Τα γιουβαρλάκια στον φούρνο είναι μία διαφορετική εκδοχή από τα κλασικά γιουβαρλάκια κατσαρόλας που ξέρουμε και αγαπάμε όλοι μας.
Ξεχωριστά γιουβαρλάκια στον φούρνο
Τι θα έλεγες αν έκανες μία ξεχωριστή εκδοχή από τα αγαπημένα σου κλασικά γιουβαρλάκια; Ξέρω πόσες αναμνήσεις έχουμε όλοι από τα γιουβαρλάκια κατσαρόλας με αυτό το πηχτό αυγολέμονο. Μέχρι και σήμερα ψάχνω αυτή τη μαμαδίστικη γεύση από γιουβαρλάκια που δεν συγκρίνεται με καμία.
Ωστόσο, το ήξερες ότι μπορείς να φτιάξεις και γιουβαρλάκια φούρνου με πολύ απλά βήματα; Σίγουρα θα γίνει η αγαπημένη σου εκδοχή για γιουβαρλάκια και ίσως την προτιμήσεις περισσότερο από τη κλασική συνταγή. Για να δούμε τι θα χρειαστείς.
Υλικά για περίπου 20-25 γιουβαρλάκια:
- 1 κιλό κιμάς της επιλογής σου
- Αλάτι, πιπέρι όσο θέλουμε
- 1 κρεμμύδι μεγάλο
- 2,5 φλυτζάνια ρύζι Καρολίνα
- 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
- Λίγο ψιλοκομμένος μαϊντανός και δυόσμος
- 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα λεμονιού:
- 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι ή κορν-φλάουρ
- Χυμός από 2 λεμόνια
- 1 ποτήρι νερό
- 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
- Αλάτι, πιπέρι όσο θέλουμε
Διαδικασία για τα γιουβαρλάκια στον φούρνο
Ο τρόπος για να φτιάξεις αυτά τα υπέροχα γιουβαρλάκια είναι από τους πιο εύκολους και γρήγορους. Για να φτιάξουμε τη ζύμη για τα γιουβαρλάκια, βάζουμε σε ένα μπολ τον κιμά μαζί με το ρύζι, αλάτι, πιπέρι, το αλεύρι, ψιλοκομμένο δυόσμο και μαϊντανό όσο θέλουμε και το κρεμμύδι αφού το περάσουμε από τον τρίφτη.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί εκτός από το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μία ζύμη που μπορούμε να πλάσουμε. Φτιάχνουμε διάφορα μπαλάκια σε ότι σχήμα θέλουμε και τα τοποθετούμε σε ένα λαδωμένο ταψί της επιλογής μας. Ρίχνουμε πάνω από τα γιουβαρλάκια το ελαιόλαδο και 2 ποτήρια νερό. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180 βαθμούς Κελσίου για 30-45 λεπτά μέχρι να ψηθούν καλά.
Όσο ψήνονται τα γιουβαρλάκια μας, φτιάχνουμε τη σάλτσα λεμονιού. Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο και σε σιγανή φωτιά προσθέτουμε το αλεύρι ή το κόρν-φλάουρ μέχρι να πάρει λίγο χρώμα. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και το νερό και ανακατεύουμε. Τέλος, ρίχνουμε όσο αλάτι και πιπέρι θέλουμε και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να πήζει λίγο η σάλτσα. Πάντα ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά για να μην ”σβολιάσει” η σάλτσα μας. Αποσύρουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε στην άκρη.
Δέκα λεπτά πριν κλείσουμε το φαγητό μας, το βγάζουμε από τον φούρνο και περιχύνουμε με τη σάλτσα λεμονιού. Κλείνουμε τον φούρνο και αφήνουμε έτσι το φαγητό μας για δέκα λεπτά. Τα γιουβαρλάκια στον φούρνο με σάλτσα λεμονιού είναι έτοιμα να τα απολαύσεις! Σίγουρα αυτά τα γιουβαρλάκια στον φούρνο θα γίνουν από τα πιο αγαπημένα σου.
Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, μπορείς να φτιάξεις και σουτζουκάκια φούρνου, απλά να προσθέσεις σάλτσα ντομάτας στο ταψί μας πριν αρχίσει το ψήσιμο.
Μπορείς να συνοδεύσεις τα γιουβαρλάκια με ρύζι, μακαρόνια, σαλάτα, πατάτες ή ότι άλλο θες.
Μοιράσου τη συνταγή με τους φίλους σου. Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!