Εύκολα τυροπιτάκια με ανθότυρο με τη δική σου σπιτική ζύμη. Ελαφριά, νόστιμα και σίγουρα θα τα αγαπήσουν όλοι οι φίλοι και αγαπημένοι σου.
Τυροπιτάκια με ανθότυρο
Ήταν μία συνηθισμένη μέρα σαν όλες τις άλλες, όταν επισκέφτηκα μία φίλη μου. Καθόμασταν και συζητούσαμε για συνταγές όταν μου έριξε την ιδέα για αυτά τα τυροπιτάκια. Ήθελα κάτι διαφορετικό και ελαφρύ αλλά να είναι και παράλληλα νόστιμο και μου έδωσε τη λύση.
Μου πρότεινε να χρησιμοποιήσω ανθότυρο αντί για κάποιο πολύ αλμυρό τυρί και να φτιάξω το δικό μου τυροπιτάκι. Σε συνδυασμό με τη χειροποίητη ζύμη που θα σου δείξω, είναι ένα ελαφρύ πιάτο για όλες τις ώρες της ημέρας.
Τι θα χρειαστείς για περίπου 20 τυροπιτάκια με ανθότυρο: (Για τη ζύμη)
- 1 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- Ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- Μισό ποτήρι γάλα
- Μία κοφτή κουταλιά της σούπας αλάτι
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- Ένα κουταλάκι του γλυκού ξύδι
Για τη γέμιση με ανθότυρο:
- Μισό κιλό ανθότυρο
- 2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι
- 1 αυγό
- Μία κουταλιά της σούπας βούτυρο
- Αλάτι, πιπέρι όσο θέλουμε
- Ένα κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
- 1 κουταλιά της σούπας μέλι
- Λίγο χτυπημένο αυγό για το άλειμμα πριν το ψήσιμο
Εκτέλεση και διαδικασία
Πάμε να φτιάξουμε για αρχή τη ζύμη. Πρέπει να την αφήσουμε να ξεκουραστεί για πολύ ώρα για να φουσκώσει. Βάζουμε το γάλα σε ένα κατσαρολάκι για να ζεσταθεί. Προσέχουμε να ζεσταθεί μόνο και όχι να βράσει.
Ρίχνουμε το γάλα μέσα σε ένα μπολ και προσθέτουμε τη μαγιά και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη, το ξύδι και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά. Μόλις λιώσει η μαγιά, ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι μέχρι να γίνει μία μαλακή ζύμη που ξεκολλάει από τα τοιχώματα του σκεύους. Ζυμώνουμε για 2-3 λεπτά και αφήνουμε τη ζύμη στην άκρη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα.
Στη συνέχεια, φτιάχνουμε τη γέμιση μας. Σε ένα μπολ, βάζουμε το ανθότυρο μαζί με το βούτυρο και το γιαούρτι και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι ή με το μίξερ. Συνεχίζουμε με το αυγό, το μέλι, αλάτι, πιπέρι όσο θέλουμε και τη ρίγανη. Ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά και αφήνουμε τη ζύμη στο ψυγείο για 5 λεπτά μέχρι να είναι έτοιμη η ζύμη μας.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια και τα κόβουμε προσεκτικά. Ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι ζύμης με ένα πλάστη ή με τα χέρια μας και βάζουμε μία μικρή δόση από τη γέμιση στη μέση της κάθε πίτας. Κλείνουμε καλά με ένα πιρούνι και τοποθετούμε τα τυροπιτάκια είτε σε ένα λαδωμένο ταψί, είτε σε ένα ταψί με λαδόκολλα.
Αλείφουμε τα πιτάκια με αυγό για να πάρουν χρώμα και τα βάζουμε να ψηθούν σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για περίπου 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Τα τυροπιτάκια με ανθότυρο είναι έτοιμα να τα απολαύσεις.
Extra tips:
- Αυτά τα τυροπιτάκια ταιριάζουν απίστευτα με μέλι και γιαούρτι. Μπορείς να τα βουτάς μέσα σε μέλι ή γιαούρτι πριν τα δοκιμάσεις.
- Εκτός από ανθότυρο μπορείς να χρησιμοποιήσεις βεβαίως ότι άλλο είδος τυριού σου αρέσει ανάλογα με τα γούστα σου.
- Αυτή η ζύμη είναι ιδανική για ότι είδους πιτάκια επιθυμείς να φτιάξεις.
- Μπορείς αντί για τον φούρνο, να τα τηγανίσεις και να τα σερβίρεις σε απορροφητικό χαρτί.
- Αν θέλουμε στολίζουμε τα τυροπιτάκια με σουσάμι.
- Δες εδώ πως μπορείς να φτιάξεις υπέροχα ζαμπονοτυροπιτάκια.
Καλή όρεξη και καλή επιτυχία! Μοιράσου αυτή την εύκολη συνταγή με τους φίλους σου.