Αυτά τα εύκολα ελιοπιτάκια είναι το κατάλληλο σνακ για όλες τις ώρες της ημέρας. Επίσης, είναι νηστίσιμα και vegan και ιδανικά για όλους.
Χειροποίητα εύκολα ελιοπιτάκια
Και καθώς έψαχνα να βρω ένα εύκολο σνακ για όλες τις ώρες της ημέρας, έπεσα πάνω σε αυτή την υπέροχη συνταγή. Τη βρήκα ξεχωριστή λόγω των υλικών που έχουν τα πιτάκια, όπως επίσης και το γεγονός ότι μπορεί να καταναλωθεί σε περιόδους νηστείας αλλά και αν είσαι vegan, vegetarian και χορτοφάγος. Η νοστιμιά τους είναι ασυναγώνιστη και θα γλείφετε τα δάχτυλα σας μικροί και μεγάλοι.
Επίσης, είναι το κατάλληλο πιτάκι για να το πάρεις μαζί σου στη δουλειά, στη σχολή, στο σχολείο αλλά και όπου αλλού θες εσύ. Για να δούμε τι θα χρειαστείς.
Υλικά για τη ζύμη: (για περίπου 20-25 πιτάκια)
- 5 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 ποτήρι του νερού χυμός πορτοκάλι ή νερό (το πορτοκάλι μπαίνει για να δώσει άρωμα στη ζύμη μας, αλλά αν δεν θέλετε, αντικαταστήστε το με νερό.)
- Μισό ποτήρι του νερού ελαιόλαδο
- 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν-πάουντερ
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- Ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- Μισό κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
Για τη γέμιση:
- 3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
- 2 κουταλιές της σούπας λάδι
- Μισό κιλό ελιές σε ροδέλες χωρίς κουκούτσια
- Λίγο δυόσμο ψιλοκομμένο
- Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη όσο θέλουμε
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- Μία κουταλιά της σούπας ξύδι
Διαδικασία και παρασκευή για τα εύκολα ελιοπιτάκια
Αυτά τα πιτάκια με ελιά θα σου λύσουν τα χέρια μιας και γίνονται πολύ εύκολα και γρήγορα. Επίσης, αντί για χειροποίητο φύλλο, μπορείς να χρησιμοποιήσεις έτοιμο από το σούπερ μάρκετ με την ίδια γέμιση.
Για να φτιάξουμε τη ζύμη για τα πιτάκια ελιάς, βάζουμε σε ένα βαθύ μπολ, το πορτοκάλι ή το νερό μαζί με τη μαγιά, το μπέικιν, το αλάτι και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η μαγιά και στη συνέχεια, προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Έπειτα προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι μέχρι να γίνει μία ζύμη που μπορούμε να ζυμώσουμε. Ζύμωσε τη ζύμη για 2-3 λεπτά και άφησε τη στην άκρη να ξεκουραστεί για περίπου 1 ώρα. Η ζύμη μας δεν πρέπει να κολλάει στα τοιχώματα του μπολ, για να θεωρηθεί έτοιμη. Αν κολλάει, πρόσθεσε κι άλλο αλεύρι.
Μέχρι να φουσκώσει η ζύμη μας, πάμε να φτιάξουμε τη γέμιση για τα εύκολα ελιοπιτάκια μας. Ψιλόκοψε καλά τα κρεμμύδια, τις ελιές και το δυόσμο. Σε ένα τηγάνι βάλε το λάδι να ζεσταθεί και πρόσθεσε μέσα τα κρεμμύδια και τις ελιές που έχουμε ψιλοκόψει.
Πρόσθεσε αλάτι, πιπέρι και ρίγανη όσο θέλεις. Άφησε τα να τσιγαριστούν καλά για περίπου 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά και ρίξε μέσα τον δυόσμο, τη ζάχαρη και το ξύδι. Ανακάτεψε τα όλα μαζί για άλλα 5 λεπτά σε χαμηλή φωτιά και έτοιμη η γέμιση μας. Την αφήνουμε στην άκρη και πάμε να φτιάξουμε το φύλλο μας.
Μόλις περάσει 1 ώρα και έχει φουσκώσει καλά η ζύμη, τη χωρίζουμε σε μπαλάκια και τα ανοίγουμε με ένα πλάστη. Κόβουμε με ένα ποτήρι στρογγυλά πιτάκια και βάζουμε μία μικρή ποσότητα από τη γέμιση στη μέση. Τα διπλώνουμε και τα κλείνουμε καλά με ένα πιρούνι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για περίπου 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν τα ελιοπιτάκια μας. Τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα εύκολα ελιοπιτάκια μας είναι έτοιμα να φαγωθούν.
Extra tips:
- Μπορείς να προσθέσεις ότι θέλεις μέσα στα πιτάκια ανάλογα με τα γούστα σου. Κάποιες καλές επιλογές είναι κάποιο τυρί που σου αρέσει, ντομάτα, κρεμμυδάκι φρέσκο, μανιτάρια, πιπεριές, σπανάκι αλλά και ότι άλλο θέλεις.
- Αν θέλεις να τα διατηρήσεις νηστίσιμα και vegan, μην προσθέσεις κάποιο ζωικό προϊόν ή γαλακτοκομικό.
- Σε περίπτωση που θέλεις περισσότερα κομμάτια από αυτά τα εύκολα ελιοπιτάκια, διπλασίασε τη ποσότητα των υλικών και της ζύμης.
- Επίσης, μπορείς να τηγανίσεις τα πιτάκια, αντί να τα βάλεις στον φούρνο.
- Τα καλύτερα πιτάκια με ελιά για όλες τις περιστάσεις και για όλη την οικογένεια.
- Για περισσότερες vegan-νηστίσιμες συνταγές δες εδώ.
Μοιράσου αυτή την υπέροχη συνταγή με τους φίλους σου. Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!