Πάμε να φτιάξουμε τα πιο νόστιμα γεμιστά πατατοπιτάκια για όλη την οικογένεια. Αυτή η συνταγή θα αρέσει σε όλους και θα τη φτιάχνεις συνέχεια.
Υπέροχα γεμιστά πατατοπιτάκια
Μία όμορφη μέρα, όπως είναι και αυτή, αποφάσισα πως θέλω να φτιάξω κάτι με σπιτική ζύμη. Κοίταξα το ψυγείο μου για να δω τι υλικά υπάρχουν μέσα και βρήκα ότι έχω πολλές πατάτες. Έτσι, σκέφτηκα ότι θα τις αξιοποιήσω σε αυτή τη συνταγή.
Είναι το κατάλληλο πιάτο για όλες τις ώρες της ημέρας αλλά και για διάφορα τραπέζια και συναντήσεις και μπορεί να γίνει και νηστίσιμο-vegan. Μπορεί να βοηθήσει όλη η οικογένεια στη παρασκευή του και σίγουρα θα τη χρησιμοποιήσεις πολλές φορές ακόμα. Τι θα χρειαστείς λοιπόν;
Υλικά για περίπου 20 γεμιστά πατατοπιτάκια:
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- Ένα σακουλάκι ξηρή μαγιά
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- Μισό κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 αυγό
- 1 ποτήρι νερού χλιαρό νερό περίπου
Για τη γέμιση πατάτας:
- 4-5 πατάτες
- Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 2 σκελίδες σκόρδο
- Ψιλοκομμένο άνηθο και μαϊντανό όσο θέλουμε
- 2 κουταλιές της σούπας τυρί τριμμένο
- Μισή κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- Μισό ποτήρι από το νερό που βράσαμε
- 1 αυγό για το άλειμμα
Διαδικασία και εκτέλεση για τα πατατοπιτάκια μας
Ξεκινάμε τη συνταγή μας με το να φτιάξουμε τη ζύμη μας γιατί πρέπει να την αφήσουμε να φουσκώσει όσο εμείς φτιάχνουμε τη γέμιση. Σε ένα βαθύ μπολ, προσθέτουμε τη ξηρή μαγιά μαζί με το νερό και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. Ρίχνουμε το αλάτι, τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε ξανά. Τέλος, ρίχνουμε και το αυγό.
Αρχίζουμε σιγά σιγά και ρίχνουμε το αλεύρι και πλάθουμε ή ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μία μαλακή ζύμη που θα ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Μπορεί να μην χρειαστούμε όλο το αλεύρι και πρέπει να κρατήσουμε και λίγο για μετά που θα ανοίξουμε τα πιτάκια. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για περίπου 1 ώρα, αφού την έχουμε σκεπάσει.
Συνεχίζουμε με τη γέμιση πατάτας. Καθαρίζουμε καλά τις πατάτες και τις βάζουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν καλά. Μόλις βράσουν, κρατάμε λίγο από το νερό γιατί θα το χρειαστούμε στη συνέχεια.
Πολτοποιούμε τις πατάτες με ένα πιρούνι και ρίχνουμε μέσα το νερό που έχουμε κρατήσει. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη όσο θέλουμε, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Τρίβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο στον τρίφτη και τα προσθέτουμε στο μείγμα. Ψιλοκόβουμε τον άνηθο και τον μαϊντανό και τα βάζουμε στο μείγμα. Τέλος, ρίχνουμε το τυρί και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει για να τη χρησιμοποιήσουμε.
Μόλις φουσκώσει η ζύμη, τη χωρίζουμε σε μπαλάκια και την ανοίγουμε με όποιον τρόπο επιθυμούμε. Βάζουμε λίγη γέμιση στο κάθε πιτάκι και το κλείνουμε καλά. Τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο λαδωμένο ταψί ή σε λαδόκολλα και τα αλείφουμε από πάνω με το αυγό.
Ψήνουμε τα γεμιστά πατατοπιτάκια μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για περίπου 20-30 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα. Έτοιμα τα πατατοπιτάκια μας!
Extra tips:
- Μπορείς να συνοδεύσεις τα πιτάκια με μία δροσερή σαλάτα ή κάποια σος που σου αρέσει.
- Την ίδια ζύμη μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις για ότι πιτάκια θέλεις.
- Αν θέλεις, μπορείς να τηγανίσεις τα πιτάκια αντί να τα βάλεις στον φούρνο.
- Λαχταριστοί πατατοκεφτέδες με 3 είδη τυριών.
- Εύκολη ζύμη κουρού για αφράτα τυροπιτάκια.
- Χοιρινά πουγκάκια με πιπεριές και μανιτάρια.
Μοιράσου τη συνταγή με τους φίλους σου. Καλή επιτυχία!