melitzanopita-xoris-fullo-melitzanes-pita-eukoli-pites-mageiriki-laxanika-eisaimonadikigr

Ανεπανάληπτη μελιτζανόπιτα χωρίς φύλλο, έτοιμη σε 5 λεπτά

Μία από τις πιο εύκολες πίτες χωρίς φύλλο για όλες τις ώρες της ημέρας. Αυτή η μελιτζανόπιτα χωρίς φύλλο θα γίνει η αγαπημένη σου.

 

Μυστική συνταγή για τη πιο νόστιμη μελιτζανόπιτα χωρίς φύλλο

pita-me-melitzana-xoris-fullo-spitiko-pites-eukoles-melitzanes-melitzanopita-eisaimonadikigr

 

Νομίζω ότι έχεις καταλάβει ότι είμαι μεγάλος φαν των πιτών, από τις συνταγές που έχεις δει μέχρι τώρα. Μου αρέσουν ιδιαίτερα και αυτές που γίνονται εύκολα και δεν θέλουν πολύ ώρα για να γίνουν. Ιδανικά προτιμώ αυτές που δεν έχουν φύλλο γιατί εκτός του ότι είναι πιο ελαφριές, τις θεωρώ και πιο υγιεινές αλλά και πιο οικονομικές. Και σίγουρα και πιο εύκολες διότι είναι αρκετά χρονοβόρο να ανοίγεις το δικό σου σπιτικό φύλλο. Έτσι, κάθε φορά που έχω την ευκαιρία, ανοίγω τα ντουλάπια και το ψυγείο μου και εφευρίσκω μία ακόμα καινούρια συνταγή.

Μία από αυτές είναι και η συγκεκριμένη μιας και είδα ότι το ψυγείο μου κατακλύζεται από μελιτζάνες και φρέσκα λαχανικά που είχα πάρει από τη λαϊκή. Έβαλα λίγη φαντασία και αυτό που έφτιαξα ήταν απίστευτο και πεντανόστιμο. Μία μελιτζανόπιτα που τη λάτρεψαν όλοι και από εκείνη τη μέρα τη φτιάχνω συνέχεια. Αλλά ας αφήσουμε τα πολύ λόγια και πάμε μαζί να τη φτιάξουμε για να την απολαύσεις και εσύ με τους αγαπημένους σου ή μόνη σου.

 

 

 

 

Τι θα χρειαστείς για ένα μεσαίο στρογγυλό ταψάκι:

 



 

  • 2 μεγάλες μελιτζάνες
  • Μία πατάτα τριμμένη
  • 1 κολοκυθάκι τριμμένο
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • Αλάτι και πιπέρι όσο θέλεις
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
  • Μία πρέζα θυμάρι
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι της επιλογής σου (200 γραμμάρια)
  • 3 κουταλιές της σούπας κίτρινο τριμμένο τυρί
  • 2 αυγά
  • 1,5 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1-2 κουταλιές της σούπας φρυγανιά τριμμένη

 

 

 

 

 

 

Εκτέλεση και προετοιμασία για τη μελιτζανόπιτα χωρίς φύλλο

pita-me-melitzanes-xoris-fillo-fullo-crust-melitzana-laxanika-eisaimonadikigr

 

Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσεις για την υπέροχη πίτα είναι από τις πιο εύκολες και δεν θα χρειαστείς πολύ ώρα από τη μέρα σου. Για αρχή, κόψε τις μελιτζάνες σε χοντρές φέτες και βάλε τις σε άφθονο νερό να ξεπικρίσουν λίγο. Άλλαξε 2-3 φορές νερό και στη συνέχεια στράγγιξε τις καλά με χαρτί κουζίνας. Κόψε τις σε μικρά κομματάκια και βάλε τις στον φούρνο ή στο air-fryer να ψηθούν για 10-15 λεπτά με λίγο ελαιόλαδο. Μόλις γίνουν, βγάλε τις από τον φούρνο και άφησε τες στην άκρη να κρυώσουν.

Μέχρι να κρυώσουν οι μελιτζάνες μας συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα λαχανικά. Τρίψε στον τρίφτη το κολοκυθάκι και τη πατάτα και στράγγιξε τα καλά με τα χέρια σου να φύγουν όλα τα υγρά τους. Τοποθέτησε τα σε ένα μεγάλο μπολ και πρόσθεσε μέσα το κρεμμύδι και το σκόρδο αφού τα τρίψεις και αυτά στον τρίφτη. Πρόσθεσε μέσα και τις μελιτζάνες, αλάτι και πιπέρι όσο θέλεις, τη ρίγανη και το θυμάρι και ανακάτεψε τα όλα μαζί.

 

 

Έπειτα πρόσθεσε τα αυγά, το ελαιόλαδο και το γιαούρτι και ανακάτεψε πάλι. Τέλος, κοσκίνισε το αλεύρι και ρίξε το και αυτό μέσα στο μείγμα. Ρίξε και 2 κουταλιές της σούπας κίτρινο τυρί μέσα στη ζύμη και κράτησε την άλλη για από πάνω. Ανακάτεψε καλά όλα τα υλικά μέχρι να γίνουν μία ρευστή ζύμη και άπλωσε ένα κομμάτι λαδόκολλα σε ένα στρογγυλό ταψάκι ή άλειψε το με λίγο λάδι. Άπλωσε το μείγμα σε όλη την επιφάνεια του ταψιού και ρίξε από πάνω λίγο κίτρινο τυρί αλλά και λίγη φρυγανιά τριμμένη. Ψήσε τη πίτα μας σε προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λεπτά στους 180 βαθμούς Κελσίου μέχρι να πάρει χρώμα. Μόλις είναι έτοιμη, άφησε τη να κρυώσει λίγο και κόψε τη μετά σε κομμάτια για να μην διαλυθεί. Και τώρα που έμαθες πως να φτιάξεις αυτή τη πεντανόστιμη μελιτζανόπιτα χωρίς φύλλο, ήρθε η ώρα να τρέξεις στη κουζίνα σου.

 

 

 

 

 

 

Extra tips:

 

 

 

 

Μοιράσου τη πιο λαχταριστή μελιτζανόπιτα χωρίς φύλλο με τους φίλους σου. Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

 

Post Author: Eisaimonadikigr