Έψαχνα να βρω τα πιο απλά μπισκοτάκια και έπεσα πάνω σε αυτά τα νηστίσιμα κουλουράκια πορτοκαλιού. Η γεύση τους δεν περιγράφεται!
Vegan νηστίσιμα κουλουράκια πορτοκαλιού
Έχω να δηλώσω ότι είμαι μεγάλη φαν των vegan συνταγών και ότι δεν περιέχει γαλακτοκομικά, αυγά και γενικά ζωικά προϊόντα, το αγαπώ λίγο παραπάνω. Θεωρώ ότι τα vegan και γενικά τα νηστίσιμα φαγητά και γλυκά είναι πολύ πιο υγιεινά και ελαφριά από τα υπόλοιπα. Οπότε οι επιλογές μου συγκλίνουν προς αυτή τη κατεύθυνση. Έτσι και έγινε μιας και μία μέρα που έψαχνα νηστίσιμα και vegan γλυκάκια, έπεσα πάνω σε αυτή την εύκολη συνταγή.
Τα έφτιαξα αμέσως και από εκείνη την ημέρα δεν χορταίνω να τα φτιάχνω και να τα τρώω για πρωινό μαζί με τον καφέ μου αλλά και να τα μοιράζω σε φίλους μου. Πάμε να δούμε πως μπορείς να φτιάξεις αυτά τα κουλουράκια με πορτοκάλι χωρίς αυγά και γάλα, αλλά γεμάτα μυρωδιές και νοστιμιά.
Υλικά για 20-25 κουλουράκια:
- 1,5 κιλό αλεύρι
- Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 3 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- Ένα κουταλάκι του γλυκού σόδα
- 1,5 φλυτζάνι του τσαγιού ηλιέλαιο
- Ένα φλυτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
- 1-1,5 φλυτζάνι του τσαγιού χυμό από πορτοκάλι
- Μισό φλυτζάνι χυμό από λεμόνι
- 3 κουταλιές της σούπας κονιάκ
- Σουσάμι για να βουτήξουμε τα κουλουράκια πριν τα ψήσουμε
Διαδικασία και παρασκευή για τα νηστίσιμα κουλουράκια πορτοκαλιού
Αυτά τα υπέροχα μοσχομυριστά κουλουράκια με πορτοκάλι, είναι το κατάλληλο γλυκάκι για μικρούς και μεγάλους. Όπως επίσης, μπορεί να βοηθήσει όλη η οικογένεια στη παρασκευή τους. Για αρχή θα κοσκινίσουμε το αλεύρι μας και θα το βάλουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα μέσα στο μείγμα του αλευριού και το αφήνουμε στην άκρη μιας και θα φτιάξουμε και δεύτερο μείγμα.
Σε ένα διαφορετικό μπολ, ρίχνουμε το ηλιέλαιο και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το ξύσμα από 2 πορτοκάλια, τον χυμό από πορτοκάλι, τον χυμό από λεμόνι και το κονιάκ. Ανακατεύουμε σιγά σιγά όλα τα υλικά μαζί μέχρι να γίνουν ένα. Έπειτα ενώνουμε τα δύο μείγματα ρίχνοντας σιγά σιγά το στερεό μείγμα μέσα στο υγρό μέχρι να γίνει μία μαλακή ζύμη που θα μπορούμε να πλάσουμε.
Βάζουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα σε ένα ταψί και φτιάχνουμε κουλουράκια σε ότι σχήμα θέλουμε και τα τοποθετούμε στο ταψί, αφού τα περάσουμε από το σουσάμι. Ψήνουμε τα νηστίσιμα κουλουράκια πορτοκαλιού σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 20-30 λεπτά ανάλογα τον φούρνο μας. Μόλις τα βγάλεις από τον φούρνο, άφησε τα να κρυώσουν αρκετά πριν τα δοκιμάσεις. Τα πιο νόστιμα κουλουράκια με πορτοκάλι είναι έτοιμα να τα απολαύσεις.
Extra tips:
- Για ένα πιο τραγανό αποτέλεσμα, μπορείς να προσθέσεις ξηρούς καρπούς μέσα στη ζύμη μας.
- Μπορεί να χρειαστείς περισσότερο ή λιγότερο αλεύρι ανάλογα με τη σύσταση της ζύμης σου. Αν κολλάει στα χέρια σου, πρόσθεσε κι άλλο αλεύρι.
- Είναι τα ιδανικά κουλουράκια για περιόδους νηστείας ή αν δεν τρως ζωικά προϊόντα και παράγωγα τους.
- Για μία πιο υγιεινή επιλογή, χρησιμοποίησε μέλι ή στέβια ή σιρόπι Αγαύης αντί για ζάχαρη.
- Αν θέλεις περισσότερα κουλουράκια, διπλασίασε τη ποσότητα των υλικών σου.
- Σε περίπτωση που δεν σου αρέσει το κονιάκ, μπορείς να μην το προσθέσεις ή να το αντικαταστήσεις με κανέλα ή κάποιο άλλο ποτό.
- Για πιο ”όμορφα” κουλουράκια, μπορείς να τους ρίξεις λίγη ζάχαρη άχνη ή τριμμένη καρύδα με το που τα βγάλεις από τον φούρνο.
- Αποθήκευσε τα σε στεγνό μέρος σε θερμοκρασία δωματίου. Διατηρούνται για 1-2 εβδομάδες.
- Δες εδώ πως μπορείς να φτιάξεις νηστίσιμα μπισκοτάκια λεμονιού.
- Θες σοκολατένια μπισκοτάκια αλλά να είναι και νηστίσιμα-vegan; Δες εδώ πως μπορείς να τα φτιάξεις.
- Για περισσότερα γλυκά που δεν είναι νηστίσιμα ή vegan, δες εδώ.
- Φτιάξε ζουμερό, νηστίσιμο κέικ σαν φανουρόπιτα με μόνο λίγα υλικά.
- Λαχταριστή vegan μερέντα χωρίς γάλα για ένα θρεπτικό άλειμμα.
- Φαντάσου πως απολαμβάνεις αυτά τα υπέροχα μπισκοτάκια με συνοδεία μία απίστευτη ζεστή σοκολάτα. Δες εδώ πως να φτιάξεις τη καλύτερη ζεστή σοκολάτα.
Μοιράσου αυτά τα πανεύκολα νηστίσιμα κουλουράκια πορτοκαλιού με τους φίλους σου. Καλή όρεξη και καλή επιτυχία!