Φτιάξε και εσύ εύκολα και γρήγορα γεμιστό χριστουγεννιάτικο κοτόπουλο με μία πολύ νόστιμη γέμιση με κιμά, διάφορα λαχανικά και ξηρούς καρπούς.
Το πιο νόστιμο γεμιστό χριστουγεννιάτικο κοτόπουλο, μόνο για σένα που είσαι μοναδική. Από τα ιδανικότερα πιάτα για το γιορτινό τραπέζι που θα το λατρέψουν μικροί και μεγάλοι. Γίνεται με λίγα απλά βήματα και θα γίνει το αγαπημένο σου πιάτο για τα φετινά Χριστούγεννα αλλά και όχι μόνο.
Τι θα χρειαστείς για το γεμιστό χριστουγεννιάτικο κοτόπουλο:
- Ένα μεγάλο ολόκληρο κοτόπουλο
- Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, κόκκινη πάπρικα
- 3 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
- 2 κουταλιές της σούπας μέλι
- Τον χυμό από μισό πορτοκάλι
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- Λίγο ξερό δεντρολίβανο
- Τον χυμό από ένα λεμόνι
- Αλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα για το ψήσιμο (εκτός και αν το κάνουμε στη γάστρα, οπότε δεν θα χρειαστεί τίποτα από τα δύο).
Για τη γέμιση με κιμά:
- Μισό κιλό κιμά μοσχαρίσιο
- Μισό κιλό κιμά χοιρινό
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 4 σκελίδες σκόρδο
- 2 κρεμμύδια
- Αλάτι, πιπέρι
- Λίγο βασιλικό ψιλοκομμένο
- Δεντρολίβανο όσο θέλουμε
- 1 καρότο τριμμένο
- Μία κουταλιά της σούπας ζάχαρη
- 1 φρέσκια ντομάτα τριμμένη
- Μία πράσινη πιπεριά
- 1 κόκκινη πιπεριά
- Μία χούφτα ρύζι νυχάκι
- Μισό ποτήρι του νερού κόκκινο κρασί
Διαδικασία για το γεμιστό χριστουγεννιάτικο κοτόπουλο
Η εκτέλεση της συνταγής μας είναι αρκετά εύκολη αλλά θέλει κάποια βασικά βήματα. Για αρχή, πάρε το κοτόπουλο και πλύνε το καλά. Σε ένα μπολ, ρίξε τη μουστάρδα, το μέλι, τον χυμό πορτοκαλιού και λεμονιού, το ελαιόλαδο, όλα τα μπαχαρικά και μυρωδικά μας και ανακάτεψε τα όλα μαζί. Άπλωσε αυτή τη μαρινάδα πάνω στο κοτόπουλο και άφησε το μέσα στο ψυγείο να μαριναριστεί καλά μέχρι να τελειώσουμε με τη γέμιση.
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, τις πιπεριές και τρίβουμε στον τρίφτη τη ντομάτα και το καρότο. Βάζουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και ρίχνουμε μέσα τα λαχανικά να τσιγαριστούν και να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα. Προσθέτουμε τους δύο κιμάδες και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πάρουν χρώμα. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, τον βασιλικό ψιλοκομμένο, το δεντρολίβανο και ανακατεύουμε.
Για περισσότερες συνταγές δες εδώ
Σβήνουμε με κρασί, μόλις πάρει χρώμα ο κιμάς μας και προσθέτουμε μέσα τη ντομάτα και το καρότο. Τέλος, βάζουμε τη ζάχαρη και το ρύζι και ανακατεύουμε μέχρι να τραβήξει τα υγρά του. Προσέχουμε να μην κολλήσει και βάζουμε και λίγο νερό μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς το ρύζι. Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη.
Έπειτα, βγάζουμε το κοτόπουλο από το ψυγείο και αφού το ανοίξουμε λίγο, βάζουμε στο εσωτερικό του τη γέμιση. Όση γέμιση περισσέψει, τη στολίζουμε τριγύρω. Τυλίγουμε το κοτόπουλο με λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο και το βάζουμε σε ένα μεγάλο ταψί με 2 ποτήρια νερό. Αν θέλεις, μπορείς να ψήσεις το φαγητό μας στη γάστρα για να μην χρειαστεί να το τυλίξεις.
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς Κελσίου για 1 ώρα περίπου και έτοιμο το φαγητό μας.
Extra tips:
- Συνόδευσε το πιάτο μας με σαλάτα εποχής, πουρέ πατάτας, ρύζι, γιαούρτι, πατάτες της επιλογής σου αλλά και ότι άλλο επιθυμείς.
- Δες εδώ πως μπορείς να φτιάξεις χριστουγεννιάτικο κέικ βανίλιας γεμιστό με υπέροχη σοκολάτα.
- Με τον ίδιο τρόπο, μπορείς να φτιάξεις και γεμιστό χοιρινό ή γαλοπούλα, απλά θα προτιμήσεις κάποιο άλλο κρέας της επιλογής σου.
- Η γέμιση μπορεί να φαγωθεί και μόνη της χωρίς το κοτόπουλο.
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!