Οι πιο χρήσιμες συμβουλές μαγειρικής από την αγαπημένη σου γιαγιά. Θα απογειώσεις γευστικά όλα σου τα πιάτα με τις πιο απλές συμβουλές.
Γιαγιαδίστικες συμβουλές μαγειρικής
Διάβασε παρακάτω το άρθρο για να κάνεις την ζωή σου στην κουζίνα ευκολότερη. Είναι από αυτά τα tips που δεν θα ξεχάσεις ποτέ και θα εφαρμόσεις σε όλες τις συνταγές σου. Γιατί η γιαγιά πάντα ξέρει.
Γράφει η Κυριακή Δριτσάκου.
Η ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Αν τα υλικά που χρησιμοποιείς σε κάποια συνταγή δεν έχουν καλή γεύση, δεν θα έχει καλή γεύση ούτε το φαγητό σου. Φρόντισε να διαλέγεις φρέσκα προϊόντα σε καλή ποιότητα για να δημιουργήσεις ένα νόστιμο πιάτο. Η λαϊκή της γειτονιάς σου μπορεί να σε προμηθεύσει με φρέσκα φρούτα και λαχανικά σε λογικές τιμές. Όπως επίσης, διάλεξε ένα καλό σουπερμάρκετ που να γνωρίζεις ότι έχει ποιοτικά προϊόντα για να μαγειρέψεις.
ΨΉΣΙΜΟ ΜΕ ΑΕΡΑ
Το βασικότερο χαρακτηριστικό στην διαδικασία ψησίματος με αέρα είναι πως ο αέρας διατηρεί την θερμοκρασία σε ολόκληρο τον φούρνο σταθερή και το φαγητό ψήνεται ισορροπημένα και ομοιόμορφα από την αρχή. Αυτό σημαίνει ότι το φαγητό πρέπει να ψηθεί σε χαμηλότερη θερμοκρασία και θέλει λιγότερο χρόνο για την ολοκλήρωση του σε σχέση με ένα συμβατικό φούρνο. Να θυμάσαι ότι όταν το φαγητό σιγοψήνεται σε σταθερή θερμοκρασία γίνεται πιο ζουμερό και ψήνεται πιο καλά.
ΤΟ ΧΤΥΠΆΣ ΤΟ ΡΙΖΌΤΟ;
Μόλις σερβίρεις το μαγειρεμένο ριζότο στο πιάτο και ενόσω παραμένει ακόμα ζεστό, χτύπησε ελαφρά το πιάτο από κάτω μερικές φορές, έτσι ώστε όλο το περιεχόμενο του να απλωθεί ομοιόμορφα. Με αυτή την τεχνική το ριζότο θα έχει την επιθυμητή θερμοκρασία παντού, ενώ θα διατηρήσει και το χύλωμα του. Ένα καλό ριζότο χρειάζεται προσοχή και αφοσίωση από αυτόν που το φτιάχνει.
Επίσης, μην ξεχνάς το μαγειρεμένο ρύζι σου εκτός ψυγείου και ειδικά το καλοκαίρι. Μπορεί να χαλάσει πολύ εύκολα και δεν διατηρείται εύκολα σε ζεστό περιβάλλον. Αφού κρυώσει, βάλε το στο ψυγείο και διατηρείται φρέσκο για 2-3 μέρες.
ΧΡΕΙΆΖΕΤΑΙ ΚΙ ΆΛΛΟ ΑΛΆΤΙ ΤΟ ΦΑΓΗΤΌ;
Η υποκειμενική αντίληψη για το πόσο αλατισμένο είναι ένα φαγητό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη θερμοκρασία που το τρως. Η γεύση του αλμυρού είναι πιο έντονη όταν το φαγητό είναι κρύο ή σε θερμοκρασία δωματίου παρά όταν είναι πολύ ζεστό. Γι’ αυτό το λόγο ο κατάλληλος χρόνος για να βεβαιωθείς αν χρειάζεται κι άλλο αλάτι δοκιμάζοντας το δεν είναι κατά την διάρκεια του μαγειρέματος αλλά ακριβώς τη στιγμή που σκοπεύεις να το φας, κατά το σερβίρισμα του.
Η συμβουλή της γιαγιάς είναι να μην βάζεις πολύ αλάτι στο φαγητό κατά τη διάρκεια μαγειρέματος του. Βάλε αλάτι λίγο πριν το σβήσεις (5-10 λεπτά πιο πριν δηλαδή). Με αυτόν τον τρόπο δεν θα έχει πολύ αλάτι και θα προσθέσεις ακριβώς όσο επιθυμείς χωρίς να γίνει ”λύσσα”. Μία από τις αγαπημένες μου συμβουλές μαγειρικής.
ΤΑ ΕΧΕΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙ ΌΛΑ;
Πριν βάλεις την κατσαρόλα στην φωτιά, έλεγξε αν έχεις συγκεντρωμένα όλα τα υλικά που σου χρειάζονται. Όταν αρχίσεις το μαγείρεμα δεν μένει καιρός για μελέτη και ψαξίματα. Ούτε φωτιά, ούτε το χτυπημένο αβγό μπορούν να περιμένουν. Κάποια αποτυχία θα είναι αναπόφευκτη. Και πιο γρήγορα θα μαγειρεύεις αλλά και πιο συγκεντρωμένα.
ΠΡΟΒΕΣ ΕΚΑΝΕΣ;
Και η πιο διάσημη μοδίστρα κάνει δυο και τρεις πρόβες πριν μάς παραδώσει έτοιμο το φόρεμα. Είναι λοιπόν απερισκεψία να προσφέρουμε εμείς στους καλεσμένους μας φαγητό που πρώτη φορά δοκιμάζουμε. Μια δυο μέρες, λοιπόν, πριν το επίσημο κάλεσμα , φρόντισε να κάνεις 2-3 δοκιμές το φαγητό που θέλεις να ετοιμάσεις.
Αλλά η πιο λογική πράξη που πρέπει να ακολουθήσεις όταν θέλεις να μαγειρέψεις για φίλους και γνωστούς, είναι να φτιάξεις μία ήδη δοκιμασμένη συνταγή που ξέρεις να κάνεις καλά. Καλύτερα να είσαι προετοιμασμένη καλά, παρά να μείνεις με άδεια χέρια. Διάλεξε μία αγαπημένη σου συνταγή και μαγείρεψε με τη με αγάπη.
Αυτές ήταν κάποιες από τις βασικές συμβουλές μαγειρικής της αγαπημένης μου γιαγιάς. Εσύ ποια θεωρείς πιο χρήσιμη;