gluko-xristougenniatiko-psomaki-christmas-bread-xristougenna-gluka-eisaimonadikigr

Γλυκό χριστουγεννιάτικο ψωμάκι γεμάτο μυρωδιές και νοστιμιές

Το πιο αφράτο γλυκό ψωμί που είναι γεμάτο μυρωδιές. Φτιάξε και εσύ αυτό το γλυκό χριστουγεννιάτικο ψωμάκι και μοιράσου το με όσους αγαπάς.

 

Γλυκό χριστουγεννιάτικο ψωμάκι

 

xristougenniatiko-gliko-psomaki-xristougenna-christmas-bread-gluka-eisaimonadikigr

 

Το συγκεκριμένο ψωμάκι είναι δική μου έμπνευση όταν έψαχνα να βρω χριστουγεννιάτικα γλυκά. Μπορείς να πεις ότι μοιάζει πολύ με το κλασικό ιταλικό πανετόνε αλλά εγώ το έφτιαξα με μία δική μου μοναδική εκδοχή. Εκτός του ότι είναι το κατάλληλο γλυκάκι για τις γιορτές, μπορείς να το φτιάξεις όλο τον χρόνο και να το έχεις για να το τρως μαζί με τον καφέ ή το τσάι σου.

Επίσης, μπορείς να φτιάξεις πολλά γλυκά ψωμάκια και να τα μοιράσεις ως δώρα σε φίλους και αγαπημένους τα φετινά Χριστούγεννα. Είναι από τα πιο υπέροχα γιορτινά γλυκά που μόλις το φτιάξεις μία φορά, δεν θα μπορείς να το αποχωριστείς. Πάμε να το φτιάξουμε μαζί.

 

 

 

Τι θα χρειαστείς για ένα μεγάλο φραντζολάκι ή 3-4 μικρά:



  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Μία πρέζα αλάτι
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • Μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 1,5 ποτήρι χλιαρό νερό
  • 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν-πάουντερ
  • 2 αυγά
  • 80 γραμμάρια βούτυρο μαλακό σε κομματάκια
  • 2 βανίλιες
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • Τον χυμό από 1 πορτοκάλι
  • 100 γραμμάρια καρύδια σπασμένα
  • 2 κουταλιές της σούπας σταφίδες μικρές
  • 100 γραμμάρια αποξηραμένα βερίκοκα σε κομματάκια
  • 150 γραμμάρια αποξηραμένους χουρμάδες σε κομματάκια
  • Ζάχαρη άχνη για το στόλισμα

 

 

 

 

 

Διαδικασία και εκτέλεση για το γλυκό χριστουγεννιάτικο ψωμάκι

 

gliko-psomaki-xristougenniatiko-christmas-bread-glika-giortina-eisaimonadikigr

 

Αυτό το γλυκό ψωμάκι έχει γίνει από τα πιο αγαπημένα μου και μου αρέσει να το φτιάχνω κάθε χρόνο. Γίνεται εύκολα και η διαδικασία του μοιάζει με του απλού ψωμιού αλλά σε μία πιο σπέσιαλ έκδοση.

Σε ένα μπολ θα ρίξουμε το χλιαρό νερό μαζί με τη μαγιά και θα ανακατέψουμε μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. Προσθέτουμε μέσα στο μείγμα το ελαιόλαδο, το αλάτι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε πάλι. Ύστερα ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι μέχρι να γίνει μία ζύμη που να κολλάει στα χέρια. Αφήνουμε το υπόλοιπο αλεύρι για τη συνέχεια γιατί θα το χρειαστούμε.

Έπειτα ρίχνουμε μέσα στη ζύμη τα αυγά, τις βανίλιες, το μαλακό βούτυρο, το μπέικιν-πάουντερ, τη κανέλα, το ξύσμα και τον χυμό από ένα πορτοκάλι, τα καρύδια σπασμένα, τις σταφίδες που έχουμε επιλέξει, τα αποξηραμένα βερίκοκα και τους αποξηραμένους χουρμάδες αφού τα κόψουμε σε πολύ μικρά κομματάκια. Πλάθουμε με τα χέρια μας τη ζύμη μέχρι όλα τα υλικά να γίνουν ένα και προσθέτουμε αλεύρι μέχρι να γίνει μία μαλακή ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια μας.

 

 

Αλείφουμε ένα ταψί σε σχήμα φόρμας με λίγο βούτυρο ή ελαιόλαδο και τοποθετούμε μέσα τη ζύμη μας. Τη σκεπάζουμε με ένα πανί και την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για μισή με μία ώρα. Μόλις παρατηρήσουμε ότι φούσκωσε, αλείφουμε από πάνω με λίγο βούτυρο και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 βαθμούς Κελσίου για 35-45 λεπτά ανάλογα τον φούρνο μας. Θέλουμε να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα και να είναι φουσκωτό για να είναι έτοιμο. Όταν ψηθεί το ψωμάκι μας, δεν το κόβουμε αμέσως. Το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και μετά το ξεφορμάρουμε. Μόλις το βγάλουμε από τη φόρμα του, πασπαλίζουμε από πάνω με ζάχαρη άχνη και απολαμβάνουμε. Το πιο νόστιμο, αφράτο γλυκό χριστουγεννιάτικο ψωμάκι, είναι έτοιμο να το γευτείς και να το μοιραστείς με όσους αγαπάς.

 

 

 

 

 

 

Extra tips:

 

 

Μοιράσου αυτό το πεντανόστιμο γλυκό χριστουγεννιάτικο ψωμάκι με τους φίλους σου. Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

Διαβάστε περισσότερα

Post Author: Eisaimonadikigr