Αυτό που σου λείπει από τη ζωή σου είναι σίγουρα ένας μπακλαβάς με σοκολάτα. Αυτός ο σοκολατένιος μπακλαβάς θα σε ταξιδέψει.
Ξεχωριστός μπακλαβάς με σοκολάτα
Στις εγκυκλοπαίδειες γαστρονομίας ανά τον κόσμο αναφέρεται ότι ο μπακλαβάς αποτελεί ένα από τα πιο φημισμένα ανατολίτικα σιροπιαστά γλυκά, το οποίο παρασκευάζεται από πολλές στρώσεις φύλλου κρούστας και γέμιση από ξηρούς καρπούς. Όταν τα παραπάνω συναντούν τη λαχταριστή σοκολάτα, η απόλαυση κορυφώνεται μοναδικά. Αυτός ο μπακλαβάς με σοκολάτα δεν έχει πολλά υλικά. Πάμε να τα δούμε.
Γράφει η Κυριακή Δριτσάκου.
Υλικά για 24 μερίδες περίπου:
- 24 φύλλα κρούστας
- 180 γραμμάρια μέλι
- 120 ml νερό
- 1 ξυλάκι κανέλα
- 225 γραμμάρια πραλίνα φουντουκιού
- 150 γραμμάρια φουντούκια ψημένα και χοντροκομμένα
- 100 γραμμάρια αμύγδαλα καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
- 100 γραμμάρια καρύδια ψημένα και χοντροκομμένα
- 1 κουταλιά της σούπας κανέλα σε σκόνη
- 1/8 κουταλιά της σούπας αλάτι
- 225 γραμμάρια βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
- 110 γραμμάρια βούτυρο ανάλατο αγελαδινό λιωμένο
Εκτέλεση και διαδικασία για τον σοκολατένιο μπακλαβά
Για αρχή, θα φτιάξουμε το σιρόπι. Σε μια μεσαία κατσαρόλα ρίξτε το νερό, το μέλι και το κανελόξυλο και βράστε τα σε μέτρια φωτιά μέχρι να διαλυθεί το μέλι. Δυναμώστε τη θερμοκρασία χωρίς να ανακατέψετε τα υλικά για 10 λεπτά ακόμα. Απομακρύνετε από τη φωτιά και σκεπάστε την κατσαρόλα με το καπάκι για να διατηρηθεί ζεστό το μείγμα. Αφαιρέστε το ξυλάκι κανέλας.
Έπειτα, προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου . Σε ένα μεσαίο μπολ, ζεστάνετε την πραλίνα φουντουκιού για 30 δευτερόλεπτα στο φούρνο μικροκυμάτων μέχρι να λιώσει και να γίνει σαν κρέμα.
Σε ένα μικρό μπολ, αναμείξτε τα φουντούκια, τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα φιστίκια και την κανέλα σε σκόνη με ένα κουτάλι. Στη συνέχεια, αλείψτε ένα ταψί διαμέτρου 20 εκατοστών με τα 225 γραμμάρια βούτυρο και απλώστε 5 φύλλα κρούστας, αφού τα βουτυρώσετε ένα ένα με το λιωμένο βούτυρο. Φροντίστε να εξέχουν από το ταψί. Αφού αλείψετε και το πέμπτο φύλλο, προσθέστε 75 γραμμάρια πραλίνα φουντουκιού και 150 γραμμάρια από το μείγμα των ξηρών καρπών και της κανέλας.
Επαναλάβετε τη διαδικασία άλλες δύο φορές στα υπόλοιπα φύλλα. Ολοκληρώστε με τα έξι φύλλα κρούστας που έμειναν και αλείψτε τα ένα ένα με το λιωμένο βούτυρο χωρίς να προσθέσετε στο τέλος γέμιση. Τυλίξτε περιμετρικά του ταψιού σας τα φύλλα που εξέχουν και πιέστε ελαφρά την κορυφή του μπακλαβά σας.
Με ένα αιχμηρό μαχαιράκι, χαράξτε το γλυκό 3 φορές κάθετα και 5 οριζόντια. Ψήστε στη μεσαία σχάρα για 35 λεπτά ή μέχρι τα φύλλα να ροδίσουν.
Απομακρύνετε από τον φούρνο και περιχύστε τον ψημένο μπακλαβά με το σιρόπι. Αφήστε τον μπακλαβά για 2-3 ώρες να ρουφήξει το σιρόπι του. Διατηρήστε τον σε θερμοκρασία δωματίου ή στο ψυγείο αφού κρυώσει. Ο υπέροχος μπακλαβάς με σοκολάτα είναι έτοιμος να τον απολαύσεις αλλά και να τον μοιραστείς με όποιον θέλεις.
ΣΥΧΝΑ ΛΑΘΗ:
- Επειδή τα φύλλα κρούστας είναι πολύ ευαίσθητα, χειριστείτε τα προσεκτικά ώστε να μη σκιστούν. Για αυτό το λόγο περιμένετε ώστε να ξεπαγώσουν.
ΈΞΥΠΝΕΣ ΙΔΕΕΣ:
- Σερβίρετε με μια μπάλα παγωτό βανίλια και λίγη λιωμένη σοκολάτα και θα ξετρελαθείτε. Μπορείτε να διαλέξετε ότι γεύση παγωτό σας αρέσει. Επίσης, μία καλή ιδέα σερβιρίσματος είναι η σαντιγί και οι τριμμένοι ξηροί καρποί.
- Ιδανικά, αφήστε τον μπακλαβά για μια νύχτα, να απορροφήσει το σιρόπι. Έτσι, θα γίνει πιο ζουμερός και νόστιμος.
- Νοτίστε ελαφρά τα φύλα, πριν φτιάξετε τον μπακλαβά, για να μην μαραίνονται.
- Αν δεν θέλεις, μπορείς να μην προσθέσεις τη σοκολάτα στη συνταγή. Το γλυκάκι μας θα βγει το ίδιο νόστιμο και μοναδικό. Ο μπακλαβάς με σοκολάτα που θα λατρέψεις.
- Υπέροχο προφιτερόλ με σοκολάτα και πορτοκάλι.
- Ήρθε η ώρα να δοκιμάσεις αυτό το μιλφέιγ με κάστανο.
- Σιροπιαστό ραβανί με κρέμα σοκολάτας, δεν έχεις ξαναδοκιμάσει σίγουρα.
- Εύκολα ινδοκάρυδα με γλυκό του κουταλιού κεράσι.
- Εύκολη και γρήγορη παραδοσιακή γαλατόπιτα για όλη την οικογένεια.
Μοιράσου αυτό το σοκολατένιο μπακλαβαδάκι με τους φίλους σου. Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!