Ένα από τα πιο εύκολα και νόστιμα ορεκτικά και συνοδευτικά πιάτα είναι αυτές οι γεμιστές φλογέρες τυριών στον φούρνο με μπεσαμέλ και μπέικον.
Εύκολες γεμιστές φλογέρες τυριών
Ήταν μία συνηθισμένη μέρα όπως όλες οι άλλες που έψαχνα να βρω διάφορες συνταγές για να εμπλουτίσω τη συλλογή μου. Καθώς έψαχνα, έπεσα σε κάποια νόστιμα ορεκτικά που μπορείς να χρησιμοποιήσεις σε ένα τραπέζι, σε έναν μπουφέ αλλά και ως συνοδευτικό πιάτο.
Ωστόσο, δεν άφησα έτσι τη συνταγή και έφτιαξα μία παραλλαγή αυτού του πιάτου με μία χειροποίητη μπεσαμέλ. Με αυτόν τον τρόπο οι φλογέρες μας θα γίνουν ζουμερές, νόστιμες και γεμάτες γεύση και μυρωδιά. Πάμε να δούμε τι θα χρειαστείς.
Υλικά για 10-15 γεμιστές φλογέρες τυριών:
- 2 έτοιμα κατεψυγμένα φύλλα σφολιάτας από το σούπερ-μάρκετ
- 1-2 αυγά
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο ή λαδόκολλα για το ταψί
- 200 γραμμάρια μπέικον (πρόσθεσε κι άλλο αν θέλεις)
- 200 γραμμάρια τυρί τριμμένο γκούντα
- 100 γραμμάρια τριμμένο τυρί ένταμ
- 150 γραμμάρια κάποιο άλλο κίτρινο τυρί που σου αρέσει και λιώνει
Για τη μπεσαμέλ θα χρειαστείς:
- 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο ή ηλιέλαιο
- 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κρόκους αυγών
- Αλάτι, πιπέρι όσο θες
- Λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
- Μισό κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 2-3 ποτήρια φρέσκο γάλα
Εκτέλεση και προετοιμασία για τις φλογέρες με τυρί
Αυτές οι γεμιστές φλογέρες είναι πολύ εύκολες να φτιαχτούν. Αν δεν θέλεις να φτιάξεις τη δική σου μπεσαμέλ, μπορείς να πάρεις έτοιμη και να τη χρησιμοποιήσεις.
Για αρχή, βγάζουμε τα φύλλα σφολιάτας από το ψυγείο για να ξεπαγώσουν για τουλάχιστον μισή ώρα για να μπορούμε να τα ανοίξουμε εύκολα.
Στη συνέχεια ξεκινάμε να φτιάχνουμε τη χειροποίητη μπεσαμέλ μας. Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο ή το ηλιέλαιο να ζεσταθεί και να λιώσει. Σε χαμηλή φωτιά, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να αρχίσει να παίρνει ένα χρυσαφί χρώμα το μείγμα. Ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να αρχίζει να πήζει η κρέμα μας.
Μόλις αρχίσει να πήζει, προσθέτουμε τους κρόκους, αλάτι, πιπέρι όσο θες, το μοσχοκάρυδο και τη κανέλα. Ανακατεύουμε πάλι όλα τα υλικά μαζί και το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Έτσι, όπως είναι ζεστή η μπεσαμέλ μας, προσθέτουμε το μπέικον σε κομματάκια ή λωρίδες και τα κίτρινα τυριά που έχουμε επιλέξει. Ρίχνουμε ένα καλό ανακάτεμα και το αφήνουμε στην άκρη για να αρχίσουμε να φτιάχνουμε τις γεμιστές φλογέρες τυριών ή αλλιώς τα μπουρεκάκια με τυρί και μπέικον.
Ανοίγουμε τα φύλλα μας και κόβουμε σε ότι σχήμα θέλουμε. Εγώ προσωπικά κόβω σε λωρίδες για να βάλω τη γέμιση στη μέση και να τυλίξω τις φλογέρες σφιχτά. Πριν γεμίσουμε τις φλογέρες, χτυπάμε τα αυγά γιατί τα χρειαζόμαστε για να θωρακίσουμε το φύλλο μας.
Φτιάχνουμε τις φλογέρες όπως επιθυμούμε και αλείφουμε με το αυγό τις άκρες για να κλείσουν καλά. Τοποθετούμε τις φλογέρες με τυρί σε μία λαδόκολλα μέσα σε ένα ταψί της επιλογής μας και αλείφουμε και από πάνω το φύλλο. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι.
Ψήνουμε τις φλογέρες μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για περίπου 20 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα. Οι γεμιστές φλογέρες τυριών με λαχταριστή μπεσαμέλ και μπέικον είναι έτοιμες να τις απολαύσεις.
Extra tips:
- Συνόδευσε το πιάτο μας με μία δροσερή σαλάτα της επιλογής σου για ένα ολοκληρωμένο γεύμα.
- Μπορείς να προσθέσεις ότι επιθυμείς στις φλογέρες μας, όπως επίσης τυρί κρέμα τύπου φιλαδέλφεια και γαλοπούλα ή μανιτάρια.
- Ακόμα και να μην προσθέσεις τη μπεσαμέλ, το αποτέλεσμα θα είναι εξίσου λαχταριστό και υπέροχο.
- Φτιάξε το δικό σου χειροποίητο φύλλο αν δεν θέλεις να χρησιμοποιήσεις κάποιο έτοιμο του εμπορίου.
- Αν δεν σου αρέσουν οι φλογέρες στον φούρνο, μπορείς να τις τηγανίσεις και να τις σερβίρεις σε απορροφητικό χαρτί για να μην έχουν τόσο πολύ λάδι. Η επιλογή είναι δική σου. Τα πιο νόστιμα μπουρεκάκια φούρνου με τυρί και μπεσαμέλ.
Μοιράσου τη συνταγή με τους φίλους σου. Καλή όρεξη!