημάνω για ακόμη μία φορά είναι ότι αυτό το κέικ είναι νηστίσιμο-vegan μιας και δεν περιέχει ζωικά προϊόντα ή παράγωγα τους. Είναι το κατάλληλο κέικ για όσους νηστεύουν αλλά και για όσους ακολουθούν μία vegan διατροφή. Είναι ελαφρύ, νόστιμο και πολύ υγιεινό, αν εξαιρέσεις τη ζάχαρη. Ωστόσο, εκτός από ζάχαρη μπορείς να χρησιμοποιήσεις μέλι ή στέβια ή ζαχαρίνη.
Η διαδικασία που θα ακολουθήσουμε είναι η ίδια όπως σε κάθε άλλο κέικ. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το ηλιέλαιο μαζί με τη ζάχαρη. Τα χτυπάμε για λίγο μέχρι να λιώσει κάπως η ζάχαρη και να αφρατέψει το μείγμα. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τον χυμό από το πορτοκάλι, το ξύσμα από το λεμόνι, τις βανίλιες και τη κανέλα και ανακατεύουμε πάλι.
Ρίχνουμε και τις σταφίδες και στο τέλος, προσθέτουμε το αλεύρι σιγά σιγά αφού το κοσκινίσουμε. Θέλουμε να γίνει μία μαλακή και αραιή ζύμη που να μπορούμε να την απλώσουμε στο ταψί μας. Μπορεί και να μην χρειαστείς όλο το αλεύρι, ανάλογα με τη σύσταση της ζύμης του κέικ.
Αφού ανακατέψουμε όλα τα υλικά μαζί, λαδώνουμε ένα ταψάκι με λίγο ηλιέλαιο ή του απλώνουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα. Ρίχνουμε μέσα στο σκεύος τη ζύμη και ψήνουμε το κέικ μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 15-20 λεπτά μέχρι να φουσκώσει και να πάρει χρώμα. Το νηστίσιμο κέικ με σταφίδες είναι έτοιμο να το κόψεις και να το απολαύσεις. Φρόντισε να το αφήσεις να κρυώσει λίγο πριν το κόψεις.
Extra tips:
- Εκτός από τις σταφίδες, μπορείς να προσθέσεις και άλλα υλικά ανάλογα με τα γούστα σου. Για παράδειγμα ξηρούς καρπούς, φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα, μαρμελάδες που σου αρέσουν ή γλυκά του κουταλιού.
- Και αν θέλεις το κέικ σου σοκολατένιο, πρόσθεσε 1-2 κουταλιές της σούπας κακάο σε σκόνη. Αλλιώς μπορείς να λιώσεις σοκολάτα και να τη προσθέσεις μέσα στο μείγμα, ή πάνω στο κέικ μόλις κρυώσει καλά. Επίσης και η τρούφα σοκολάτας αλλά και η τριμμένη σοκολάτα είναι καλές επιλογές. Και τέλος, αν δεν σου αρέσει η μαύρη σοκολάτα, πρόσθεσε λευκή.
- Μπορείς να στολίσεις το κεκάκι μας με ότι σου αρέσει. Για παράδειγμα ζάχαρη άχνη, τριμμένη καρύδα, φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα, σοκολάτα, μαρμελάδα κλπ.
- Και για ένα πιο δροσερό αποτέλεσμα, συνόδευσε το κέικ με το αγαπημένο σου παγωτό, σαντιγί ή λίγο γιαούρτι.
- Για περισσότερα νηστίσιμα και vegan πιάτα, δες εδώ.
- Δες εδώ πως μπορείς να φτιάξεις ένα υπέροχο σοκολατένιο κεκάκι με μέλι.
- Δίχρωμο κέικ με πραλίνα για μικρούς και μεγάλους.
- Ζουμερό κέικ καρύδας που σίγουρα δεν έχεις ξαναδοκιμάσει.
- Κέικ καρότου πέρα από κάθε φαντασία.
Μοιράσου αυτό το πανεύκολο κέικ με σταφίδες με τους φίλους σου. Καλή όρεξη και καλή επιτυχία!