Εμπνεύστηκα αυτά τα ζουμερά πιτάκια με κιμά από μία Ιαπωνική συνταγή που είδα. Ώρα να τη φτιάξεις και εσύ και να γλείφεις τα δάχτυλα σου.
Γεμιστά πιτάκια με κιμά
Ήταν μία καθημερινή μέρα όπως όλες οι άλλες που πειραματιζόμουν με διάφορες συνταγές και έψαχνα στο ίντερνετ για καινούριες. Έπεσα πάνω σε μία Ιαπωνική συνταγή και τη χάζεψα για λίγο. Αμέσως μου ήρθε η ιδέα για αυτά τα υπέροχα πιτάκια και έκανα κάποιες δικές μου παραλλαγές. Το αποτέλεσμα με αντάμειψε και σου το παρουσιάζω. Με λίγα απλά βήματα θα μπορείς να έχεις και εσύ αυτά τα ζουμερά πιτάκια με κιμά για όλη την οικογένεια.
Τι θα χρειαστείς για τη ζύμη (για περίπου 20 κομμάτια):
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- Ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- Μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- Ένα φακελάκι ξηρή μαγιά
- 1,5 ποτήρι νερό
Για τη γέμιση:
- Μισό κιλό κιμά
- Μία συσκευασία μανιτάρια κονσέρβας ή φρέσκα
- Μία συσκευασία ντομάτα κομματάκια
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 2 σκελίδες σκόρδο
- Αλάτι, πιπέρι όσο θέλεις
- 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
- Μία κουταλιά της σούπας ξύδι μπαλσάμικο
- Λίγο λάχανο τριμμένο (όσο θέλεις)
- 2 τριμμένα καρότα
Προετοιμασία και διαδικασία για τα γεμιστά πιτάκια με κιμά
Για αρχή θα ξεκινήσουμε με τη ζύμη μας για να την αφήσουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει καλά. Σε ένα μεγάλο βαθύ μπολ, ρίξε το νερό μαζί με τη μαγιά, το αλάτι, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο και ανακάτεψε καλά μέχρι να λιώσει η μαγιά. Πρόσθεσε σιγά σιγά το αλεύρι και ανακάτευε μέχρι να γίνει μία μαλακή ζύμη. Ζύμωσε τη ζύμη για 2-3 λεπτά και σκέπασε τη με πολλά πανιά. Άφησε την στην άκρη για περίπου 1 ώρα μέχρι να φουσκώσει καλά. Μπορεί να χρειαστεί και περισσότερη ώρα, οπότε άστη να ξεκουραστεί όσο νομίζεις.
Συνεχίζουμε με τη γέμιση με κιμά. Βάζουμε τον κιμά σε ένα αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να τσιγαριστεί λίγο. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο αφού τα ψιλοκόψουμε. Βάζουμε τα μανιτάρια, το λάχανο και τα καρότα και ανακατεύουμε μέχρι να τραβήξουν τα υγρά τους. Έπειτα προσθέτουμε τα κομματάκια ντομάτας και αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη και το μπαλσάμικο. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε λίγο νερό για να βράσουν όλα μαζί για περίπου 20 λεπτά. Δέκα λεπτά πριν το κλείσεις, δοκίμασε να δεις αν χρειάζεται αλάτι, πιπέρι ή ζάχαρη και άφησε το στην άκρη να κρυώσει πριν το χρησιμοποιήσουμε.
Μόλις η ζύμη μας είναι έτοιμη, τη χωρίζουμε σε μικρά μπαλάκια και τα ανοίγουμε με τα χέρια μας. Βάζουμε λίγη από τη γέμιση στη μέση και το τυλίγουμε μπαλάκι για να κλείσει καλά. Το πατικώνουμε απαλά για να γίνει σαν απλωμένη τηγανίτα και το αφήνουμε σε ένα πιάτο. Τώρα έχουμε 2 επιλογές. Είτε θα τα τηγανίσουμε σε καυτό λάδι, είτε θα τα ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο, σε λαδωμένο ταψί ή λαδόκολλα, στους 180 βαθμούς Κελσίου για περίπου 20 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα. Η επιλογή είναι δική σου ανάλογα με τον τρόπο που θέλεις να τα φτιάξεις. Τα ζουμερά πιτάκια με κιμά είναι έτοιμα να τα απολαύσεις.
Extra tips:
- Μπορείς να κάνεις ότι γέμιση θέλεις για τα πιτάκια μας. Μην βάλεις το κρέας αν δεν θέλεις και άφησε μόνο τα λαχανικά. Θα γίνουν το ίδιο νόστιμα.
- Βεβαίως, αν δεν θέλεις μπορείς να μην προσθέσεις κάποιο από τα υλικά.
- Συνόδευσε τα πιτάκια μας μία δροσερή σαλάτα, ένα αναψυκτικό ή ακόμα μία ελαφριά σάλτσα με γιαούρτι.
- Αντί για κιμά, πρόσθεσε κοτόπουλο ή λουκάνικο και το αποτέλεσμα θα σε ανταμείψει.
- Μία ωραία ιδέα είναι να φτιάξεις αυτά τα πιτάκια, με το τυρί που σου αρέσει και να έχεις υπέροχες γεμιστές τηγανίτες με τυρί.
- Αγόρασε έτοιμη ζύμη αν δεν θέλεις να φτιάξεις δική σου ζύμη.
Μοιράσου αυτά τα ζουμερά πιτάκια με κιμά με τους φίλους σου. Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!