Δεν ξέρεις ποια μέθοδος αποτρίχωσης είναι η ιδανική για σένα και το δέρμα σου; Εδώ θα βρεις την απάντηση που ψάχνεις τόσο καιρό.
Ποια μέθοδος αποτρίχωσης να επιλέξω;
Οι τρίχες στα πόδια και στις μασχάλες μας δόθηκαν από τη φύση. Ωστόσο όλες θέλουμε να απαλλαγούμε από αυτές, δίκαια βέβαια, ιδίως το καλοκαίρι. Οι κλασσικοί τρόποι, μερικές φορές, είναι και οι σωστότεροι, οπότε διάβασε παρακάτω. Αλλά ξέρεις ποια είναι η μέθοδος αποτρίχωσης που σου ταιριάζει; Ώρα να αποφασίσεις μαθαίνοντας λίγα παραπάνω πράγματα για τη κάθε μέθοδο.
Γράφει η Κυριακή Δριτσάκου.
*Λέιζερ:
Η πιο καινούρια μέθοδος αποτρίχωσης, και μέχρι πρόσφατα η πιο ακριβή. Εξακολουθεί να κοστίζει, αλλά το κόστος έχει μειωθεί με τον καιρό. Είναι ανώδυνη και μόνιμη. Υπάρχει και η ριζική αποτρίχωση που είναι η κατάλληλη για τις λευκές τρίχες που δεν τις χτυπάει το λέιζερ. Ρώτα τη δερματολόγο σου για να μάθεις περαιτέρω πληροφορίες μιας και είναι η πιο καινούρια μέθοδος. Μειονεκτήματα: χρειάζονται κάποιες επισκέψεις και δεν πρέπει να έχεις μαυρίσει.
* Ξύρισμα:
Το υγρό ξύρισμα δεν είναι τελείως ακίνδυνο -αν σου ξεφύγει το ξυράφι, μπορείς να κοπείς. Εκτός από αυτό, δημιουργούνται συχνά φλεγμονές στις ρίζες των τριχών. Γι’ αυτό, να παίρνεις ειδικά ξυραφάκια για γυναίκες. Οπωσδήποτε, να μαλακώνεις πρώτα τις τρίχες με αφρό ξυρίσματος ή σαπούνι ή ακόμα και μαλακτική μαλλιών. Τα ξυραφάκια πρέπει να είναι πολύ κοφτερά, αλλιώς τραβάνε τις τρίχες και το δέρμα ερεθίζεται. Οι γυναικείες ηλεκτρικές ξυριστικές μηχανές ξυρίζουν γρήγορα και χωρίς μεγάλη προετοιμασία. Πάντως, με το ξύρισμα οι τρίχες ξαναφυτρώνουν πιο γρήγορα και μάλιστα φαίνονται πιο χοντρές γιατί τους λείπει η λεπτή άκρη. Μετά το ξύρισμα, πάντα να βάζεις μια κρέμα για να ενυδατώνεται το δέρμα σου. Για καλύτερο αποτέλεσμα στο ξύρισμα, κάνε απολέπιση στα σημεία πριν ξυριστείς.
* Μηχανική αποτρίχωση:
Είναι -ειλικρινά -σκέτο μαρτύριο, αλλά το αποτέλεσμα διαρκεί κάπως περισσότερο. Οι καινούριες αποτριχωτικές συσκευές πάντως είναι πιο ανώδυνες. Με τις μικροσκοπικές λαβίδες τους, που περιστρέφονται με 700 στροφές το λεπτό, πιάνουν και τις πολύ μικρές τρίχες και τις ξεριζώνουν με αστραπιαία ταχύτητα. Στις γάμπες είναι πολύ αποτελεσματική αυτή η μέθοδος, αλλά στις μασχάλες δεν συνιστάται. Όσο για το επάνω χείλος, θα πρέπει πραγματικά να σφίξεις τα δόντια! Ορισμένοι δερματολόγοι ή αισθητικοί κάνουν αποτρίχωση με την ηλεκτρική βελόνα. Αυτό υποτίθεται ότι έχει μόνιμο αποτέλεσμα, είναι πολύ χρονοβόρο και ακριβό και συνιστάται μόνο για το επάνω χείλος.
* Αποτριχωτικές κρέμες:
Με αυτές, οι τρίχες διαλύονται ολοκληρωτικά και ανώδυνα (περιέχουν δραστικό συστατικό, όπως το θειογλυκολικό οξύ). Η κρέμα, ο αφρός ή το ζελέ καταστρέφουν την κερατίνη της τρίχας. Προϋπόθεση: όλες οι τρίχες να καλυφθούν τελείως με το αποτριχωτικό. Το αποτέλεσμα διαρκεί περίπου δέκα μέρες. Για πολλές γυναίκες αυτές οι ουσίες δεν είναι ανεκτές. Χρησιμοποιείται σε όλα τα τριχωτά σημεία, εκτός από το πρόσωπο. Μερικά καινούρια προϊόντα, τα οποία περιέχουν αμυγδαλέλαιο ή λάδι από φύτρο σταριού, καλέντουλα ή βιταμίνη Ε, είναι κατάλληλα ακόμα και για την περιοχή του μπικίνι ή για το πρόσωπο. Πριν τα χρησιμοποιήσεις για πρώτη φορά, πρέπει οπωσδήποτε να κάνεις μια δοκιμή. Βάλε λίγη κρέμα στο εσωτερικό του αγκώνα και άφησέ τη να ενεργήσει για δέκα λεπτά. Αν το δέρμα κοκκινίσει, η μέθοδος δεν είναι για σένα. Πριν διαλέξεις τη κατάλληλη, ρώτησε τον δερματολόγο σου.
* Κερί:
Με αυτή τη μέθοδο, οι τρίχες επανεμφανίζονται μετά από τέσσερις ή έξι εβδομάδες. Η διαδικασία είναι λιγάκι χρονοβόρα και κάπως επώδυνη. Αν πας στην αισθητικό, θα έχεις επιλογή ανάμεσα σε αποτρίχωση με ζεστό ή με κρύο κερί (ή χαλάουα). Η αρχή είναι η ίδια. Το κερί απλώνεται σε στενές λωρίδες επάνω στο δέρμα και τραβιέται με αστραπιαία ταχύτητα ξεκολλώντας μαζί και τις τρίχες. Ταινίες με κρύο κερί μπορείς να χρησιμοποιήσεις και μόνη σου στο σπίτι. Καλύτερα να τις δοκιμάσεις στις γάμπες. Το δέρμα πρέπει να είναι τελείως στεγνό.
Συμβουλή: Προηγουμένως πουδράρισε το δέρμα με πούδρα σώματος. Μετά την αποτρίχωση, να απολυμάνεις την περιοχή με αντισηπτικό λάδι αλλά και κρέμα σώματος.
Εσύ ποια μέθοδο αποτρίχωσης χρησιμοποιείς και γιατί;