Θες μία ξεχωριστή γλυκιά πίτα; Δοκίμασε να φτιάξεις μία νόστιμη πίτα με φρέσκα δαμάσκηνα και κανέλα που θα την αγαπήσει όλη η οικογένεια.
Γλυκιά πίτα με φρέσκα δαμάσκηνα
Αν θέλετε ένα πρωτότυπο γλυκό που θα εντυπωσιάσει, διαβάστε και εκτελέστε τη συνταγή μας. Η γλυκιά πίτα με φρέσκα δαμάσκηνα είναι ελαφρύ γλυκό με γεύση που θα καταπλήξει. Η καστανή ζάχαρη και η κανέλα προσθέτουν ιδιαίτερη γεύση στα πολύ ώριμα φρέσκα δαμάσκηνα. Οι φρουτόπιτες γίνονται γρήγορα, αλλά αν θέλετε να επιταχύνετε κι άλλο τη διαδικασία, κάντε την ψιχουλιαστή ζύμη στο μπλέντερ.
Με τον ίδιο τρόπο, μπορείτε να φτιάξετε ότι φρουτόπιτα θέλετε. Διάλεξε το αγαπημένο σου φρούτο και πρόσθεσε το μέσα στη συνταγή ή μπορείς να χρησιμοποιήσεις και 2-3 διαφορετικά φρούτα.
Γράφει η Κυριακή Δριτσάκου.
Υλικά που θα χρειαστείς για τη ζύμη(8 μερίδες):
- 225 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 2 κουταλιές του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 75 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
- Μία πρέζα αλάτι
- ½ – ¾ κουταλάκι του γλυκού τριμμένη κανέλα, ή όσο σας αρέσει
- 75 γραμμάρια ανάλατο βούτυρο
- 1 αβγό
- 100 γραμμάρια ξινόγαλο
- Μία κουταλιά της σούπας καστανή ζάχαρη
- Παγωτό, κρέμα ή κρέμα γάλακτος, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Για τη γέμιση:
- Ένα κιλό φρέσκα δαμάσκηνα, καθαρισμένα και κομμένα στη μέση
- 50 γραμμάρια μαλακή καστανή ζάχαρη
- Ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 25 γραμμάρια ανάλατο βούτυρο, παγωμένο και κομμένο σε κύβου
Τρόπος παρασκεύης
Ξεκινάμε φτιάχνοντας τα φρέσκα δαμάσκηνα. Προθερμάνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου. Περάστε τα κομμένα στη μέση δαμάσκηνα από τη ζάχαρη και την κανέλα. Βάλτε τα στο ταψί και σκορπίστε πάνω τους το βούτυρο. Τα αφήνουμε εκεί μέχρι να φτιάξουμε τη ζύμη για τη πίτα.
Για τη φρουτόπιτα, κοσκινίστε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη ζάχαρη άχνη, το αλάτι και την κανέλα σε μπολ. Προσθέστε το βούτυρο, τρίβοντάς το με τα άλλα υλικά, μέχρι το μείγμα να μοιάζει με ψίχουλα. Χτυπήστε το αβγό με το ξινόγαλο και προσθέστε το μείγμα στα στερεά υλικά. Ανακατέψτε μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη που κολλάει στα χέρια σας.
Για περισσότερα νόστιμα γλυκάκια δες εδώ
Ρίξτε γεμάτες κουταλιές ζύμη πάνω από τα φρούτα, αφήνοντας χώρο ανάμεσά τους. Πασπαλίστε με καστανή ζάχαρη. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και λευκή ζάχαρη, αναλόγως τα γούστα σας.
Ψήστε στη μεσαία θέση του προθερμασμένου φούρνου, σε πυρίμαχο σκεύος, για 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει και να κοχλάζει η πίτα μας. Η φρουτόπιτα είναι έτοιμη όταν το μαχαίρι που θα βυθίσετε στο κέντρο βγει καθαρό. Αφήστε την τουλάχιστον πέντε λεπτά να κρυώσει και σερβίρετέ την με παγωτό, κρέμα ή κρέμα γάλακτος χτυπημένη. Η γλυκιά πίτα με φρέσκα δαμάσκηνα και κανέλα, είναι έτοιμη να την απολαύσεις.
Extra tips:
- Μπορείτε πάνω από τα δαμάσκηνα να βάλετε μία στρώση μαρμελάδα δαμάσκηνο. Θα εμπλουτίσει τη γεύση. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε άλλα φρούτα εποχής, με την αντίστοιχη μαρμελάδα.
- Αν τα φρούτα μας είναι ζουμερά αλλά θέλουμε να έχει το γλυκό μας υφή μπισκότου, μπορούμε να προσθέσουμε στη ζύμη (όσο την φτιάχνουμε) λίγη πούδρα αμυγδάλου ή άλλου ξηρού καρπού (τα αλέθουμε στο μούλτι σαν αλεύρι). Με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε μία τραγανή ζύμη.
- Κάνε ότι παραλλαγές με φρούτα και ξηρούς καρπούς θέλεις, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο και απογείωσε τη πίτα μας.
- Μπορείς να συνοδεύσεις το γλυκάκι μας, με παγωτό της επιλογής σου, σαντιγί, κάποιο γλυκό κουταλιού, φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα, ζάχαρη άχνη, τριμμένη καρύδα ή σοκολάτα τριμμένη και ότι άλλο σου έρθει στο νου. Η ζαχαροπλαστική θέλει φαντασία και μεράκι. Αν κάνεις αυτό που αγαπάς, όλες οι συνταγές πετυχαίνουν.
- Γεμιστά κεκάκια σοκολάτας black forest με βύσσινο μόνο για σένα.
- Φτιάξε ένα διαφορετικό μιλφέιγ με κάστανο για να ξεχωρίζεις.
- Υπέροχο στρούντελ μήλου με πολύ εύκολα βήματακαι λίγα υλικά.
- Εύκολες τηγανίτες μήλου για όλες τις στιγμές της ημέρας.
Η πιο νόστιμη πίτα με φρέσκα δαμάσκηνα μόνο για σένα. Μοιράσου τη συνταγή με τους φίλους σου!