Φτιάξε αυτά τα υπέροχα αφράτα μουστοκούλουρα που αγαπάνε μικροί και μεγάλοι. Μία εύκολη συνταγή που θα μπορείς να τη φτιάχνεις συνέχεια.
Αφράτα μουστοκούλουρα που γίνονται πανεύκολα
Οι αγαπημένες μου αναμνήσεις είναι εκείνες του Πάσχα από όταν ήμουν μικρή. Θυμάμαι που όλη η οικογένεια νήστευε τη Μεγάλη Εβδομάδα και η μητέρα μου μας έπαιρνε πολλά νηστίσιμα καλούδια από τον φούρνο της γειτονιάς. Ένα από αυτά ήταν τα αγαπημένα μου μουστοκούλουρα που τους έχω ιδιαίτερη αδυναμία μέχρι και σήμερα.
Και μιας και κοντεύει ο καιρός για το Πάσχα, σκέφτηκα πόσο τέλειο θα ήταν να φτιάξω τα δικά μου αφράτα μουστοκούλουρα μια φορά. Έτσι θα φτιάξω όσα θέλω και εκτός του ότι θα τα αγαπήσουν όλοι, θα είναι και φρέσκα γεμάτα μυρωδιές και πολύ αγάπη. Πάμε να δούμε πως μπορείς να τα φτιάξεις και εσύ εύκολα και γρήγορα.
Υλικά για περίπου 15-20 κομμάτια:
- 200 γραμμάρια μούστο (μπορείς να χρησιμοποιήσεις πετιμέζι αντί για μούστο)
- 200 ml ηλιέλαιο
- 180 γραμμάρια ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη
- Μισό κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρική
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν-πάουντερ
- Μισό κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο σε σκόνη
- 800 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 σφηνάκι κονιάκ της επιλογής σου
- 100-150 γραμμάρια σουσάμι για την επικάλυψη
Εκτέλεση και παρασκευή για τα αφράτα μουστοκούλουρα
Όπως προανέφερα στα υλικά της συνταγής, μπορείς αντί για μούστο να χρησιμοποιήσεις πετιμέζι. Το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο και θα έχεις υπέροχα μουστοκούλουρα στο πιάτο σου.
Για αρχή ανακατεύουμε σε ένα μπολ τον μούστο, το ηλιέλαιο και τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα και να λιώσει η ζάχαρη. Στη συνέχεια ανακατεύουμε το κονιάκ μαζί με τη μαγειρική σόδα και τα προσθέτουμε στο μείγμα μας.
Έπειτα κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε μέσα όλα τα στερεά υλικά. Τη κανέλα, το μπέικιν-πάουντερ και το γαρύφαλλο. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί και τα ρίχνουμε σιγά σιγά μέσα στο μείγμα με τον μούστο. Ανακατεύουμε με μία σπάτουλα ή με τα χέρια μας μέχρι να μην κολλάει στα χέρια η ζύμη. Αν είναι παραπάνω σκληρή, μην τη ζυμώσετε άλλο ή μην της προσθέσετε άλλο αλεύρι. Αφήστε τη να ξεκουραστεί για 10-15 λεπτά και θα μαλακώσει μόνη της.
Αφού περάσουν τα 15 λεπτά είναι έτοιμη για να τη πλάσουμε και να φτιάξουμε ότι σχήμα από μουστοκούλουρα θέλουμε. Τα περνάμε από το σουσάμι που έχουμε βάλει σε ένα πιάτο και απλώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και τοποθετούμε πάνω του τα μουστοκούλουρα που έχουμε πλάσει. Ψήνουμε τα μουστοκούλουρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 15-20 λεπτά. Τα αφράτα μουστοκούλουρα είναι έτοιμα να τα απολαύσεις και να τα μοιραστείς με τους αγαπημένους σου.
Extra tips:
- Για ένα πιο τραγανό αποτέλεσμα, πρόσθεσε ξηρούς καρπούς μέσα στη ζύμη ή βάλε ξηρούς καρπούς τριμμένους πάνω από το κάθε μουστοκούλουρο πριν το ψήσεις.
- Αντί για κονιάκ, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ρακόμελο ή κάποιο ελαφρύ ποτό με γεύση φρούτων.
- Επίσης, μπορείς να προσθέσεις σταφίδες ξανθές ή μαύρες ή κάποιο άλλο αποξηραμένο φρούτο που προτιμάς. Κάποιοι προσθέτουν και κάποια μαρμελάδα ή κάποιο γλυκό του κουταλιού της επιλογής τους.
- Για περισσότερα μουστοκούλουρα, αύξησε τη ποσότητα των υλικών.
- Μπορείς να αποθηκεύσεις τα μουστοκούλουρα σε θερμοκρασία δωματίου αφού κρυώσουν. Κρατιούνται φρέσκα για περίπου 1-2 εβδομάδες, ακόμα και στο ψυγείο.
- Είναι το κατάλληλο κουλουράκι για συνοδεία μαζί με τον καφέ ή το τσάι σου, αλλά και για να το μοιραστείς με όσους αγαπάς.
- Αν δεν θέλεις, δεν χρειάζεται να τους βάλεις σουσάμι. Ή αλλιώς, μπορείς να τα χωρίσεις σε 2 ζύμες. Μία με σουσάμι και μία χωρίς.
- Δες εδώ πως μπορείς να φτιάξεις νηστίσιμο κέικ με σταφίδες για όλη την οικογένεια.
- Νηστίσιμα κουλουράκια πορτοκαλιού για να γλείφεις τα δάχτυλα σου.
- Βρες εδώ νηστίσιμες-vegan συνταγές για να διαλέξεις.
Μοιράσου αυτά τα πεντανόστιμα αφράτα μουστοκούλουρα με τους φίλους σου. Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!