Αυτό το ελαφρύ light τυραμισού θα σου δώσει το έναυσμα να αγαπήσεις τα γλυκά αυτού του είδους. Το πιο ελαφρύ γλυκάκι για όλη την οικογένεια.
Ελαφρύ light τυραμισού
Το όνομα τα λέει όλα. «Tirami-su» σημαίνει «Ανέβασέ με», σημαίνει δηλαδή ότι, αν δεν αισθάνεσαι καλά ή αν δεν έχεις ενέργεια, καταφεύγοντας σε αυτό το γλυκό, θα αναπτερωθεί το ηθικό σου, αν όχι το σώμα σου. Σε αυτό βοηθάει πολύ ο συνδυασμός της σοκολάτας με την καφεΐνη που περιέχει το γλυκό.
Παρακάτω θα βρείτε μία light παραλλαγή της κλασσικής συνταγής, όπου αντί για κρέμα γάλακτος χρησιμοποιείται τυρί μασκαρπόνε. Για να δούμε τι θα χρειαστείς για αυτό το ελαφρύ light τυραμισού.
Γράφει η Κυριακή Δριτσάκου.
Υλικά για περίπου 8 μερίδες:
- 3 αβγά, χώρια οι κρόκοι από τα ασπράδια
- 5 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
- 170 γραμμάρια τυρί μασκαρπόνε
- 1 με 2 πακέτα μπισκότα σαβουαγιάρ (περίπου 36 κομμάτια, θα βρείτε τα σαβουαγιάρ σε σούπερ μάρκετ και ζαχαροπλαστεία, ενώ στο πακέτο μπορεί να υπάρχει η ένδειξη «Για Τιραμισού»)
- Μία κούπα λικέρ με γεύση πορτοκάλι, όπως Γκραν Μαρνιέ
- 1 κούπα καφές εσπρέσο (το φτιάχνεις όπως το κανονικό καφέ εσπρέσο)
- 60 γραμμάρια πικρή σοκολάτα τριμμένη
- ½ κούπα περίπου άγλυκο κακάο ή 60 γραμμάρια τριμμένη ημίγλυκη σοκολάτα
Εκτέλεση και διαδικασία για το ελαφρύ light τυραμισού
Για αρχή, ρίξτε τους κρόκους και τη ζάχαρη σε ένα μεσαίου μεγέθους μπολ και χτυπήστε καλά, περίπου για 20 λεπτά μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Σε ένα άλλο μπολ χτυπήστε τα ασπράδια μέχρι να σχηματίσουν σκληρές κορυφές (σαν μαρέγκα). Σε ένα τρίτο μεγαλύτερο μπολ ανακατέψτε το μείγμα των κρόκων με το τυρί μασκαρπόνε και μετά ενσωματώστε τα ασπράδια, για να δημιουργηθεί ένα κρεμώδες μείγμα. Ανακατέψτε τα δύο μείγματα μαζί ανακατεύοντας κυκλικά και απαλά για να παραμείνει αφράτο.
Στη συνέχεια, τοποθετήστε μία στρώση μπισκότα σαβουαγιάρ σε μια πιατέλα σερβιρίσματος 23 – 30 εκατοστών. Χρησιμοποιώντας κουτάλι, περιχύστε το μισό λικέρ και το μισό εσπρέσο πάνω από τα σαβουαγιάρ. Καλύψτε τα σαβουαγιάρ με το μείγμα του μασκαρπόνε και την τριμμένη σοκολάτα και πασπαλίστε τη με λίγο ακόμα από το μισό κακάο. Σκεπάστε το μείγμα με εσπρέσο. Βάλτε την πιατέλα στο ψυγείο για τουλάχιστον 12 ώρες. (Το Τιραμισού μπορεί να ετοιμαστεί και 24 ώρες νωρίτερα). Καλύψτε με το υπόλοιπο κακάο πριν σερβίρετε. Το ελαφρύ light τυραμισού μας είναι έτοιμο να το απολαύσεις!
EXTRA TIPS:
- Αν θέλετε πιο κλασσική γεύση στο γλυκό σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, αντί για τυρί μασκαρπόνε, 450 γραμμάρια κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά). Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να χτυπήσετε την κρέμα γάλακτος με μίξερ χειρός ή σε παγωμένο μίξερ, μέχρι να γίνει κρέμα, αλλά όχι για πολύ ώρα, γιατί υπάρχει κίνδυνος να κόψει.
- Αντί για λικέρ με γεύση πορτοκάλι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λικέρ με γεύση καφέ ή με γεύση σοκολάτα.
- Αν το σερβίρετε ως επιδόρπιο μετά το γεύμα σας, ταιριάζει πολύ ωραία με κάποιο γλυκό κρασί.
- Το τιραμισού διατηρείται στο ψυγείο για 2 με 3 ημέρες. Κρατήστε το όμως σκεπασμένο για να μην στεγνώσει.
- Αν γαρνίρετε με λίγο τρίμμα σοκολάτας, όπως στην βόρεια Ιταλία, η γεύση θα απογειωθεί.
- Με την ίδια ποσότητα υλικών μπορείτε να φτιάξετε λίγο μεγαλύτερο τιραμισού, για περισσότερα άτομα, αλλά θα χρειαστείτε 1 με 2 πακέτα σαβουαγιάρ επιπλέον και η στρώση της κρέμας θα γίνει πιο λεπτή.
- Μπορείτε αν θέλετε να φτιάξετε δύο στρώσεις με μπισκότα σαβουαγιάρ, αρκεί να χρησιμοποιήσετε μικρότερο σκέυος.
- Αντί για πιατέλα, μπορείτε να το σερβίρετε σε ταψί της επιλογής σας, ή μέσα σε ποτηράκια ή μπολ.
- Αν δεν σου αρέσει ο καφές εσπρέσο, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ότι καφέ θέλεις.
- Όσο πιο πολύ το αφήσετε στο ψυγείο, τόσο πιο πολύ θα δέσει και θα απογειωθεί η γεύση του γλυκού μας.
- Το ιδανικό γλυκάκι για να το σερβίρεις σε γιορτές και τραπέζια, όπως επίσης είναι και η τοπ καλοκαιρινή επιλογή γλυκού.
- Για περισσότερες υγιεινές και light επιλογές και παραλλαγές και συνταγές δες εδώ.
Μοιράσου το απίστευτο γλυκάκι μας με τους φίλους σας. Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!