pita-me-kotopoulo-zalouzi-zimi-sfoliata-zimes-eisaimonadikigr

Διαφορετική πίτα με κοτόπουλο με ζύμη σφολιάτας

Μία υπέροχη πίτα με κοτόπουλο που έχει ζύμη σφολιάτας. Αλλιώς λέγεται και ”ζαλούζι με κοτόπουλο”. Θα λατρέψεις αυτή τη πίτα και θα τη φτιάχνεις συνέχεια.

 

Αλμυρή πίτα με κοτόπουλο

kotopita-pita-kotopoulo-zalouzi-pites-sfoliata-zimi-eisaimonadikigr

 

Υπέροχη πίτα που τρώγεται πολύ ευχάριστα και την επόμενη μέρα.  Είναι ό,τι πρέπει για το φιλικό τραπέζι καθώς και για κολατσιό στο σχολείο ή στη δουλειά. Γίνεται πολύ εύκολα με ζύμη για σφολιάτα του εμπορίου. Μπορείτε να φτιάξετε αυτή την πίτα με κοτόπουλο που σας έχει μείνει από την προηγούμενη μέρα.

 

Γράφει η Κυριακή Δριτσάκου.

 

 

 

Υλικά για 4 άτομα:



 

  • 600 γραμμάρια ζύμη σφολιάτα του εμπορίου
  • 25 γραμμάρια ανάλατο βούτυρο
  • 2 πράσα κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένο θυμάρι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλεύρι για όλες τις χρήσεις, συν λίγο επιπλέον για αλεύρωμα
  • 90 ml ζωμός κοτόπουλου
  • 1 κουταλάκι του γλυκού χυμός λεμονιού
  • 300 γραμμάρια ψημένο κοτόπουλο, ξεκοκαλισμένο και ψιλοκομμένο
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 ασπράδι αβγού χτυπημένο για άλειμμα

 

 

 

 

Εκτέλεση και προετοιμασία

pita-kotopoulou-pites-me-sfoliata-zimi-almira-eisaimonadikigr

 

Λιώστε το βούτυρο σε κατσαρολάκι.  Προσθέστε τα πράσα και μαγειρέψτε τα σε μέτρια – χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας για 5 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.  Ρίξτε το θυμάρι, πασπαλίστε με αλεύρι και ανακατέψτε.  Ρίξτε το ζωμό και αφήστε να πάρει βράση.  Ανακατέψτε μέχρι να πήξει το μείγμα.  Μόλις αρχίζει να πήζει, αποσύρετε από τη φωτιά, ρίξτε το χυμό λεμονιού και αφήστε το μείγμα να κρυώσει.

 

Προθερμάνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς Κελσίου.  Σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια ανοίξτε τη μισή ζύμη σφολιάτας (300 γραμμάρια) σε φύλλο 25Χ15 εκατοστά και απλώστε το σε βρεγμένο ταψάκι.  Ανοίξτε την υπόλοιπη ζύμη σε φύλο 25Χ18 εκατοστά, πασπαλίστε με αλεύρι και διπλώστε το στη μέση κατά μήκος.  Χαράξτε το ανά ένα εκατοστό, με περιθώριο 2,5 εκατοστά στις άκρες.

 

 

Προσθέστε το κοτόπουλο στο μείγμα των πράσων και αλατοπιπερώστε.  Απλώστε τη γέμιση στο φύλλο της βάσης, αφήνοντας περιθώριο 2,5 εκατοστά.  Βρέξτε τις άκρες της ζύμης με νερό.  Τοποθετήστε από πάνω το δεύτερο φύλλο και πιέστε τις άκρες να κολλήσουν.  Ισιώστε το φύλλο με μαχαίρι.  Αλείψτε την επιφάνεια με το αβγό και ψήστε για 25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η ζύμη και να γίνει τραγανή.  Αφήστε την πίτα να κρυώσει λίγα λεπτά πριν σερβίρετε. Η λαχταριστή πίτσα με κοτόπουλο είναι έτοιμη να την απολαύσεις.

 

 

 

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΊΑ:

  • Μπορείτε να καταψύξετε την πίτα αφού ισιώσετε τις άκρες με το μαχαίρι.
  • Αν η ζύμη είναι κατεψυγμένη, αφήστε την εκτός ψυγείου μέχρι να μαλακώσει. Αν τη βάλουμε παγωμένη, θα σπάει και δεν θα ανοίγει.

 

 

 

EXTRA TIPS:

  • Αντί για κοτόπουλο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χοιρινό.  Στη γέμιση μπορείτε να προσθέσετε κόκκινες, κίτρινες και πράσινες πιπεριές (τρεις με τέσσερις), καρότο και μανιτάρια, που θα τα έχουμε σοτάρει προηγουμένως για 3-5 λεπτά.  Στο σοτάρισμα μην βάλετε πολύ λάδι.
  • Μπορείτε επίσης να προσθέσετε και μπέικον (γύρω στα 30 γραμμάρια).  Ταιριάζει πολύ με το κοτόπουλο.  Πριν βάλετε την πίτα για ψήσιμο, μπορείτε να πασπαλίσετε με σουσάμι, αναδεικνύει τη γεύση της.
  • Αν θέλουμε η πίτα μας να γίνει ζουμερή, ψήνουμε για 50 λεπτά.  Αν θέλουμε να γίνει τραγανή, ψήνουμε για μία ώρα.
  • Μία νόστιμη προσθήκη είναι η κρέμα γάλακτος ή το γιαούρτι. Η πίτα θα γίνει ζουμερή και θα έχει πολύ ενδιαφέρον.
  • Τραγανή πρασόπιτα μόνο για σένα.
  • Νόστιμη Λευκαδίτικη γαλατόπιτα για πιο παραδοσιακές γεύσεις.
  • Ζεστή ζαμπονοτυρόπιτα με κρέμα γάλακτος.

 

 

Σου άρεσε η συνταγή μας; Μοιράσου τη με τους φίλους σου.

Δείξε το στους φίλους σου!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Tumblr
Tumblr
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Reddit
Reddit

Post Author: Eisaimonadikigr