Μία ελαφριά ανοιξιάτικη τούρτα με ανανά και καρύδια. Ένα λαχταριστό, δροσερό γλυκάκι που θα θες να μοιραστείς με τους αγαπημένους σου όλες τις εποχές.
Δροσερή ανοιξιάτικη τούρτα με ανανά
Αν έχετε βαρεθεί τα συνηθισμένα γλυκά, φτιάξτε αυτή την δροσερή ανοιξιάτικη τούρτα και καταπλήξτε τους όλους! Γίνεται πολύ εύκολα και μπορείς να τη στολίσεις όπως θέλεις εσύ. Πάμε να δούμε τι θα χρειαστείς και τη διαδικασία του.
Γράφει η Κυριακή Δριτσάκου.
Υλικά για 10 μερίδες:
Για το παντεσπάνι:
- 4 μεγάλα αβγά
- ½ κούπα ζάχαρη
- 1 κούπα αλεσμένα καρύδια
- 1/3 κούπας αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 κουταλιά κακάο
- ¼ κούπας βούτυρο λιωμένο
Για τη κρέμα:
- ¼ κούπας κορν φλάουρ
- 1/3 κούπας ζάχαρη
- ¼ κουταλάκι βανίλια
- 3 κρόκοι αβγών
- 1 ½ κούπα γάλα ζεστό
Για το γαρνίρισμα-σερβίρισμα:
- 2 κουταλιές της σούπας κονιάκ
- 400 γραμμάρια σαντιγί
- Δύο κονσέρβες ανανά
- 250 γραμμάρια ράσμπερι ή φράουλες
Διαδικασία και εκτέλεση
Πάμε για αρχή να φτιάξουμε το παντεσπάνι για τη τούρτα μας. Χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρη στο μίξερ, για 15 λεπτά στη δυνατή ταχύτητα, μέχρι να αφρατέψουν.
Στη συνέχεια, κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το κακάο. Τα ρίχνουμε σε δόσεις μέσα στο μείγμα των χτυπημένων αβγών. Κατόπιν ρίχνουμε και ενσωματώνουμε στο μείγμα τα καρύδια κι έπειτα το λιωμένο βούτυρο, κουταλιά κουταλιά, ανακατεύοντας απαλά και προσέχοντας να μην ξεφουσκώσει η ζύμη.
Αδειάζουμε το μείγμα σε δύο ταψάκια με διάμετρο 24 εκατοστά, στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί φούρνου ή λαδόκολλα. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου για 35 λεπτά.
Για περισσότερα νόστιμα και εύκολα γλυκά δες εδώ
Έπειτα, ετοιμάζουμε την κρέμα για την ανοιξιάτικη τούρτα με ανανά. Βάζουμε το γάλα να ζεσταθεί για 5 λεπτά και το αφήνουμε στην άκρη. Ανακατεύουμε σε ένα κατσαρολάκι το κορν φλάουρ, τη ζάχαρη και τη βανίλια. Προσθέτουμε τους κρόκους και χτυπάμε το μείγμα με το σύρμα μέχρι να αφρατέψει και να πήξει. Ρίχνουμε μεμιάς το ζεστό γάλα χτυπώντας ζωηρά και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να γίνει μία λεία πηχτή κρέμα. Προσέχουμε να είναι χαμηλή η φωτιά για να μην κόψει η κρέμα μας. Την αφήνουμε να κρυώσει και την ανακατεύουμε με μία κούπα του τσαγιού σαντιγί.
Ενώνουμε τα δύο παντεσπάνια σε μία πιατέλα, στρώνοντας ανάμεσα την κρέμα. Ραντίζουμε την επιφάνεια με το κονιάκ και την καλύπτουμε με ένα στρώμα σαντιγί. Βάζουμε την υπόλοιπη σαντιγί σε κορνέ και στολίζουμε την τούρτα. Τοποθετούμε τις ροδέλες ανανά, και τα ράσμπερι ή τις φράουλες κομμένες στη μέση, στην επιφάνεια.
Καλύπτουμε την τούρτα με διαφανή μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον πέντε ώρες. Η δροσερή ανοιξιάτικη τούρτα με ανανά και καρύδια είναι έτοιμη να την απολαύσεις.
EXTRA TIPS:
- Μπορούμε να αντικαταστήσουμε την σαντιγί με μους γιαουρτιού. Η κατασκευή της είναι πολύ απλή. Χτυπάμε 200 γραμμάρια στραγγιστό γιαούρτι με μία βανίλια, με το σύρμα ζαχαροπλαστικής. Παίρνουμε δύο κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος light ή φυτική, την χτυπάμε μέχρι να σφίξει και την προσθέτουμε λίγη λίγη στην κρέμα γιαουρτιού, ανακατεύοντας με απαλές κινήσεις. Την βάζουμε στο ψυγείο σκεπασμένη με μεμβράνη μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.
- Αντί για ανανά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ακτινίδια ή πεπόνι όταν είναι στην εποχή του, ή μπανάνες κομμένες σε ροδέλες. Ότι φρούτο και να χρησιμοποιήσεις, το αποτέλεσμα θα είναι εντυπωσιακό.
- Για την ελαφριά μους λεμονιού δες εδώ.
- Η πιο ζουμερή σπιτική τούρτα σοκολάτα γεμάτη μερέντα.
- Δροσερή τάρτα λάιμ με μυρωδιές και αρώματα.
Σου άρεσε η τούρτα; Μοιράσου τη με τους φίλους σου!