Οι πιο νόστιμοι λουκουμάδες παραλίας στον φούρνο σε περιμένουν να τους δοκιμάσεις. Είναι από τους πιο εύκολους και μάλιστα χωρίς περιττό τηγάνισμα.
Λουκουμάδες παραλίας στον φούρνο
Σίγουρα οι λουκουμάδες παραλίας σου φέρνουν πολλές αναμνήσεις στο μυαλό. Τότε που τα καλοκαίρια ο αγαπημένος μας λουκουματζής πέρναγε από δίπλα μας και εμείς παίρναμε τους αγαπημένους μας λουκουμάδες παραλίας. Έλα παραδέξου το ήσουν και εσύ από τα άτομα που τον περίμεναν με αγωνία. Ναι ναι και εγώ.
Έτσι, μία μέρα σκέφτηκα ότι θέλω να κάνω και εγώ αυτούς τους λουκουμάδες με τη ζάχαρη. Ναι αυτούς τους αφράτους λουκουμάδες που γινόσουν χάλια αλλά δεν ένοιαζε. Και καθώς έψαχνα βρήκα τη κατάλληλη συνταγή που δεν έχει αυτά τα περιττά λάδια που δεν μου αρέσουν και εκτός από αυτό είναι και νηστίσιμη-vegan. Ελαφριά συνταγή αλλά έχει όλη τη τότε νοστιμιά αυτών των υπέροχων λουκουμάδων. Ταξίδεψε μαζί μου στις αναμνήσεις μας.
Τι θα χρειαστείς για περίπου 15-20 κομμάτια:
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 1,5 κούπα χλιαρό νερό
- Μισή κούπα γάλα της επιλογής σου (μπορείς να βάλεις και κάποιο φυτικό όπως σόγιας, καρύδας κλπ)
- Μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
- Ένα κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- Λαδόκολλα για το ψήσιμο
Διαδικασία και εκτέλεση
Για να δούμε πως θα φτιάξουμε αυτούς τους εύκολους λουκουμάδες παραλίας στον φούρνο. Τα βήματα είναι πολύ απλά και γρήγορα.
Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε το νερό μαζί με τη μαγιά και το γάλα. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η μαγιά και προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αλάτι. Τα ανακατεύουμε καλά όλα μαζί και στη συνέχεια ρίχνουμε το ελαιόλαδο.
Τέλος, προσθέτουμε το αλεύρι σιγά σιγά ανακατεύοντας και πλάθοντας με τα χέρια μας μέχρι να γίνει μία μαλακή ζύμη. Φτιάχνουμε τη ζύμη σε μία στρογγυλή μπάλα, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα περίπου μέχρι να φουσκώσει καλά.
Για περισσότερα νόστιμα γλυκά δες εδώ
Όταν περάσει η 1 ώρα (αν δεν έχει φουσκώσει η ζύμη χρειάζεται και άλλο ξεκούραση), τη κόβουμε με τα χέρια μας σε μικρά μπαλάκια και ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι με ένα πλάστη ή με τα χέρια μας για πολύ λίγο γιατί πρέπει να παραμείνει αφράτο. Αν θέλουμε κόβουμε με ένα μικρό ποτηράκι έναν κύκλο στη μέση της κάθε μπάλας.
Τα απλώνουμε σε μία μεγάλη επιφάνεια και τα σκεπάζουμε. Τα αφήνουμε να φουσκώσουν για άλλη μισή ώρα πριν τα ψήσουμε. Μόλις περάσει η μισή ώρα, τα τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για περίπου 20 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα οι λουκουμάδες μας. Έτσι όπως είναι ζεστοί τους βουτάμε μέσα σε ζάχαρη ή σοκολάτα ή κάποια μαρμελάδα ή μέλι ή ζάχαρη άχνη για να κολλήσει καλά. Οι λουκουμάδες παραλίας στον φούρνο είναι έτοιμοι να τους απολαύσεις.
Extra tips:
- Μπορείς να βάλεις ότι topping θέλεις στους λουκουμάδες μας, όπως επίσης και να τους τρυπήσεις και να τους βάλεις μέσα ότι θέλεις. Έτσι θα γίνουν γεμιστοί και νόστιμοι. Όπως επίσης ένας καλός συνδυασμός είναι και η ζάχαρη μαζί με κανέλα.
- Αντί για να τους ψήσεις στον φούρνο, μπορείς να τους τηγανίσεις σε μπόλικο ηλιέλαιο και να τους σερβίρεις σε απορροφητικό χαρτί.
- Πρόσθεσε μέσα στη ζύμη βανίλια ή ξύσμα πορτοκαλιού για να πάρουν παραπάνω άρωμα και γεύση.
- Το ιδανικότερο γλυκάκι για μικρούς και μεγάλους!
- Δες εδώ πως μπορείς να φτιάξεις σπιτική μερέντα με κρέμα γάλακτος.
- Για περισσότερες vegan-νηστίσιμες συνταγές δες εδώ.
Μοιράσου το γλυκάκι μας με τους φίλους σου! Καλή όρεξη και καλή επιτυχία!