egkios-meta-ta-40-egkimosini-gunaikes-gonimopoiisi-ugeia-oikogeneia-eisaimonadikigr

Μαμά μετά τα 40: Τι πρέπει να προσέξεις και να κάνεις

Θες να γίνεις μαμά μετά τα 40 ή γνωρίζεις κάποια γυναίκα που περνάει κάτι τέτοιο; Δες τι πρέπει να προσέξεις στην εγκυμοσύνη και έπειτα.

 

Μαμά μετά τα 40 και τι πρέπει να κάνεις

mama-meta-ta-40-egkuos-egkumosini-pregnant-eksosomatiki-ugeia-oikogeneia-eisaimonadikigr

 

Ποτέ δεν είναι αργά!  Σε παγκόσμιο επίπεδο, όλο και περισσότερες γυναίκες προχωρημένης αναπαραγωγικής ηλικίας γίνονται μητέρες με την βοήθεια της επιστήμης.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας, το ποσοστό των γυναικών άνω των 40 ετών που στρέφονται σε κάποια θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης με σκοπό την τεκνοποίηση έχει αυξηθεί σημαντικά.  Μάλιστα, υπολογίζεται πως την τελευταία δεκαετία ο αριθμός των κύκλων εξωσωματικής γονιμοποίησης που πραγματοποιούνται σε γυναίκες ηλικίας μεταξύ 40 και 45 έχει αυξηθεί πάνω από δέκα φορές. Αυτή η αύξηση φαίνεται πως μαρτυρά την σαφή τάση όλο και περισσότερων γυναικών που προσπαθούν να ξεκινήσουν μια οικογένεια ή ακόμα και να αποκτήσουν περισσότερα παιδιά σε μεγαλύτερη ηλικία.

 

 

 

Γράφει η Κυριακή Δριτσάκου.



 

 

 

ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ:

Φυσιολογικά, η ικανότητα μιας γυναίκας για αναπαραγωγή «τελειώνει» με την εμμηνόπαυση, την οριστική δηλαδή απώλεια της περιόδου.  Πριν όμως από τη φάση αυτή, η γυναίκα βρίσκεται σε κλιμακτήριο. Το χρονικό εκείνο διάστημα που οι κύκλοι γίνονται ακανόνιστοι και η περίοδος διαφοροποιείται μέχρι τελικά να σταματήσει εντελώς.  Το χρονικό διάστημα που διαρκεί η κλιμακτήριος διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα. Και μπορεί να κυμαίνεται από 2 έως 10 χρόνια.

Φυσιολογικά μια γυναίκα αναμένεται να μπει σε εμμηνόπαυση μετά τα 48 με 50 έτη.  Κάθε γυναίκα όσο έχει περίοδο και έχει ωορρηξία θεωρητικά μπορεί να μείνει έγκυος με τα δικά της ωάρια, ακόμα και αν βρίσκεται στην κλιμακτήριο.  Όμως οι πιθανότητες είναι πάρα πολύ μικρές.  Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω του περιορισμένου αποθέματος των ωοθηκών σε ωάρια. Της κακής ποιότητάς τους και της αρκετά μεγάλης πιθανότητας τα ωάρια αυτά να δημιουργούν έμβρυα με κάποια χρωμοσωμική ανωμαλία.  Εάν βέβαια σε αυτά προστεθεί και κάποιο σαφές αίτιο υπογονιμότητας, όπως για παράδειγμα η ενδομητρίωση, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο.

 

egkimosini-meta-ta-40-egkuos-eksosomatiki-gonimopoiisi-ginaika-ugeia-kuisi-eisaimonadikigr

 

Πολλές γυναίκες όμως νομίζουν πως, εφόσον οι περίοδοί τους είναι ακόμη τακτικές και δεν φαίνεται να υπάρχουν σημαντικές μεταβολές στον εμμηνορροϊκό τους κύκλο, έχουν την ίδια πιθανότητα σύλληψης όπως σε μικρότερες ηλικίες.  Η αλήθεια όμως είναι πως όσο αυξάνεται η ηλικία, η σύλληψη ενός μωρού και η επιτυχής ολοκλήρωση μιας εγκυμοσύνης αποτελούν γεγονότα ιδιαίτερα δύσκολα για να συμβούν από μόνα τους, χωρίς κάποια μέθοδο υποβοήθησης της αναπαραγωγής, ιδιαίτερα μετά την ηλικία των 42 ετών.

Καθώς λοιπόν είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός πως όλο και περισσότερες γυναίκες προχωρημένης αναπαραγωγικής ηλικίας καταφεύγουν σε μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Ας δούμε κάποιες σημαντικές παραμέτρους που πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη πριν ξεκινήσουν έναν κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης:

 

 

 

 

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΜΕΛΛΟΥΣΑΣ ΜΗΤΕΡΑΣ

Πολλές φορές οι εξετάσεις που γίνονται σε μια γυναίκα πριν από την εξωσωματική γονιμοποίηση αφορούν μονάχα την διαδικασία, ενώ καλό είναι να πραγματοποιηθεί και ένας γενικότερος έλεγχος υγείας που αφορά και άλλα συστήματα και όχι μόνο αυτό της αναπαραγωγής.  Πρέπει να ελεγχθεί ο θυρεοειδής αδένας και να γίνει ένας εκτεταμένος μαστολογικός έλεγχος, ανεξάρτητα αν θα χρησιμοποιηθούν ορμόνες ή όχι.  Επίσης, καλό θα είναι να ελεγχθεί η καρδιά και η αρτηριακή πίεση.

Καλό είναι να έχει πραγματοποιηθεί τεστ Παπ πριν την έναρξη της θεραπείας και να ελεγχθεί το σάκχαρο και η ινσουλίνη. Αν θέλεις να γίνεις μαμά μετά τα 40, πρέπει να κάνεις όλους τους απαραίτητους ελέγχους.

 

 




 

ΣΑΦΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ

Πολλές φορές συμβαίνει, επειδή η γυναίκα/το ζευγάρι αντιλαμβάνεται πως ο χρόνος «τρέχει». Και επειδή η εξωσωματική γονιμοποίηση ως τεχνική εξασφαλίζει τα υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας σύλληψης, το ζευγάρι καταφεύγει σε αυτή τη μέθοδο χωρίς να έχει κάνει όλες τις απαραίτητες εξετάσεις προκειμένου να υπάρχει η σωστή διάγνωση της υπογονιμότητας.  Η σωστή διάγνωση θέτει τις βάσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος.

 

 

 

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΔΙΕΓΕΡΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΣΗΣ ΩΟΘΗΛΑΚΙΟΡΡΗΞΙΑΣ

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή/εξωσωματική γονιμοποίηση περιλαμβάνει την χρήση φαρμάκων για την διέγερση των ωοθηκών.  Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι η απόκριση των ωοθηκών στα φάρμακα δεν είναι τόσο καλή όσο η γυναίκα μεγαλώνει.  Είναι λοιπόν σημαντικό να συζητήσει η γυναίκα με τον θεράποντα ιατρό της τι επιλογές έχει σχετικά με τα πρωτόκολλα διέγερσης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

 

 

mama-meta-ta-40-apories-egkumosini-egkios-moro-eisaimonadikigr

 

 

  • Το να γίνεις μαμά μετά τα 40, είναι ένα σημαντικό γεγονός από μόνο του. Υπάρχουν γυναίκες που μπορούν να κυοφορήσουν και χωρίς να χρησιμοποιήσουν την εξωσωματική γονιμοποίηση. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες που δεν έχουν αυτό το προνόμιο. Αν ανήκεις και εσύ σε αυτή τη κατηγορία, το πιο σωστό είναι να συμβουλευτείς τον γιατρό σου. Θα σε καθοδηγήσει υπεύθυνα και το όνειρο σου να γίνεις μαμά μετά τα 40, θα γίνει πραγματικότητα.

 



Post Author: Eisaimonadikigr