Εσύ ξέρεις τι ισχύει και τι όχι σχετικά με τα μικρόβια στο σπίτι; Ποιοι είναι αυτοί οι μύθοι που πιστεύουμε μέχρι και τη σημερινή εποχή;
Καθάρισε τα μικρόβια στο σπίτι
Η μάχη κατά των μικροβίων είναι καθημερινή και αδιάκοπη. Διάβασε παρακάτω στο άρθρο μερικές συμβουλές και πληροφορίες που δείχνουν πώς να έχεις μεγαλύτερη ασφάλεια στο περιβάλλον σου, στην προσωπική σου υγιεινή, αλλά και στην διατροφή σου. Επίσης, θα μάθεις τι ισχύει και τι όχι σχετικά με τους μύθους και τις ανακρίβειες των μικροβίων.
Γράφει η Κυριακή Δριτσάκου.
Όταν χρησιμοποιούμε γάντι μπάνιου
Εξακολουθείς να χρησιμοποιείς το πετσετέ γαντάκι όπως έκανες παιδί; Προσοχή: Το ιδανικό μέρος για να πολλαπλασιαστούν τα μικρόβια στο σπίτι είναι τα ζεστά και υγρά σημεία. Έτσι, μόλις στύψεις το βαμβακερό γάντι, σε λιγότερο από 24 ώρες μετατρέπεται σε εστία μικροβίων. Αυτό συμβαίνει ακόμα και αν το σαπουνίζεις κάθε πρωί.
Αν δεν σου αρέσει να σαπουνίζεσαι με το χέρι, μπορείς να συνεχίσεις να χρησιμοποιείς γάντι μπάνιου, με την προϋπόθεση ότι θα έχεις τουλάχιστον δύο, ώστε να το αλλάζεις κάθε μέρα και να πλένεις το άλλο στους 40 ή 60 βαθμούς. Εναλλακτικά, μπορείς να χρησιμοποιείς σφουγγάρι μπάνιου με τούλι – χάρη στην αραιή του πλέξη, στεγνώνει αμέσως και κρατάει λιγότερα μικρόβια. Πλύνε το στο πλυντήριο κάθε εβδομάδα και άλλαζε το κάθε μήνα.
Αλλά και πάλι υπάρχει η επιλογή να μην χρησιμοποιείς κάποιο σφουγγάρι ή γάντι μπάνιου και απλά να πλένεσαι με τα χέρια σου. Πιστεύω ότι είναι ένας ο πιο ”ασφαλής” τρόπος.
Βούρτσισμα δοντιών
Οι περισσότεροι ειδικοί συνιστούν πια το προσεκτικό βούρτσισμα των δοντιών να γίνεται δύο φορές την ημέρα, όχι τρεις. Είναι λάθος να πιστεύεις ότι το έντονο βούρτσισμα μπρος-πίσω είναι πιο αποτελεσματικό. Το υπερβολικά δυνατό βούρτσισμα προκαλεί την διάβρωση και φθορά των δοντιών, με αποτέλεσμα την οδοντική ευαισθησία και υποχώρηση των ούλων.
Διάλεξε μία μαλακή οδοντόβουρτσα και μία οδοντόκρεμα με φυσικά συστατικά αν μπορείς. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα τραυματίζεις και δεν θα ταλαιπωρείς τα δόντια και τα ούλα σου. Επίσης, καλό θα ήταν να κάνεις καθαρισμό στα δόντια 1 φορά τον χρόνο για να απομακρύνεις τη πέτρα, την ουλίτιδα και τα ενοχλητικά υπολείμματα τροφής που δεν μπορεί να απομακρύνει η κοινή οδοντόβουρτσα.
Ξέπλυμα φρούτων και λαχανικών
Είναι μάλλον άσκοπο να πλένεις μήλα ή καρότα για 3 δευτερόλεπτα κάτω από τρεχούμενο νερό, πιστεύοντας ότι έτσι απομακρύνεις τα φυτοφάρμακα και τα μικρόβια. Η λύση είναι να τα καθαρίζεις με μια βούρτσα λαχανικών (το κόστος της είναι πολύ μικρό). Εναλλακτικά, τα ξεπλένεις αρκετή ώρα κάτω από την βρύση, με άφθονο τρεχούμενο νερό, και μετά τα τρίβεις με καθαρό πανί.
Υπάρχει και ένας άλλος τρόπος για να καθαρίσεις πολύ καλά τα φρούτα σου. Βάλε λίγη σόδα σε ένα μεγάλο μπολ με καθαρό νερό και τρίψε τα φρούτα σε αυτό το μείγμα. Ξέπλυνε τα καλά και θα δεις ότι το νερό θα μαυρίσει και θα έχει μέσα διάφορα σκουπιδάκια που δεν διακρίνονται με γυμνό μάτι.
Φιλιά και ασθένειες
Συχνά ακούμε να λένε : «δεν θα σε φιλήσω, είμαι άρρωστος». Στην πραγματικότητα, όμως, η χειραψία είναι πιο επικίνδυνη από το φιλί, διότι τα χέρια, με τα οποία χωρίς να προσέξεις αγγίζεις το στόμα, είναι ο κύριος φορέας μετάδοσης μικροβίων. Ο ιδανικός τρόπος χαιρετισμού είναι ένα φιλικό αγκάλιασμα, χωρίς επαφή με το στόμα ή τα χέρια ή ένα απλό «γειά» από απόσταση.
Αλλά δεν ξεχνάμε να πλένουμε τα χέρια μας ή να βάζουμε αντισηπτικό μετά από κάθε έξοδο μας. Επίσης, απέφυγε να πιάνεις τα μάτια και το στόμα σου όταν είσαι έξω γιατί οι περισσότερες επιφάνειες είναι μολυσμένες.
Συσκευασίες τροφίμων
Πιστεύεται πως, για την αποφυγή πιθανής μόλυνσης, τα προϊόντα είναι πιο ασφαλή μέσα στις συσκευασίες τους. Το πρόβλημα είναι ότι κατά τη διάρκεια της παραγωγής, μεταφοράς και αποθήκευσης, οι συσκευασίες έχουν συρθεί στις αποθήκες. Με αποτέλεσμα να φτάνουν στα ράφια γεμάτες μικρόβια και από εκεί οδηγούνται στο ψυγείο μας.
Το καλύτερο είναι, πριν αποθηκεύσεις τα τρόφιμα με τις συσκευασίες τους, να τα απαλλάξεις από κάθε τι περιττό ή να καθαρίζεις τις συσκευασίες πριν την αποθήκευση τους. Τακτοποίησε τα φρούτα και τα λαχανικά σε πλαστικές σακούλες ή σε γυάλινα βαζάκια που έχεις αποθηκεύσει.
Επίσης, μην πίνεις κατευθείαν τα αναψυκτικά σου από τη συσκευασία τους. Δεν γνωρίζεις πόσα μικρόβια μπορεί να έχει το κουτάκι. Βάλε το σε ένα ποτήρι και απόλαυσε το χωρίς φόβο.
Σκούπισμα και σφουγγάρισμα
Το σκούπισμα και το σφουγγάρισμα μπορούν να φρεσκάρουν και να καθαρίσουν σε βάθος το σπίτι σας. Έπειτα από ένα καλό καθάρισμα, το σπίτι θα μοσχοβολάει και θα είναι πεντακάθαρο. Αλλά τι γίνεται με τις σκούπες και τις σφουγγαρίστρες που χρησιμοποιείτε;
Η συμβουλή μας είναι να αλλάζεις τουλάχιστον 1-2 φορές τον μήνα τα καθαριστικά σου και ειδικά τη σφουγγαρίστρα σου. Μετά από ένα καλό σφουγγάρισμα, πλύνε τη, στύψε τη καλά και άφησε τη να στεγνώσει σε ένα στεγνό και ξηρό σημείο. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα μαζέψει μικρόβια και υγρασία. Το ίδιο μπορείς να κάνεις και με τη σκούπα σου εκτός κι αν έχεις ηλεκτρική. Αν έχεις ηλεκτρική, τότε φρόντιζε να αλλάζεις συχνά τη σακούλα της. Και να μην αφήνεις τα σκουπίδια για πολύ καιρό στον κάδο της γιατί τα μικρόβια στο σπίτι κυκλοφορούν παντού.
Ρούχα και μπουγάδα
Ένα μεγάλο λάθος που κάνουν τα περισσότερα άτομα, είναι να αφήνουν πολλές μέρες τα ρούχα τους νωπά χωρίς να τα απλώσουν, αλλά και να τα αφήνουν πολλές μέρες στην απλώστρα ενώ είναι ήδη στεγνά. Και στις 2 περιπτώσεις τα ρούχα μπορούν να γεμίσουν μικρόβια και σκόνες αν δεν απλωθούν και μαζευτούν σε μικρό χρονικό διάστημα.
Επίσης, το σιδέρωμα είναι ο σύμμαχος σας κατά των μικροβίων, μιας και η θερμότητα τα σκοτώνει. Εκτός από αυτό θα έχεις και όμορφα σιδερωμένα και αφράτα ρούχα για να φορέσεις όποτε θέλεις.
Κατοικίδια και μικρόβια
Ένας από τους μεγαλύτερους μύθους που κυκλοφορεί εκεί έξω είναι σχετικά με τα κατοικίδια μας. Πολλοί πιστεύουν ότι οι αγαπημένοι μας φίλοι έχουν πάνω τους πολλά μικρόβια και δεν πρέπει να μένουν μέσα στο σπίτι. Αυτό είναι ένα τεράστιο ψέμα και θα σου εξηγήσω γιατί.
Καταρχάς τα ζώα και ειδικά οι γάτες πλένονται μόνα τους και δεν χρειάζονται μπάνιο όπως εμείς. Ο σκύλος θα χρειαστεί 1 φορά τον μήνα τουλάχιστον μπάνιο αλλά αν δεν είναι από τα σκυλιά που λατρεύουν τις λάσπες, δεν θα αντιμετωπίσεις μεγάλο πρόβλημα.
Τι συμβαίνει όμως με τα μικρόβια στο σπίτι που νομίζουμε ότι έχουν πάνω τους έτσι κι αλλιώς; Άλλος ένας μεγάλος μύθος! Τα ζώα δεν έχουν πάνω τους μικρόβια που μπορούν να μας βλάψουν. Εμείς είμαστε μεγαλύτερη απειλή για άλλους διότι είμαστε συνέχεια έξω και συναναστρεφόμαστε με πολλά άτομα, σε αντίθεση με τον σκύλο μας που απλά θέλουν λίγο καθάρισμα οι πατούσες του μετά τη βόλτα.
Τέλος, όσον αφορά τις τρίχες, ένας υγιής και περιποιημένος σκύλος, δεν μαδάει τόσο και ειδικά αν τον βουρτσίζεις τακτικά. Πιο πολλές τρίχες χάνεις εσύ τη μέρα, απ’ ότι ο σκύλος σου. Όπως όλες οι ψυχές, έτσι και τα κατοικίδια μας θέλουν εξωτερική και εσωτερική φροντίδα και επίσης η συχνή αντιπαράθεση μαζί τους μας βοηθάει ψυχολογικά αλλά και σωματικά μιας και αποκτάμε αντισώματα και νιώθουμε μία εσωτερική γαλήνη και αγάπη που κανένα άλλο ζωντανό ον δεν μπορεί να μας προσφέρει. Γι’ αυτό την επόμενη φορά που θα κατηγορήσεις τον μικρό σου φίλο για τα μικρόβια στο σπίτι, ξανασκέψου το.
Εσύ ξέρεις πως μπορείς να εξαφανίσεις τα μικρόβια στο σπίτι ; Γνωρίζεις και άλλες συμβουλές;