afrata-skordopsoma-gemista-me-turi-tiri-zimes-psomakia-sintages-eisaimonadikigr

Γεμιστά σκορδόψωμα με τυρί και αφράτη χειροποίητη ζύμη

Αυτά τα γεμιστά σκορδόψωμα είναι αφράτα, πεντανόστιμα και θα τα λατρέψεις πολύ. Ώρα να μάθεις πως να τα φτιάξεις με τη δική σου ζύμη.

 

Τυρένια γεμιστά σκορδόψωμα

skordopsoma-gemista-me-turi-psomakia-me-skordo-sintages-eisaimonadikigr

 

Είμαι ένας άνθρωπος που έχει ιδιαίτερη αδυναμία στο σκόρδο και βάζω μπόλικη ποσότητα σε ότι μπορώ. Κατά καιρούς επίσης, ψάχνω για συνταγές με σκόρδο και βρίσκω διαμαντάκια. Μία από αυτές τις συνταγές είναι και αυτή εδώ που θα σου παρουσιάσω παρακάτω.

Είναι σίγουρα από τα πιο νόστιμα σκορδόψωμα που έχω φτιάξει και η ζύμη θα τα απογειώσει. Επίσης, ο τρόπος που θα τα φτιάξεις είναι πολύ όμορφος και κάνει υπέροχο το πιάτο και σε εμφάνιση. Το τυρί είναι ένα υλικό που προσθέτει νοστιμιά σε ότι πιάτο και να μπει και ο συνδυασμός με το σκόρδο είναι ανεπανάληπτος. Πάμε να φτιάξουμε μαζί τα πιο νόστιμα σκορδόψωμα.

 

 

 

 

Υλικά που θα χρειαστείς για περίπου 6 άτομα:

 



 

Για τη ζύμη και τη γέμιση:

  • Μισό κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 250 ml χλιαρό νερό
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά
  • Μία κουταλιά της σούπας αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 200 γραμμάρια κίτρινο τυρί της επιλογής σου σε μικρά κυβάκια

 

 

Για το βούτυρο με σκόρδο και μυρωδικά:

  • 120 γραμμάρια μαλακό βούτυρο
  • Μία πρέζα αλάτι
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες ή 1 κουταλιά της σούπας σκόρδο σε σκόνη
  • Μία κουταλιά της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Μία κουταλιά της σούπας δενδρολίβανο ξερό ή φρέσκο ψιλοκομμένο

 

 

 

 

 

 

Προετοιμασία και διαδικασία για τα γεμιστά σκορδόψωμα

gemista-skordopsoma-psomakia-me-skordo-kai-turi-sintages-eisaimonadikigr

 

Όμορφα, αφράτα σκορδοψωμάκια που θα τα λατρέψουν όλοι. Είναι το κατάλληλο πιάτο για να σερβίρεις στους αγαπημένους σου σε όλες τις περιστάσεις. Όπως επίσης και σε οικογενειακά τραπέζια, σε πάρτι αλλά και σε βραδιές με φίλους. Και μπορείς να κάνεις ότι συνδυασμούς θέλεις και να προσθέσεις τα αγαπημένα σου υλικά μέσα στα ψωμάκια.

Για αρχή, θα φτιάξουμε τη ζύμη που θα χρησιμοποιήσουμε διότι πρέπει να την αφήσουμε πολύ ώρα να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε μέγεθος. Σε ένα μπολ ρίξε το χλιαρό νερό μαζί με τη ξηρή μαγιά, το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη. Ανακάτεψε το μείγμα για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να διαλυθεί καλά η μαγιά. Έπειτα, σε ένα άλλο μπολ ανακάτεψε το αλάτι μαζί με το αλάτι και ρίξε μέσα στο μπολ τα υγρά υλικά που έχουμε στο άλλο μπολ. Ανέμειξε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να γίνουν μία ζύμη και πλάσε τη με τα χέρια σου μέχρι να μην κολλάει και να γίνει ελαστική και απαλή.

 

 

Βάλε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ και σκέπασε τη με κάποιο πανί ή με αλουμινόχαρτο. Τοποθέτησε το μπολ σε ένα ξηρό και ζεστό σημείο για περίπου 1 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος. Όταν δούμε ότι έχει φουσκώσει αρκετά, τη χωρίζουμε σε 15-18 κομμάτια. Βάζουμε ένα κομμάτι τυρί στο εσωτερικό κάθε ζύμης και πλάθουμε να γίνει μία στρογγυλή μπαλίτσα. Τις τοποθετούμε σε ένα στρογγυλό, λαδωμένο ταψί (25 εκατοστά περίπου) τη μία με απόσταση από την άλλη γιατί θα φουσκώσουν. Ξανασκεπάζουμε τα μπαλάκια με ένα λαδωμένο αλουμινόχαρτο και τα αφήνουμε να ξαναφουσκώσουν για 30 λεπτά περίπου.

Στο μεταξύ, θα φτιάξουμε τη σάλτσα σκόρδου μέχρι να περάσει η μισή ώρα. Λιώνουμε σε ένα τηγάνι ή σε ένα μπρίκι το βούτυρο και προσθέτουμε μέσα το αλάτι, το σκόρδο, τον μαϊντανό και το δενδρολίβανο. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί για 1-2 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε για λίγο στην άκρη το μείγμα μέχρι να φουσκώσουν τα ψωμάκια μας. Αλείφουμε πάνω τους τη μισό μείγμα και κρατάμε το υπόλοιπο για μετά.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου για 20-25 λεπτά μέχρι να χρυσίσουν. Μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο, ρίχνουμε από πάνω το υπόλοιπο μείγμα του βουτύρου και σκόρδου. Μπορούμε να τα απολαύσουμε όπως είναι ζεστά ή να τα αφήσουμε να κρυώσουν λίγο. Τα πιο νόστιμα γεμιστά σκορδόψωμα είναι έτοιμα για να τα μοιραστείς με όσους αγαπάς ή και όχι.

 

 

 

 

Extra tips:

  • Τα συγκεκριμένα σκορδοψωμάκια ταιριάζουν πολύ με κάποιο ντίπ ντομάτας ή ακόμα και με κάποια σως γιαουρτιού. Επίσης, ταιριάζουν με τυρί κρέμα, sour cream, γιαούρτι αλλά και με κάποια πιο καυτερή σάλτσα της επιλογής σου.
  • Εκτός από τυρί, μπορείς να γεμίσεις τα ψωμάκια σου με ότι άλλο υλικό θέλεις. Για παράδειγμα, μπέικον, κοτόπουλο, γαλοπούλα, σαλάμι αέρος, χοιρινό, κιμά, λουκάνικο κλπ. Όπως επίσης και με κάποιο λαχανικό που ταιριάζουν. Πχ, πιπεριές, μανιτάρια, κρεμμύδι, ντομάτα φρέσκια, ντοματίνια, σπανάκι, πατάτα, καρότο κλπ.
  • Ένας ωραίος συνδυασμός για αυτά τα ψωμάκια είναι η φέτα και το σπανάκι και θα έχεις αμέσως στο τραπέζι σου αφράτα σπανακοψωμάκια.
  • Αν θέλεις μπορείς να ρίξεις τυρί τριμμένο πάνω από τα ψωμάκια σου πριν τα βάλεις να τα ψήσεις για περισσότερη νοστιμιά.
  • Κάποια μπαχαρικά που ταιριάζουν πολύ στη συνταγή, είναι η ρίγανη, ο κουρκουμάς, η γλυκιά πάπρικα, το λευκό πιπέρι αλλά και το μπούκοβο αν το θέλεις λίγο πιο καυτερό.
  • Φυσικά και μπορείς να φτιάξεις αυτά τα ψωμάκια χωρίς το βούτυρο και απλά να τα αλείψεις με λίγο λάδι ή αυγό για να χρυσίσουν.
  • Και λίγο σουσάμι πριν τα ψήσεις έτσι για τη τσαχπινιά.
  • Επίσης, είναι το κατάλληλο συνοδευτικό για ούζο, κρασάκι αλλά και μπύρα. Δες εδώ εύκολους μεζέδες για ούζο και ότι άλλο θέλεις.
  • Φτιάξε μοναδικά ζουμερά πιτάκια με κιμά για να γλείφεις τα δάχτυλα σου.
  • Ελαφριά χειροποίητα τυροπιτάκια με ανθότυρο για μικρούς και μεγάλους.
  • Νηστίσιμα πουγκάκια λαχανικών, ιδανικά για τη Σαρακοστή και όχι μόνο.

 

 

 

Μοιράσου αυτά τα μοσχομυριστά γεμιστά σκορδόψωμα με τους φίλους σου. Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

 

Post Author: Eisaimonadikigr