Αυτό το γιορτινό ριζότο θα γίνει ο πρωταγωνιστής στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι σου. Είναι απολαυστικότατο και μπορείς να το φτιάξεις εύκολα.
Γιορτινό ριζότο με γαλοπούλα
Τις γιορτές μου αρέσει να ψάχνω διάφορες συνταγές που θα μπορώ να σερβίρω στο γιορτινό ρεβεγιόν. Κυρίως ψάχνω διάφορα γλυκάκια αλλά στη συνέχεια, τρελαίνομαι να βρίσκω αλμυρά πιάτα και να πειραματίζομαι. Παίρνω μία ιδέα από τον τρόπο παρασκευής τους αλλά και τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί και αλλάζω τις συνταγές ανάλογα με το γούστο μου.
Πάντα το αποτέλεσμα είναι υπέροχο και όλοι απολαμβάνουν τις παρασκευές μου. Έτσι συνέβη και με το συγκεκριμένο ριζότο που το έφτιαξα με πολύ αγάπη και όρεξη. Έβαλα το μυαλό μου να δουλέψει και συνδύασα πολλές γιορτινές γεύσεις και συστατικά. Και φυσικά ένα από αυτά είναι η γαλοπούλα που δεν λείπει σχεδόν από κανένα χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Ωστόσο, μπορείς να την αντικαταστήσεις με ότι κρέας θέλεις. Για πάνε να δούμε τι θα χρειαστείς και πως θα ετοιμάσεις αυτό το υπέροχο ριζότο.
Τι θα χρειαστείς για 5-6 μερίδες (μία μεγάλη γαβάθα ή πιατέλα):
- 2 ξηρά κρεμμύδια
- 1 κρεμμυδάκι φρέσκο
- Αλάτι και πιπέρι όσο θέλουμε
- 2 σκελίδες σκόρδο ή 1 κουταλιά της σούπας σκόρδο σε σκόνη
- Μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- 200 γραμμάρια μανιτάρια φρέσκα
- 1 κύβο ζωμό λαχανικών
- Μία συσκευασία ρύζι για ριζότο (500 γραμμάρια)
- 1 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί
- 100 γραμμάρια παρμεζάνα
- 300-400 γραμμάρια γαλοπούλα που έχει μείνει
- Μία κουταλιά της σούπας λεμόνι
- Μία κουταλιά της σούπας τυρί κρέμα της επιλογής σου
Παρασκευή και μαγείρεμα για το γιορτινό ριζότο
Πριν ξεκινήσουμε θα κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για να βγει όσο το δυνατόν πιο νόστιμο το ριζότο μας. Θα βάλουμε μέσα σε ένα κατσαρολάκι 3 ποτήρια νερό και τον κύβο των λαχανικών και λίγο αλάτι και πιπέρι. Θα το βάλουμε να βράσει μέχρι να λιώσει ο κύβος και θα το αφήσουμε πάνω στο μάτι της κουζίνας να διατηρηθεί ζεστό, διότι χρειαζόμαστε ζεστό ζωμό για τη συνταγή μας.
Στη συνέχεια, σε μία άλλη κατσαρόλα, θα βράσουμε τη γαλοπούλα με μία πρέζα αλάτι αν δεν έχουμε ήδη έτοιμη, μέχρι να μαλακώσει καλά. Μόλις βράσει, θα τη μαδήσουμε ή θα τη κόψουμε σε κομματάκια και θα την αφήσουμε στην άκρη για να την προσθέσουμε έπειτα.
Έπειτα συνεχίζουμε με τη παρασκευή του ριζότο. Σε μία βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και προσθέτουμε μέσα τα ξερά κρεμμύδια και το σκόρδο αφού τα ψιλοκόψουμε. Τα αφήνουμε να τσιγαριστούν για 2-3 λεπτά σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσουν να καραμελώνουν. Στη συνέχεια ψιλοκόβουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι και τα μανιτάρια σε κομματάκια. Τα προσθέτουμε και αυτά μέσα στο μείγμα και τα αφήνουμε όλα μαζί να τσιγαριστούν για 3-4 λεπτά μέχρι να τραβήξουν όλα τα υγρά τους. Όλη η διαδικασία γίνεται σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.
Μόλις τραβήξουν τα υγρά τους, σβήνουμε με το λευκό κρασί και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε μέσα το ρύζι αφού το πλύνουμε και το σουρώσουμε 2-3 φορές. Ανακατεύουμε πάλι και ρίχνουμε μέσα στο μείγμα όσο αλάτι και πιπέρι θέλουμε. Έπειτα χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε μέσα σιγά σιγά τον ζωμό που φτιάξαμε από πριν. Ο ζωμός πρέπει να είναι ζεστός για να μην κόψει τη βράση του φαγητού. Ρίχνουμε κουταλιές κουταλιές τον ζωμό μέχρι να βράσει το ρύζι και να πιει όλα τα υγρά του.
Όταν αρχίζει και καραμελώνει το ρύζι, παίρνουμε τη γαλοπούλα μας και τη προσθέτουμε μέσα στο ρύζι. Θα ανακατέψουμε άλλη μία φορά το μείγμα και θα προσθέσουμε μέσα το τυρί κρέμα και το λεμόνι. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε με μπόλικη παρμεζάνα και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι πάνω στο πιάτο μας. Για ένα πιο φαντασμαγορικό πιάτο, βάλε το ρύζι σε ένα ταψί με σχήμα για κέικ, πατίκωσε το καλά με ένα κουτάλι και γύρισε το μέσα σε μία πιατέλα. Έτσι θα γίνει ένα πιο γιορτινό σχήμα που θα λατρέψουν όσοι βρίσκονται στο τραπέζι σου. Το πιο νόστιμο, γιορτινό ριζότο είναι έτοιμο να το απολαύσεις όπως επιθυμείς.
Extra tips:
- Αν θέλεις το ριζότο σου να μοιάζει έξτρα χριστουγεννιάτικο, στόλισε το με ρόδι, ξηρούς καρπούς ή ακόμα και σταφίδες πριν το σερβίρεις. Μπορείς ακόμα να ρίξεις από πάνω κρέμα ξύδι μπαλσάμικο με γεύση ρόδι για καλύτερη εμφάνιση και γεύση.
- Μπορείς να αποθηκεύσεις το ριζότο στο ψυγείο σου πριν το σερβίρεις. Τρώγεται και κρύο αλλά και ζεστό.
- Αντί για γαλοπούλα, μπορείς να προσθέσεις χοιρινό, μοσχάρι, κοτόπουλο αλλά και μπέικον στο ριζότο σου. Και για ένα πιο εναλλακτικό πιάτο, μπορείς να προσθέσεις γαρίδες, μύδια και ότι άλλο θαλασσινό θέλεις.
- Επίσης, αντί για λευκό κρασί, μπορείς να προσθέσεις κάποιο κόκκινο. Ή πολύ απλά δεν χρειάζεται να το προσθέσεις αν δεν σου αρέσει η προσθήκη κάποιου αλκοόλ στο φαγητό σου.
- Το ίδιο πιάτο μπορείς να φτιάξεις και με κριθαράκι, φαγόπυρο, τραχανά κλπ. Με αυτόν τον τρόπο θα φτιάξεις ένα πιάτο που δεν θα περιμένει κανείς να δοκιμάσει.
- Επίσης, αντί για τα τυριά που σου πρότεινα, πρόσθεσε περισσότερα που σου αρέσουν. Για παράδειγμα, blue cheese, ροκφόρ, ανθότυρο, κεφαλοτύρι, γραβιέρα κλπ.
- Όπως επίσης μπορείς να προσθέσεις και άλλα λαχανικά που προτιμάς. Δηλαδή, αγκινάρες, πιπεριές όλων των ειδών, κολοκυθάκι, μελιτζάνα, κολοκύθα, ντοματίνια, καρότα κλπ.
- Και αν θέλεις, πρόσθεσε και άλλα μπαχαρικά που σου αρέσουν. Κάποια από αυτά που ταιριάζουν στη συνταγή μας είναι η πάπρικα, ο κουρκουμάς αλλά και ο δυόσμος. Ένα υπέροχο γιορτινό ριζότο για όλη την οικογένεια.
- Φτιάξε χριστουγεννιάτικη μακαρονοσαλάτα που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι.
- Γιορτινή πατατοσαλάτα για να απογειώσεις το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σου.
- Μοναδική χριστουγεννιάτικη σαλάτα με καρύδι και blue cheese.
- Γεμιστό χριστουγεννιάτικο κοτόπουλο για το πιο νόστιμο κυρίως.
- Χριστουγεννιάτικες συνταγές για να διαλέξεις όποια θέλεις.
Μοιράσου αυτό το πεντανόστιμο γιορτινό ριζότο με τους φίλους σου. Καλές γιορτές και καλή όρεξη!