Αν ψάχνεις ένα εύκολο και γρήγορο σνακ, τότε αυτά τα αλμυρά τρουφάκια είναι για σένα. Για όλες τις περιστάσεις και ώρες της ημέρας.
Αλμυρά τρουφάκια για μικρούς και μεγάλους
Τις προάλλες είχε γενέθλια η αδερφή μου και έψαχνα επί πολλές ώρες να βρω εύκολα σνακ για πάρτυ. Ήθελα να ετοιμάσω ένα μεγάλο μπουφέ που να έχει πάνω τα πάντα. Έπεσα πάνω σε πάρα πολλές συνταγές για το τραπέζι που ετοίμασα αλλά κυρίως ήθελα να είναι εύκολες και γρήγορες. Και σίγουρα να εκπλήξω τους καλεσμένους και την αδερφή μου.
Μία από αυτές τις συνταγές, είναι και αυτά τα τρουφάκια που ενθουσιάστηκα αμέσως μόλις τα είδα. Μπορώ να σου πω ότι έγιναν ανάρπαστα και εγώ δεν περίμενα να είναι τόσο εύκολα αλλά και τόσο νόστιμα. Έτσι, σκέφτηκα ότι θέλω να μοιραστώ αυτό το αριστούργημα μαζί σου. Ίσως τα συμπεριλάβεις και εσύ σε κάποιο τραπέζι ή τα κεράσεις σε αγαπημένους και φίλους. Ωστόσο, μπορείς να τα έχεις και ως ένα εύκολο σνακ για να πάρεις μαζί σου στη δουλειά, στο σχολείο αλλά και στη σχολή. Πάμε να δούμε τι θα χρειαστείς και πως θα τα φτιάξεις και εσύ.
Υλικά που θα χρειαστείς για 10-15 τρουφάκια:
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 400 γραμμάρια μαλακό λευκό τυρί (μπορείς να χρησιμοποιήσεις κατσικίσιο, ανθότυρο, μανούρι, φέτα και ότι άλλο θέλεις)
- Μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- Μία κουταλιά της σούπας κίτρινο τυρί τριμμένο
- Αλάτι και πιπέρι όσο θέλεις
- Μία κουταλιά της σούπας τυρί κρέμα τύπου Φιλαδέλφεια
- Μισό κουταλάκι του γλυκού πάπρικα γλυκιά
- Λίγο ρίγανη (προαιρετικά)
- 2 δαμάσκηνα ψιλοκομμένα
- 2-3 κουταλιές της σούπας φιστίκι Αιγίνης ψιλοκομμένο
- 2 κουταλιές της σούπας τριμμένη καρυδόψιχα
Εκτέλεση για τα πιο νόστιμα αλμυρά τρουφάκια
Όπως κατάλαβες πολύ καλά, αυτά τα τρουφάκια γίνονται πολύ εύκολα και μπορείς να τα εκμεταλλευτείς σε ότι περίσταση θέλεις. Μέσα σε 2-3 λεπτά θα έχεις έτοιμο ένα πεντανόστιμο πιάτο.
Για αρχή, θα ψιλοκόψουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και θα τα βάλεις να τα σοτάρεις για 2-3 λεπτά σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο. Μόλις αρχίσουν να παίρνουν χρώμα και να μαλακώνουν λίγο απέσυρε τα από τη φωτιά και άφησε τα στην άκρη να κρυώσουν.
Στη συνέχεια, παίρνουμε το μαλακό λευκό τυρί και το λιώνουμε με ένα πιρούνι. Σε αυτό το μείγμα προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια κρύα, το τριμμένο κίτρινο τυρί, το τυρί κρέμα, αλάτι και πιπέρι όσο θέλεις, τη ρίγανη, τη γλυκιά πάπρικα και 2 δαμάσκηνα αφού τα ψιλοκόψεις καλά. Ανακατεύουμε καλά το μείγμα μέχρι να γίνει ένα μείγμα που να μπορούμε να πλάσουμε σε μπαλάκια και το βάζουμε στο ψυγείο για 10 λεπτά να σφίξει λίγο.
Μέχρι να γίνει η ζύμη μας, απλώνουμε σε ένα πιάτο το φιστίκι Αιγίνης και σε ένα άλλο τη τριμμένη καρυδόψιχα. Μόλις γίνει η ζύμη, πλάθουμε μπαλάκια και τα περνάμε από το φιστίκι Αιγίνης και τη καρυδόψιχα να κολλήσουν καλά πάνω τους. Τα βάζουμε σε μία μεγάλη πιατέλα και είναι έτοιμα να τα απολαύσουμε. Αν θέλεις να σφίξουν λίγο παραπάνω, βάλε τα στο ψυγείο για μισή ώρα. Αν πάλι δεν τα θέλεις παγωμένα, μην τα βάλεις στο ψυγείο και σέρβιρε τα μόλις τα φτιάξεις. Τα πιο υπέροχα αλμυρά τρουφάκια, σε περιμένουν να τα απολαύσεις.
Extra tips:
- Αυτά τα τρουφάκια είναι το κατάλληλο συνοδευτικό για κρασί ή μπύρα. Για μία όμορφη βραδιά με φίλους.
- Μπορείς να συνοδεύσεις τα συγκεκριμένα τρουφάκια με κράκερ, κριτσίνια, παξιμάδια αλλά και φρυγανισμένο ψωμί.
- Επίσης, μπορείς να φτιάξεις μία σπιτική σος για να τα βουτάς. (Δες εδώ μία πεντανόστιμη σος).
- Και αν θέλεις ένα πιο ενδιαφέρον τρουφάκι, τύλιξε τα μπαλάκια σου με λίγο μπέικον ή πρόσθεσε μέσα στο μείγμα σου κάποιο αλλαντικό, κοτόπουλο κλπ.
- Είναι το κατάλληλο συνοδευτικό για μία δροσερή σαλάτα. (Δες εδώ και άλλες σαλάτες για να διαλέξεις).
- Επίσης, μπορείς να προσθέσεις ότι είδη τυριών σου αρέσουν εκτός από αυτά που σου προτείνω.
- Στα συγκεκριμένα τρουφάκια ταιριάζει πολύ και το τριμμένο καρότο, το τριμμένο πράσινο μήλο, η λιαστή ντομάτα σε μικρά κομματάκια αλλά και οι ψιλοκομμένες πίκλες ή ελιές.
- Εκτός από το φιστίκι και τη καρυδόψιχα, μπορείς να περάσεις τα μπαλάκια σου από αμυγδαλόψιχα, τριμμένη φρυγανιά αλλά και να τα βουτήξεις μέσα σε σάλτσα ντομάτας ή κέτσαπ. Βάλε φαντασία και απογείωσε τη γεύση τους.
- Εκτός από δαμάσκηνα, μπορείς να προσθέσεις χουρμάδες αποξηραμένους, σταφίδες αλλά και άλλα αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς.
- Βρες εδώ και άλλα τρουφάκια για να διαλέξεις αυτό που σου αρέσει.
Μοιράσου αυτά τα αλμυρά τρουφάκια με τους φίλους σου. Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!